Mètode Kakebo: un pla d’estalvi per a totes les butxaques | EDE
movi-image-metodo-kakebo-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Mètode Kakebo: un pla d’estalvi per a totes les butxaques

Mon Sep 16 12:44:31 CEST 2019

Els últims estudis afirmen que al nostre país el nivell d’estalvi és un 60% més baix que a la resta d’Europa. És a dir, que els espanyols continuem suspenent en matèria d’estalvi.

Algunes de les causes d’aquest resultat apunten a l’estesa mentalitat que l’estalvi no està a l’abast de qualsevol, ja que per poder dur-lo a terme és necessari disposar de recursos econòmics suficients.

Hi ha moltes teories econòmiques que demostren que no cal ser ric per aconseguir estalviar, sinó que més aviat és un hàbit que hem de tenir present en l’actitud del dia a dia. El mètode Kakebo és una tècnica excel·lent per aconseguir-ho.

En què consisteix el mètode Kakebo?

Es tracta d’un mètode molt popular al Japó que posa el focus a controlar totes les despeses, tant quotidianes com no quotidianes.

Es va popularitzar a principi del segle passat, promogut per l’autora Motoko Hani, creadora també de la primera revista femenina del país nipó. Tenia com a missió ajudar les dones, aquells dies guardianes de l’economia de la llar, a controlar les finances en benefici propi, atès que la seva assignació mensual depenia de la seva capacitat d’estalvi.

Malgrat tots els anys que han passat i l’evolució que ha experimentat el mètode, la realitat és que continua ben viu a la cultura nacional japonesa i s’ha expandit a tot el món.

Quines són les claus del seu èxit?

La base del mètode és cent per cent racional. Es tracta de portar un registre diari de totes les despeses que facis, independentment de la magnitud que tinguin. Atorga la mateixa importància als cafès que et prens a mig matí que a l’adquisició d’un bé informàtic per al teu negoci.

Per dur-lo a terme, necessites un llibre de registres, un calendari i una estricta força de voluntat, perquè s’ha d’anotar absolutament tot.

6 elements clau del mètode Kakebo

Si estalviar et sembla una meta molt llunyana per a la teva economia, potser pots provar d’unir-te als milers de persones que ja ho han aconseguit amb aquest mètode. Hauràs de dividir el teu llibre de registres en...

1. Quantitat d’ingressos que reps cada mes

Aquí hi inclouràs no només l’import del teu salari, sinó també tots els ingressos que puguis rebre per altres conceptes: comissions, interessos, beneficis d’inversions, etc.

2. Despes fixes comuns

Es refereix a totes les despeses que afrontes de forma habitual cada mes, com llum, aigua, telèfon, hipoteca, lloguer, gimnàs, wifi i d’altres.

Si acarem els punts 1 i 2, obtindrem el que realment ens queda per a nosaltres. Ara ve la segona part.

3. Meta d'estalvi

Cada mes o setmana, com prefereixis, has d’estimar una quantitat d’estalvi que vols aconseguir. És una excel·lent manera de posar el focus en l’important. Per descomptat, ha de ser un import realista i assumible.

 

movi-image-metodo-kakebo-2

4. Fixar un pressupost setmanal

Una vegada descomptades les despeses fixes i la teva meta d’estalvi, quant et queda disponible per gastar aquesta setmana? Parlem de despeses per a oci i també per a possibles imprevistos.

5. No t'oblidis de mesurar

Transcorregut el mes o setmana, arriba l’hora d’analitzar els resultats. Has aconseguit el teu objectiu d’estalvi? T’has ajustat al pressupost que t’havies fixat? Fes un balanç realista.

6. Modificar és de savis

Si en el pas anterior t’has adonat que el teu pla ha tingut desviacions, detecta-les i aplica-hi mesures correctores per millorar la teva capacitat d’estalvi el mes següent.

S’aconsella fer-ho tot a mà, però tenint en compte la quantitat de joves que ho posen en pràctica cada dia i que som en plena revolució tecnològica, també hi ha plataformes com Amazon o Ebay que ofereixen llibres i calendaris Kakebo amb múltiples dissenys.

Les persones que han seguit aquest sistema, a simple vista tan bàsic, asseguren que han aconseguit estalviar quantitats que no havien cregut possibles.

Sens dubte, la clau d’aquest mètode consisteix a fer-te partícip de l’economia mitjançant una organització de despeses i la creació d’un hàbit. Quan posem el focus a analitzar “per on marxen els diners” és quan som realment conscients dels nostres actes i adquirim el poder per modificar-los a favor nostre.

Fotografies d'Ibrahim Rifath i Jonas Leupe a Unsplash
-Temes relacionats-
up