Les professions més sol·licitades en aquesta nova realitat | EDE
movi-image-elconomsita-profesiones-mas-demandadas-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Les professions més sol·licitades en aquesta nova realitat

01/07/2020

La pandèmia ha posat de manifest algunes mancances i virtuts en el múscul econòmic

La crisi del coronavirus (COVID-19) ha suposat un canvi en el sistema productiu i laboral a escala mundial. La pandèmia ha posat de manifest algunes mancances i virtuts en el múscul econòmic que es tradueixen en la consolidació d’algunes feines i en la proliferació d’altres que fins ara havien passat desapercebudes o, directament, eren desconegudes. Aquesta crisi ha fet aflorar la polaritat de molts sectors que han demostrat ser essencials i que han estat en primera línia de batalla.

Et pot interessar: El mercat laboral que ve: agilitat i readaptació

 

Un mercat laboral marcat per la demanda de perfils tecnològics

Segons Singularity Experts, el 85 % dels nous llocs de treball estan relacionats amb el sector tecnològic, i molts d’ells tenen a veure amb les dades massives i la intel·ligència artificial. Dins d’aquesta branca hi ha el data science que, segons l’informe «EPYCE 2019. Posiciones y competencias más demandadas», elaborat per l’Associació Espanyola de Directors de Recursos Humans, ocupa la segona posició de les professions més sol·licitades al nostre país, només per darrere de l’enginyeria informàtica. Al sector salut, la IA ha suposat un salt exponencial, ja que ajuda a fer diagnòstics ràpids, detectar patologies i buscar tractaments de manera ràpida gràcies a l’encreuament de dades i a patrons mèdics.

Dades massives i intel·ligència artificial. Però tant les dades massives com la IA no només s’apliquen en el terreny purament mèdic, també tenen molt de pes en el camp de la investigació. De fet, la startup Bluedot, especialitzada en IA, va predir l’expansió de la COVID-19 abans que els estats i els organismes internacionals. La seva tecnologia, que visualitza malalties de tot el planeta mitjançant la combinació d’algoritmes de processament natural, va detectar un lloc web en el qual es parlava d’una malaltia nova i inusual localitzada a Wuhan i va decidir rastrejar totes les comunicacions que partien d’aquella zona per saber cap on es podia haver estès. Així va elaborar un esquema de l’extensió de la pandèmia abans, fins i tot, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Robòtica. Molts llocs de treball del futur estaran íntimament relacionats amb les noves tecnologies. El sector de la robòtica serà un dels més sol·licitats, ja que la indústria tendeix a l’automatització de les feines. En els últims mesos, ha estat crucial per a la fabricació de certs productes de primera necessitat, com respiradors o EPIS, en grans quantitats i en temps rècord. Però la robòtica no s’imposarà només en el sector industrial, ja que els robots cada vegada estan més integrats en el dia a dia i, en aquesta nova realitat, molts llocs de treball podrien passar a ser desenvolupats per màquines amb l’objectiu de minimitzar les concentracions de gent. La robòtica serà imprescindible també en el camp de la salut: la cirurgia moderna o cirurgia digital utilitza les noves tecnologies i la robòtica per operar de manera molt menys invasiva; d’aquesta manera, operacions que abans requerien molt temps ara es fan de manera més senzilla amb l’ajuda de màquines perfectament dissenyades per a cada cas.

Màrqueting digital. Hi ha una demanda creixent d’ocupació en el camp del màrqueting digital, un sector que ajuda les empreses a donar-se a conèixer i a posicionar-se a la xarxa. El màrqueting digital utilitza estratègies de comunicació i recursos digitals per enviar missatges que estimulin la venda, a través d’una comunicació directa, campanyes personalitzades i ofertes i promocions adaptades i, a més, permet mesurar i analitzar els resultats en temps real. El comerç electrònic ha fet de salvavides de moltes empreses, que han pogut continuar la seva activitat durant el confinament. Per aquest motiu, el procés de digitalització de molts negocis s’ha accelerat, però aquesta transformació va molt més enllà de tenir una botiga en línia; cal donar-la a conèixer, i per això aquestes tècniques de màrqueting aplicades a la xarxa es fan imprescindibles en aquests moments.

Ciberseguretat. El teletreball s’ha imposat en molts sectors. Tot i que al nostre país encara no era una pràctica gaire estesa, la crisi provocada per la COVID-19 ha catalitzat aquesta metodologia, i ha subratllat la necessitat de reforçar la seguretat perquè el treball a distància es pugui desenvolupar de manera òptima i sense els problemes de ciberatacs que es van produir a la primera fase del confinament, quan les empreses i els seus treballadors es van veure forçats a implementar el teletreball ràpidament i sense garanties. El mercat mundial de ciberseguretat va fregar els 10 milions de dòlars en vendes l’últim trimestre de l’any passat, segons dades de Canalys, i això suposa un 14 % més que en el mateix període de l’any anterior. A més, la situació crítica pel que fa a ciberatacs derivada de la situació que hem viscut ha marcat un punt d’inflexió i, segons Precise Security, es preveu que el mercat mundial de ciberseguretat segueixi creixent en els propers anys fins a arribar a uns ingressos d’aproximadament 151.200 milions en dos anys. Les empreses estan reforçant les seves estratègies de seguretat tant en la infraestructura general com en les aplicacions i programes i, en els propers anys, s’intensificarà l’anàlisi de seguretat, programari de resposta i la intel·ligència, entre altres aspectes.

Et pot interessar: Captar talent digital: només una de cada sis ofertes de treball troba el perfil capacitat

 

Feines essencials durant la pandèmia

En aquesta crisi han destacat moltes feines que s’ha demostrat que són purament essencials. Els professionals de la salut, del transport, de la neteja o de la logística no han parat i han hagut de fer un gran esforç per donar resposta a les demandes diàries.

Segons la llista de professions més sol·licitades durant l’estat d’alarma, feta per Adecco, a més de la indiscutible tasca duta a terme pel personal sanitari, els repartidors, els transportistes i el personal de magatzem són algunes de les professions que més rellevància han tingut en els últims mesos, ja que han tingut un paper molt important perquè l’activitat industrial i econòmica continués movent-se i perquè tota la població tingués accés a productes de primera necessitat.

Juntament amb ells, la llista inclou els operaris de fàbrica, els caixers, els reposadors i el personal d’atenció al client, que no han parat de treballar durant tota la pandèmia. D’aquestes professions, Adecco pronostica que en sorgiran noves feines com, per exemple, operaris de gestió de comandes en línia, o personal qualificat en tractament de sistemes.

Amb aquesta crisi han sortit enfortides moltes professions que han demostrat una gran capacitat operativa i, gràcies a ella, naixeran altres oficis que fins ara no havien estat necessaris, com el personal encarregat de controlar la temperatura o els responsables de la desinfecció de roba i espais comuns.

Et pot interessar: Oportunitats per a les ‘startups’ en l’era de la recuperació

 

-Temes relacionats-
up