movi-image-ahorrar-carsharing-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
4 min del teu temps

Quant puc estalviar si em passo al ‘carsharing’?

07/10/2019

Aquesta opció és molt més rendible per a quatre de cada deu conductors

Conduir un vehicle de carsharing, lloguer de cotxe per minuts, pot ser molt més assequible que tenir un vehicle en propietat i es consolida com una tendència al costat del carpooling (compartir despeses i vehicle en un viatge). Fins i tot quan el cost per quilòmetre és més elevat, la despesa total podria ser més baixa perquè es comparteixen despeses fixes amb altres usuaris del mateix cotxe.

Per saber si ens sortirà a compte el carsharing, a continuació calcularem quant gastem al dia en un cotxe en propietat (Pd) tenint en compte els minuts que l’utilitzem al dia (Td); també calcularem el cost del carsharing durant aquests minuts (Cd); i, finalment, compararem totes dues quantitats per veure quina opció és més assequible.

Té sentit passar-se al ‘carsharing’?

Abans de veure els càlculs, repassem a què deuen el carsharing i el motosharing la seva presència a les ciutats europees més grans. En el cas de Madrid, hi ha almenys 2.600 vehicles compartits (Car2Go, Emov o Zity, que operen amb vehicles elèctrics; i WiBLE). A Barcelona el ventall d’opcions es dona en el motosharing (Acciona, Coup, eCooltra, loscoot, Motit, Movo, Muving o Yego).

Segons una publicació del 2005 de la Universitat de Califòrnia, el vehicle en propietat està aturat el 95% del temps. Un altre estudi, aquesta vegada de RAC Foundation el 2012, elevava la xifra al 96,5%; i un tercer, d’Ecologistas en Acción de l’any 2014 (revisat el 2016), fins al 97%. Quan invertim en un cotxe, hem de tenir en compte que probablement més del 95% del temps no en farem ús.

En canvi, els vehicles de carsharing tenen una ocupació molt més alta. Això implica que també fan un menor i millor ús de l’espai públic. A més, molts d’aquests vehicles són elèctrics sense emissions. I permeten compartir els preus de manteniment i assegurança, de manera que són atractius per als conductors i, alhora, rendibles. Però, fins a quin punt són rendibles? Calcularem si és la mobilitat que nosaltres necessitem.

Quant em costa tenir un turisme? Despesa diària en propietat

Tan bon punt invertim en un vehicle, perd prop del seu valor un 18% en la matriculació. Segons el BOE (HFP/1258/2017, annex IV), es produeix una depreciació del 53% en els quatre primers anys.

A Espanya, el cost anual de tenir un vehicle privat arriba a 1.669 € si hi incloem el combustible, el manteniment, l’assegurança, l’aparcament i els peatges (sense incloure-hi l’amortització). A més a més, si la compra del vehicle està subjecta a finançament, el pressupost mitjà ascendeix a 4.069 €.

També puja bastant si hi incloem una amortització o estalvi en previsió d’una compra futura per a quan el cotxe actual s’espatlli. Les dades provenen de l’estudi ‘Costes del vehículo privado’, de Fintonic (2019). El cotxe en propietat té despesa fins i tot estant aturat.

Amb aquestes dades obtenim una despesa diària per propietat de Pd= 4,67 €/dia a 11,14 €/dia. Vagi per endavant que la forquilla que tenim per començar a calcular no serà aplicable a tots els conductors, però sí a molts. L’ideal és que cadascú recopili despeses i calculi la seva mitjana per saber quant li costa cada dia tenir cotxe, incloent-hi caps de setmana i vacances.

Quants minuts agafo el cotxe al dia?

La xifra rellevant següent és saber quant de temps utilitzem el cotxe al dia natural (Td). Ho mesurarem en minuts perquè a Espanya les operadores de carsharing cobren fent servir aquesta fracció de temps. Aquesta mesura pot ser complicada perquè requereix cronometrar els nostres moviments i, al contrari que amb el detall de les despeses, sempre serà aproximada. Com més setmanes ho registrem, millor.

L’avantatge és que tots disposem de cronòmetre al mòbil, així que només cal activar-lo abans d’arrencar i aturar-lo després d’haver aparcat. El motiu de mesurar-ho així és que les companyies de carsharing ens cobraran des del moment en què obrim les portes del cotxe.

Tot seguit, només hem de dividir els minuts totals que hàgim conduït entre el nombre de dies naturals que van del primer dia que hem fet la mesura a l’últim. Que siguin dies naturals és important, perquè pretenem fer una comparació amb el vehicle privat, i aquest també té cost els dies que no s’utilitza.

Per seguir calculant la mitjana, partirem de la xifra de 9 hores i 35 minuts de l’Observatori de Mobilitat Europea (2017) publicat per Ipsos i BCG, i suposarem que dissabte i diumenge no conduïm. No serà exacte perquè, sense anar més lluny, molts sí que fem servir el cotxe el cap de setmana i, a més, en aquesta mitjana s’inclouen també els professionals de la conducció. Recordem que és important que cadascú faci el seu propi càlcul.

Td≈ 82 min/dia*

Quant costa el ‘carsharing’ a la meva ciutat?

La majoria de les ciutats d’Espanya encara no disposen de flota de carsharing. Aquestes empreses tendeixen a operar en nuclis molt poblats i estendre’s cap a la perifèria, com ha estat el cas de Madrid. Allí l’oferta varia de preu en funció del vehicle escollit, i fins i tot hi ha diversos models de negoci:

  • Car2Go, Smart ForTwo: 0,19 - 0,29 €/min
  • Car2Go, Smart ForFour: 0,21 - 0,31 €/min
  • Emov, Citroën C-Zero: 0,25 - 0,29 €/min (0,19 €/min amb abonament)
  • Zity, Renault ZOE: 0,26 €/min
  • WiBLE,  Kia Niro: 0,28 €/min

Car2Go varia de preu segons la concentració de flota en un punt i Emov sobre la base de l’hora del dia. En qualsevol cas i sense comptar amb el lloguer diari que ofereixen aquestes plataformes, hi ha una forquilla de preus que va dels CC = 0,19 €/minut als CC = 0,28 €/minut. Vegem en què es tradueix això, de mitjana.

El mínim de despesa mitjana diària utilitzant carsharing durant 82 minuts al dia amb l’operador més assequible se situa en Td·CC = 15,59 €/dia, mentre que el màxim amb un ús similar en l’operador més car ronda els Td·CC = 22,96 €/dia. Com pot veure’s, la forquilla està molt allunyada de la despesa en propietat, encara que és necessari matisar a continuació alguns casos d’ús.

‘Carsharing’ vs. vehicle privat: casos d’ús

Segons l’informe ‘Inercias en los medios de transporte’ (2013), de Nielsen, el 34% dels espanyols que van a la feina amb cotxe triguen menys de 10 minuts. A la gràfica veiem la despesa aproximada que tenen. Per a ells, la forquilla de preus si fan servir carsharing baixa molt per sota de la compra del vehicle (< 2,8 €/dia).

Passa una cosa semblant amb el 9% que triguen entre 10 i 20 minuts. Encara que el carsharing no serà interessant per a l’idealitzat i irreal conductor mitjà, almenys quatre de cada deu usuaris podrien deixar enrere el seu cotxe i estalviar amb aquest canvi, sempre que a la seva ciutat hi hagi carsharing a un preu competitiu.

Fins i tot els conductors que condueixen més de 30 minuts diaris també han de tenir en compte que el seu model de vehicle pot trobar-se a la part dreta de la forquilla de compra. Si tenen a prop un carsharing a 0,19 €/minut, és més que probable que també els interessi.

Tot això sense tenir en compte el baix impacte mediambiental dels vehicles elèctrics o les facilitats que tenen per aparcar a la ciutat. Quan hem recollit dades dels nostres temps, no hem tingut en compte que un turisme tèrmic s’aparca pitjor que un d’elèctric, de manera que la majoria dels conductors de carsharing rebaixaran el temps de conducció per no haver de buscar aparcament.

-Categories i etiquetes-
up