Taxa rosa: per què les dones paguen més pels seus productes personals?paguen més pels seus productes personals? | EDE
movi-image-elpais-tasa-rosa-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Taxa rosa: per què les dones paguen més pels seus productes personals?paguen més pels seus productes personals?

Wed Feb 26 09:14:26 CET 2020

Desenes d’articles costen més si van dirigits a les dones. A més, els productes d’higiene femenina tenen un IVA superior al d’altres productes de primera necessitat

Potser no te n’havies adonat abans, però els productes d’higiene íntima femenina estan gravats amb el mateix IVA que un ram de flors o un bon sopar en qualsevol restaurant. Fixa-t’hi el pròxim cop que vagis al supermercat o a la farmàcia: aquests productes es venen amb el 10 % d’IVA, en comptes del 4 % que s’aplica als béns de primera necessitat com el pa, els medicaments i, fins i tot, els llibres. Això es coneix com la taxa tampó.

La diferència va més enllà. Molts articles són més cars en la versió femenina que en la masculina. Les maquinetes d’un sol ús d’afaitar són l’exemple més habitual. Les de color rosa, per a dones, tendeixen a ser més cares i hi ha qui ho atribueix a qüestions de màrqueting. Aquesta disparitat s’anomena popularment taxa rosa i, al costat de la taxa tampó, perjudica econòmicament les dones.

El Govern actual ha anunciat la seva intenció de posar remei a la taxa tampó. El seu objectiu és aplicar l’IVA superreduït, el del 4 %, a compreses, tampons i copes menstruals. De fet, aquesta mesura va arribar a estar inclosa en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2019, que finalment no va tirar endavant.

Com es reflectirà en la butxaca de les dones aquesta possible rebaixa de l’IVA?

Si finalment tira endavant la proposta i s’aplica l’IVA superreduït als productes femenins, el primer efecte podria ser aquest: si avui una capsa de 48 tampons de qualitat bàsica costa uns 2,75 euros, amb l’IVA del 4 % passaria a costar 2,60 euros, 15 cèntims menys. Una capsa de 36 tampons compactes, per exemple, passaria de costar 5,50 euros a costar-ne 5,20, la qual cosa suposa un estalvi de 30 cèntims.

Si ens fixem en les compreses, un paquet de 14 unitats val actualment entorn dels 2,20 euros. Amb la baixada de l’IVA, les dones es podrien estalviar uns 12 cèntims.

L’impacte no és menyspreable si tenim en compte que una dona té uns 450 períodes menstruals en la seva vida, és a dir, necessitarà utilitzar aquests productes durant més de 1.800 dies, l’equivalent a cinc anys.

Es calcula que amb aquesta mesura l’Estat deixarà de recaptar 18 milions d’euros anuals. Tanmateix, no és clar que aquesta reducció faci que baixin els preus.

La rebaixa de l’IVA reduirà directament el preu dels productes d’higiene femenins?

Aquesta rebaixa de l’IVA pot ser que no afecti directament la cartera de les dones. No seria la primera vegada que una mesura semblant es tradueix en una pujada de preus encoberta. Una cosa així va passar quan el juliol del 2018 l’executiu de Pedro Sánchez va rebaixar l’IVA del cinema del 21 % al 10 %, amb la qual cosa revertia la polèmica decisió de l’anterior govern d’incrementar l’IVA cultural del 10 % al 21 %. Bona part de les sales de cinema, en comptes de rebaixar el preu de venda al públic de l’entrada, van decidir no repercutir la baixada impositiva i deixar el preu com estava, amb l’argument que quan es va apujar l’IVA tampoc no es va incrementar el preu final de l’entrada. “Una cosa és l’impost amb què es grava un producte i una altra el preu al qual decideixi vendre el productor o comerciant o el distribuïdor, que moltes vegades decideix que una llauna sigui més cara a les Canàries que a la Península per les despeses de transport”, explica José María Mollinedo, secretari general del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (GESTHA).

En què es percep la taxa rosa?

Nombrosos estudis internacionals han denunciat en els últims anys la diferència de preus que hi ha entre els productes enfocats al mercat femení i els dedicats al masculí. Parlem d’articles idèntics, amb l’única diferència d’incloure detalls o tenir l’embolcall de color rosa, per exemple. També és el cas del cost d’anar a tallar-se els cabells en una mateixa perruqueria o portar a la tintoreria una camisa d’home o una brusa de dona.

Un estudi encarregat per la Conselleria d’Economia de la Comunitat Valenciana confirmava l’existència d’aquesta taxa rosa en els comerços de la regió, amb preus un 7 % superiors en la versió femenina. En higiene, perfumeria i tallades en perruqueries va ser on es van trobar més casos.

Facua també va fer l’any 2018 un estudi que destapava un augment del 171 % del preu de les fulles d’afaitar per a dones. Per exemple, el paquet de 20 maquinetes amb dues fulles d’una marca determinada costava 1,75 euros, davant dels 2,30 euros del paquet de 10 unitats idèntiques, però de color rosa. Van denunciar també que una altra marca cobrava el mateix preu, però el paquet destinat a l’afaitada dels homes tenia 12 unitats, mentre que el dirigit a les dones només en tenia sis. És a dir, el doble de preu.

Més diferències. El comparador de preus Idealo va fer un estudi similar amb perfums d’homes i de dones el 2018. Va concloure que a Espanya el 74 % de les fragàncies de la mateixa marca són més cares en la versió per a dones. El preu mitjà se situava en 0,66 euros per mil·lilitre, mentre que el de la versió masculina estava a 0,57 euros per mil·lilitre, és a dir, nou cèntims més barat, una diferència que s’ha mantingut al llarg del 2019. Idealo també va trobar aquesta diferència en altres estudis sobre sabates —entre el 3 i el 7 % d’increment— i rellotges de polsera —fins i tot un 12 % més. Però hi ha molts més casos: cremes depilatòries, desodorants, productes de papereria i, fins i tot, joguines.

A Espanya no s’han fet estudis formals per determinar-ne el cost, però la revista Forbes va calcular que el 2014 aquesta taxa costava a les dones nord-americanes més de 1.300 dòlars a l’any.

Aquesta taxa rosa és una discriminació econòmica?

No tothom veu en aquesta diferència de preus una discriminació cap a la dona, sinó una qüestió d’estratègia de màrqueting, en la qual les marques ofereixen alguna cosa específica per a elles. “No veig discriminació per gènere. El que sí que hi ha és una discriminació de preu a l’alça pel fet de tenir un producte que creus que encaixa millor amb la teva personalitat o estil de vida”, afirma María Gómez Campillo, especialista en Màrqueting i Comunicació i professora d’ESIC. “Les dones valoren més aspectes del producte com ara la personalització, el color o una edició limitada. I estan disposades a pagar més per això”.

La veritat és que en general els experts creuen que aquestes diferències es deuen a decisions de màrqueting fonamentades en el fet que la dona pagarà més per un producte més estètic o que s’ajusti més als seus estereotips. “El color rosa és un exemple, encara que només el 3 % de les dones diuen que és el seu preferit”, critica Gemma Cernuda, conferenciant i fundadora d’Ellas Deciden, agència especialitzada en comunicació en femení.

Cernuda creu que hi ha un abús i una predisposició a pensar que les dones “pagarem més per un mateix producte, només perquè posa ‘per a dones’. O sigui, de color rosa. Sense cap altre valor, ni extra, ni atribut”, cosa que segons la seva opinió és “una aixecada de camisa”.

Gerard Costa, professor del departament de Màrqueting d’ESADE, sí que veu una raó per a aquest preu més alt, ja que “com que són edicions específiques, són sèries més petites amb aspectes funcionals, colors, envasos diferents, que comporten un cost de producció més elevat”. En qualsevol cas, des del seu punt de vista, la tendència és que aquestes diferències es redueixin: “Quan depèn de l’estratègia de màrqueting, les empreses prefereixen no ser acusades de sexistes, encara que aquesta no sigui la raó, i imposar una imatge de bones pràctiques, de bons ciutadans que eviten les comparacions. Quan depèn del consumidor o la consumidora, encara que es continuen mantenint molts hàbits, és evident que hi ha una tendència creixent a una compra més racional".

LA TAXA TAMPÓ EXISTEIX A TOT ESPANYA?

Si finalment el Govern aplica la mesura no serà la primera administració a rebaixar aquest impost. A les Canàries, les dones adquireixen els articles femenins sense gravamen des del 2018, quan van passar del 3 % al 0 %. A més, la mesura afecta tant les compreses i tampons com els protectors íntims, les copes menstruals de silicona i les compreses ecològiques. A Ceuta i Melilla aquests productes d’higiene femenina tributen al 7 % de l’impost sobre la producció, els serveis i la importació (IPSI), l’equivalent a l’IVA.

Així mateix, en altres països europeus també s’han pres mesures. Alemanya ha reduït recentment l’impost del 19 al 7 %, mentre que a Irlanda es deixarà al 0 % a partir de l’any 2022.

Fotografia de Christopher Burns a Unsplash
-Temes relacionats-
up