Qui gestiona més bé els seus diners: homes o dones? | EDE
movi-image-lavanguardia-gestionar-mejor-dinero-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Qui gestiona més bé els seus diners: homes o dones?

Tue Oct 06 10:37:02 CEST 2020

El patró diu que ells són més decidits, inverteixen més en borsa i diversifiquen menys, i elles arrisquen menys, són més persistents i miren a llarg termini. Però, és sempre així?

Realment homes i dones gestionen els seus diners de manera diferent?, són ells més arriscats i elles més conservadores a l'hora d'invertir? L'estereotip –i diversos estudis– sostenen que així és. Aquesta visió del comportament financer en funció del gènere respon a certs patrons preconcebuts, apunten els experts, tot i que podria evolucionar si la societat persisteix en el camí cap a la igualtat. Avui, això que els homes són de Mart i les dones de Venus tampoc es compleix al cent per cent pel que fa a les finances.

En general, la història demostra que les dones solen prendre riscos més calculats, “per naturalesa senten més aversió al risc, cosa que es pot traduir en el fet que les inversions per a les quals solen apostar no són tant a curt termini”, explica Patricia Cauqui, professora d'ESADE i codirectora junt amb Eugenia Bieto de l'ESADE Gender Monitor. Fet que corrobora una anàlisi recent de l'Institut Alemany d'Investigació Econòmica (DIW) tot i que amb alguns matisos ressenyables. No tot és blanc o negre a l'hora d'invertir o gestionar el patrimoni personal.

Les dones “per naturalesa solen sentir més aversió al risc, cosa que es pot traduir en el fet que les inversions per a les quals solen apostar no són tant a curt termini”, explica Patricia Cauqui, professora d'ESADE i codirectora junt amb Eugenia Bieto de l'ESADE Gender Monitor

Les dones: més diners, més riscos

El DIW va avaluar el comportament inversor de més de 8.000 homes i dones i, segons els perfils analitzats, el 38% d'elles destinava els seus diners a productes de risc, com les accions, una xifra que ells superaven amb un 45%. No obstant això, els investigadors van anar més enllà i van descobrir que, de fet, les dones de l'estudi estaven decidides a córrer riscos més grans sempre que disposessin de més diners. En la seva majoria, elles comptaven amb la meitat del pressupost masculí i això les obligava a ser més cauteloses.

Les dones tendeixen a col·locar els diners en productes segurs, com comptes corrents o assegurances d'estalvi, “perquè els han dit que estan garantits, però quan reben un bon assessorament i se'ls dona els coneixements i la confiança que requereixen, elles també s'hi atreveixen”, destaca, per la seva banda, Gemma Voltas, assessora financera. Malgrat que ni uns ni altres volen assumir riscos de pèrdua del seu capital, “ells són més proclius a invertir en renda variable o inversions amb una elevada volatilitat i a fer-ho de manera autodidàctica”, comenta.

Són elles més eficients que ells?

Aquesta actitud conservadora pot fer pensar que les dones són més eficients que els homes en el maneig d'assumptes econòmics. No obstant això, segons Voltas, “no hem de confondre la capacitat o l'enginy de tirar endavant comptant amb pocs recursos amb les habilitats per gestionar-los amb eficiència”. “Això es dona quan qualsevol persona sap en què i com ha d'invertir els seus diners i és capaç de generar diners de l'estalvi i de les seves inversions per petites que siguin”, remarca l'experta.

A diferència de la majoria dels homes, que solen estar més segurs d'ells mateixos en aquesta matèria i més interessats a formar-se sobre finances, “les dones no acostumem a, en general, gestionar els seus diners”, afirma l'assessora, que no dubta en fomentar l'apoderament femení en plataformes com Women 360° Congress. “Se'ns ha acontentat lloant la gran feina que fem per arribar a final de mes i similars. Això no és portar la gestió de les finances, això seria supervivència”, afirma.

“Se'ns ha acontentat lloant la gran feina que fem per arribar a final de mes i similars. Això no és portar la gestió de les finances, això seria supervivència”, afirma Gemma Voltas, assessora financera i especialista en qüestiones de gènere

Per als experts, a aquesta gestió femenina l'ajudaria comptar amb cada vegada més dones emprenedores, sigui perquè ocupen llocs de direcció en empreses o perquè han volgut ampliar els seus coneixements financers i s'han convertit en inversores solvents. La capacitació de les dones és clara: segons un informe de la consultora Grant Thornton publicat aquest any, aquelles empreses amb dones directives tenen més probabilitat de créixer a ritmes superiors al 5%. Les empreses liderades per dones són, per tant, rendibles en borsa.

La testosterona també hi influeix (en part)

En general, els homes diversifiquen les seves inversions menys que les dones, busquen una rendibilitat més alta a curt termini i realitzen més moviments de capital, a més de seguir les modes del mercat. Elles, en canvi, prefereixen una inversió en fons i propietats, miren a llarg termini i són més persistents, realitzen menys moviments i no els importa demanar consell professional. Així ho estableix Pedro Bermejo, neuròleg i autor d'El cerebro del Inversor (Pirámide, 2015). La causa principal d'aquestes diferències es trobaria en la testosterona.

Per als experts, a aquesta gestió femenina l'ajudaria comptar amb cada vegada més dones emprenedores, sigui perquè ocupen llocs de direcció en empreses o perquè han volgut ampliar els seus coneixements financers i s'han convertit en inversores solvents.

En el seu llibre, Bermejo atribueix a aquesta hormona sexual masculina l'exposició dels homes a prendre decisions més arriscades. A més, en un passat ancestral, la testosterona els preparava per sortir a caçar, malgrat els perills o la incertesa. No obstant això, avui dia, existeixen molts altres assoliments socials –com lluitar per trencar amb la bretxa de gènere a la feina i les barreres culturals– que ajudarien al fet que les dones guanyessin terreny financer, mentre surten de portar únicament la comptabilitat domèstica.

Fotografia de Stanislav Kondratiev a Unsplash
-Temes relacionats-
up