Puc viure en una antiga nau industrial? | EDE
Movi-image-eleconomista-vivir-nave-industrial-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Puc viure en una antiga nau industrial?

Fri Oct 18 12:44:36 CEST 2019

Cada vegada és una pràctica més comú al nostre país transformar antics espais i convertir-los en habitatges, com passa en altres països del món. Ho veiem en moltes pel·lícules americanes, una antiga nau industrial o magatzem convertit en loft, amb espais diàfans i ben decorats que es transforma en un lloc acollidor per viure. Però, és possible viure en una antiga nau industrial?

La primera cosa que hem d’esbrinar és si el local té llicència per poder convertir-lo en una casa. El més normal és que aquests grans espais industrials estiguin construïts en sòl industrial, i no en sòl residencial. Els sòls es classifiquen en residencials, mixtos i urbans. Fa anys, les naus industrials es construïen a les afores de les ciutats per motius de salubritat, ja que allotgen maquinària, materials tòxics o fins i tot bestiar.

Per poder viure en aquest tipus de locals hem de saber de què estan construïts. Les naus es van crear per al desenvolupament industrial i moltes d’elles estan construïdes amb materials que poden ser nocius per a la salut. Algunes contenen amiant, un material altament perjudicial i cancerigen per a l’ésser humà, que antigament s’utilitzava amb molta assiduïtat i que ara està prohibit. Si comprovem que la nau està composada de materials aptes per a l’ésser humà llavors podrem iniciar els tràmits per convertir-la en una llar.

Cèdula d’habitabilitat i papers en regla

Com a qualsevol altre espai o immoble, és imprescindible comptar amb la cèdula d’habitabilitat, que és un document que certifica que l’espai reuneix les condicions necessàries per poder-lo habitar. Aquest certificat l’autoritzen les comunitats autònomes i cal renovar-lo cada 15 anys.  La legislació obliga al propietari o inquilí a sol·licitar aquest document per donar d’alta els serveis d’aigua, llum o gas. A més, és obligatori per vendre o llogar una casa. També es necessitarà el certificat d’un tècnic d’administració local per accedir a aquests subministraments.

Una vegada que ho tinguem tot en ordre, després d’estudiar la viabilitat del projecte, sol·licitar la llicència i tenir tots els papers en regla, llavors podem demanar pressupost per reformar i transformar la nau.

 

 

Movi-image-eleconomista-vivir-nave-industrial-2

 

 

 

Mans a l’obra

La reforma pot ser molt costosa perquè crearem una casa de zero. Com en qualsevol obra, la primera cosa que cal condicionar són les canonades, seguit del sistema de subministraments, la llum, calefacció i aire condicionat. Hi ha molts tipus de calefacció, depenent del preu i de la instal·lació. Si no volem fer obra, l’opció més còmoda, i la més cara, són els radiadors elèctrics que no necessiten instal·lació i la facturació dels quals es reflecteix en la factura de la llum. Generalment, com més gran és el cost d’instal·lació menor és el consum i despesa mensual, depèn del tipus d’obra que vulguem abordar. La calefacció de gas natural amb terra radiant és de les més cares d’instal·lar però després el preu mensual baixa respecte a altres opcions. També hi ha l’opció de radiadors de gasoil i dels acumuladors de calor. És importantíssim tenir la casa ben aïllada perquè la calor no marxi per les portes o finestres mal segellades.

Depenent de la zona en la qual visquem serà imprescindible la instal·lació d’aire condicionat. El més utilitzat en l’actualitat és l’aparell d’aire condicionat de paret. Requereix una petita obra, ja que el compressor per on surt l’aire calent s’ha d’instal·lar fora del domicili, i es comunica amb l’aparell interior amb un tub a la paret. A més, són poc sorollosos i bastant estètics. El seu preu pot oscil·lar des dels 350 euros fins als 4.000. El consum es reflectirà en la factura de la llum.

Després, s’ha de muntar una cuina i un bany. Una cuina bàsica, amb vitroceràmica, forn, microones i un rentaplats, amb taulell de cuina de derivats de granit, pot costar des de 8.000 euros fins al que et vulguis gastar. Per  descomptat, aquest pressupost pot variar segons qualitats i equipament. Amb el bany passa exactament el mateix.  Hi ha centenars d’opcions depenent dels diners de què disposem.
No podem oblidar-nos d’un bon sistema de ventilació. S’ha de tenir en compte que les naus no s’han construït per viure-hi, i per tant no tenen les estructures fabricades per a això. La ventilació és una exigència per poder cuinar i portar una vida normal.

 

 

 

 

Movi-image-eleconomista-vivir-nave-industrial-3

 

 

 

La il·luminació és molt important per no tenir la sensació de viure en una cova. Si l’espai és interior podem intentar il·luminar-lo amb bombetes de llum el més natural possible. Existeixen molts tipus de bombetes depenent del color, la potència, l’eficiència o la vida útil. La llum groga és més càlida, es recomana per a dormitoris o sales, no obstant això, una antiga nau transformada en una llar necessitarà una llum blanca, que és més apta per a espais grans i diàfans. Si la nostra nova casa és molt fosca utilitzarem llums LED, que són les que tenen una vida útil més llarga. Amb elles podem arribar a estalviar fins a un 70%. 

El terra de la nau pot ser de rajola o tarima flotant. En aquest tipus d’immobles és habitual deixar la biga vista perquè autentifica l’ambient. Tot depèn dels gustos de cada un. La idea que ens ve al cap quan pensem en aquest tipus de llocs  són espais amplis, molt lluminosos i moderns, amb cuina americana i minimalista i poca decoració.
El pressupost total pot ser elevat, suposa muntar una casa de zero: tirar-ho tot, donar d’alta tots els subministraments, posar-hi el terra nou, pintar les parets, muntar cuina i bany complets i moblar-la.

Per tant, encara que no sigui una pràctica molt comú, és possible transformar una nau industrial en un habitatge perfectament adequat per viure-hi. Això sí, és imprescindible obtenir tots els permisos i tenir els papers en regla per a no incórrer en una il·legalitat i que la nova casa sigui confortable i sobretot, segura.

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Simone Hutsch, Dillons Shook i Siarhei Horbach a Unspalsh
-Temes relacionats-
up