Les claus de les ajudes europees a les empreses i als autònoms | EDE
movi-image-claves-ayudas-europeas-empresas-autonomos-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Les claus de les ajudes europees a les empreses i als autònoms

Mon Jul 12 08:13:29 CEST 2021

Amb el vistiplau al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, s'espera que les ajudes arribin a les empreses i als autònoms pròximament. Informar-se i estar molt pendents és vital per optar-hi

Fa un any, el Consell Europeu va aprovar la creació del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, l’instrument més gran d'estímul econòmic finançat per la Unió Europea (UE) fins a la data. Recentment, la Comissió Europea ha donat el vistiplau al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) presentat pel Govern per repartir l’import aproximat de 140.000 milions d'euros assignats a Espanya.

El Fons de Recuperació Europeu pretén contribuir a la transformació de l'economia espanyola mitjançant diferents línies d'actuació i plans d'inversió. José Manuel Pedregal, director del Segment de Pimes i Empreses de Banc Sabadell, explica al Podcast de Banc Sabadell que "els diners que es rebran cerquen la transformació de l'economia per fer-la més resilient i respectuosa amb el medi ambient. Els fons ajudaran a les empreses en la seva transformació amb línies en digitalització, sostenibilitat, connectivitat, desenvolupament de la 5G, mobilitat... Tot el que requereix ara Espanya per a la seva transició econòmica està cobert per aquestes ajudes".

No obstant això, el director del Segment de Pimes i Empreses de Banc Sabadell adverteix que aquestes ajudes no estan exemptes del compliment d'uns objectius i "requereixen per part de les empreses transformació i també inversió".

Projectes amb un impacte durador en l'economia

Espanya espera rebre al voltant de 69.500 milions d'euros d'Europa amb els quals s'impulsaran projectes que tinguin un impacte durador en l'economia, en la competitivitat, en l'ocupació i en la societat en general. En aquest marc, el Govern va aprovar al març una línia d'ajudes destinades a les empreses i als autònoms en els quals la pandèmia ha impactat més. "Una cosa són els fons europeus destinats a la transformació i una altra les ajudes directes que busquen restablir la solvència de les empreses i dels autònoms que s'han vist afectats per la COVID-19 i que estan dotades amb 7.000 milions d'euros", Explica Pedregal. "L’empresa no ha d'abordar un nou projecte, sinó demostrar que ha patit una caiguda de la seva facturació l'any 2020 de, almenys, un 30 % respecte al 2019", afegeix.

Pot interessar-te: Les claus de les ajudes a pimes i a autònoms que s'allarguen fins a finals d'any

Les ajudes directes van destinades a restablir la solvència, sobretot, del comerç minorista i de la indústria del turisme, que han estat dels sectors més afectats per la crisi derivada de la COVID-19. Les comunitats autònomes són les encarregades de canalitzar aquests diners i cadascuna ajusta la llista d’activitats econòmiques susceptibles de rebre aquestes ajudes, podent afegir altres branques a les 95 fixades pel Govern, en funció de la idiosincràsia de cada regió. 

Els receptors de les ajudes procedents del Fons de Recuperació Europeu no hauran de retornar-les, són a fons perdut, però per a això, puntualitza Pedregal, "l'empresa ha de complir els requisits per sol·licitar-les i no pot emprar els diners en el que vulgui sinó destinar-lo al pagament de proveïdors o a saldar deutes", entre altres despeses. "Per optar a aquest subsidi les companyies han d'estar al dia amb les seves obligacions de pagament, ja que el pla d'estímul té caràcter finalista, és a dir, està destinat a fer front a despeses referents a salaris, lloguers, disminució de deute financer i pagaments a proveïdors. Es tracta de restaurar la solvència de les empreses saldant deutes i guanyar temps fins que l'activitat econòmica els permeti facturar als nivells previs a la crisi".

 

"Molts no accediran a aquestes ajudes tan necessàries per desconeixement; s'han d'informar perquè és una oportunitat que els permetrà arribar al futur", Pedregal, Banc Sabadell

 

Cal informar-se bé de les condicions i dels requisits necessaris per accedir a aquestes ajudes directes, assenyala Pedregal. "La tramitació l'ha de fer cada empresa amb la seva comunitat autònoma. A més, les entitats financeres també ofereixen informació i suport" i posa com a exemple el simulador de Banc Sabadell en el qual les empreses i els autònoms poden calcular quina ajuda els correspon i saber a quina quantitat tenen dret. "Aquesta eina també facilita la tramitació de l’ajuda", destaca. Així mateix, el director del Segment de Pimes i Empreses de Banc Sabadell aconsella "informar-se bé i estar molt pendents, perquè moltes empreses i autònoms es quedaran fora i no accediran a aquestes ajudes tan necessàries per desconeixement. És una informació vital i que els permetrà arribar al futur".

Pot interessar-te: Com pots beneficiar-te de les ajudes directes per a pimes i autònoms?

 

-Temes relacionats-
up