És la fortuna ‘made in Spain’ indiscutible. Al timó, un frontman discret, més amic de l’anonimat que dels titulars: Amancio Ortega atresora la que Forbes considera la sisena fortuna més gran del món. És el primer espanyol a la cotitzada llista amb una fortuna de 62.700 milions de dòlars (55.499 milions d’euros), tot i que no l’únic. A una més que considerable distància s’hi troben Rafael Del Pino (Ferrovial), Juan Roig (Mercadona), o la seva filla Sandra Ortega, entre altres.
L’empresari gallec és el propietari de l’imperi Inditex, erigit en clau ‘tèxtil’, però hi ha un altre factor imprescindible perquè la seva fortuna s’hagi mantingut al sisè lloc a nivell mundial: el totxo. Ortega va tancar el 2018 amb una cartera immobiliària valorada en 9.767 milions d’euros, un 11,5% respecte a l’exercici anterior. Pontegadea Inversiones és la societat patrimonial que agrupa els seus actius, amb un patrimoni net de 23.493 milions d’euros, superior als 21.006 milions d’euros d’un any abans.
Un imperi immobiliari al qual fa escassos dies s’hi ha afegit la compra d’un edifici a Washington. Una operació valorada en 207,7 milions amb la qual l’empresari ha aconseguit un edifici d’oficines a prop de la Casa Blanca que acull el despatx d’advocats Baker McKenzie, la Cornell University, Sumitomo i United Airlines. Amb una altura de 12 plantes, l’immoble està ubicat al número 815 de Connecticut Avenue.
El cofundador d’Inditex, que el 2018 ha registrat la xifra més gran de dividends de la seva història, ha centrat bona part de les seves inversions en terra estatunidenc, on la inversió ascendeix a 2.000 milions d’euros amb edificis a Washington, San Francisco i Los Angeles. Però potser sigui Seattle un dels seus moviments més rellevants, on amb la compra de l’edifici Troy Block per 740 milions de dòlars s’ha convertit en el ‘llogater’ d’Amazon en aquesta ciutat.
El totxo és una altra de les puntes de llança d’una de les empresàries més influents del país, Ana Botín, presidenta del Banc Santander. En el primer trimestre de l’any va anunciar la creació d’una nova firma immobiliària, Landmark Iberia, dedicada, tal i com indica el Registre Mercantil, a l’adquisició i construcció de tota classe de finques i construccions, la seva promoció, urbanització i parcel·lació de bens immobles en general així com l’adquisició de sòl, aprofitaments urbanístics, etc.
Un altre dels nostres empresaris ‘patris’ per excel·lència, Juan Roig, màxim accionista de Mercadona, també té un ull posat en el patrimoni immobiliari per mantenir-se com la cinquena fortuna espanyola. El president de la cadena de supermercats va tancar l’exercici 2018 amb beneficis gràcies a Licampa 1617 i Ciudadela-Nort, dues firmes patrimonials amb les quals Roig duu a terme els seus negocis immobiliaris, claus perquè li sortissin els números fins i tot sense els seus coneguts supermercats.
La primera, Ciudadela-Nort, es dedica a l’adquisició i gestió d’accions, així com a la compra de finques rústiques i el desenvolupament d’activitats agrícoles, principalment. Per la seva banda, Licampa 1617 (acrònim de campions de lliga 2016-2017 del València Bàsquet), és la societat patrimonial creada amb l’objectiu de promoure la construcció a València d’un Arena, un espai per esdeveniments musicals, artístics i esportius amb el qual els Roig desenvolupen les iniciatives de mecenatge.
Un altre dels noms propis pel que fa a inversions immobiliàries és Tomás Olivo. L’empresari murcià és el principal accionista general de Galerías Comerciales (GCC), propietària de sis parcs comercials a Almeria, Roquetes de Mar, Marbella, Mataró, Sanlúcar de Barrameda i Armilla i una cartera d’habitatges i locals de lloguer. L’enorme capitalització borsària d’aquesta societat, superior als 3.000 milions d’euros, ha portat l’empresari de Cartagena a aparèixer entre les 1.000 persones més riques del món, segons Forbes.
Fortunes, en definitiva, basades en un actiu de caràcter conservador com ho és, a priori, el patrimoni immobiliari, però on la capacitat de visió de negoci i anticipació dels seus promotors és clau per determinar aquelles propietats amb més potencial i capacitat de rendiment a curt, mitjà i llarg termini.