Big data, la clau per prendre les millors decisions | EDE
movi-image-lavanguardia-big-data-tomar-decisiones-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Big data, la clau per prendre les millors decisions

21/11/2019

L’èxit a les pimes passa per una altra manera de captar dades i analitzar-les gràcies al Big Data

Avui en dia el big data ja és present en tots els sectors de l’economia. Les empreses recopilen a diari la informació massiva per determinar certs patrons de comportament entre els usuaris. Per exemple, saber quants clients s’han descarregat una cançó o han vist una sèrie o han comprat determinat producte o servei online.

Així, el big data s’ha convertit en un bé imprescindible per a qualsevol companyia, sobretot, les tecnològiques, que l’utilitzen per desenvolupar nous productes a gust del consumidor i ser així més eficients. Això, unit als avenços tecnològics que cada vegada més permeten reduir les dificultats d’emmagatzematge de dades al núvol (cloudcomputing), fa que aquestes dades massives siguin d’allò més valuoses.

“El big data s’ha convertit en un bé imprescindible perquè qualsevol empresa desenvolupi nous productes a gust del consumidor”

Saps què és realment el big data?

Les seves qualitats principals són el gran volum, la varietat i la velocitat a la qual es poden obtenir innombrables dades sobre consumidors, pacients, usuaris de xarxes socials i altres plataformes, etc. No obstant això, per dotar de valor i veracitat aquesta ingent quantitat de dades, és necessari encarrilar-les. No n’hi ha prou amb que les companyies les emmagatzemin (de mitjana, es dupliquen cada dos anys); cal classificar-les, ordenar-les i estar al dia de les novetats tecnològiques per gestionar-les.

Big data per a les pimes?

Adquirir un software per a la gestió del big data o preparar els recursos humans necessaris pot ser una quimera per a empreses per sota de certa mida, com una pime. En aquest cas, hauríem de substituir el terme big data per al de small data. És el mateix, però canviant el volum de dades i la manera de gestionar-les. Small data implica, a més de recollir dades i donar-los un valor, interpretar-les per conèixer millor al client i dissenyar-ne estratègies personalitzades.

Small data implica, a més de recollir dades i donar-los un valor, interpretar-les per conèixer millor al client i dissenyar-ne estratègies personalitzades”.

Un altre aspecte important: no fa falta desemborsar grans quantitats de diners per emmagatzemar small data al núvol i analitzar-lo. Avui en dia existeixen força eines assequibles i fins i tot gratuïtes a les quals una pime pot recórrer: Google Analytics, Heatmap, Mailchimp, Alexa o Adwords... I és bàsic triar-les segons les característiques de cada empresa.

“No importa la mida d’una empresa mentre sigui capaç de convertir la dada en informació sobre la qual fonamentar les seves decisions”, explica Pascual Parada, director d’Innovació i Desenvolupament de negoci a l’IEBS Business School.

Estratègia. Aquesta és la paraula clau. “Cal fixar un objectiu a llarg termini i fer-nos les preguntes adequades sobre quant coneixem el client; quina és la nostra proposta de valor o com fem les operacions. Les preguntes correctes ens portaran a les dades correctes, a small data”.

A partir d’aquí, ja només queden dos ingredients indispensables, segons Parada: “L’analítica, que és la que ens transformarà la dada en informació, i la cultura organitzativa, per la qual el quadre intermedi de l’empresa o qualsevol membre de l’organització tindrà accés a aquesta informació i podrà prendre les decisions de negoci més adequades per a l’èxit”. Així arribem a una empresa capaç de prendre les decisions adequades a partir d’aquesta informació, el que s’anomena una empresa data driven”.

“No cal desemborsar grans quantitats de diners per col·locar small data al núvol i analitzar-lo; hi ha força eines assequibles per a una pime”

Per Martin Lindstrom, expert en Psicologia del Consumidor i Desenvolupament de Marques, assolir l’èxit es basa en col·locar al consumidor al centre de tot. “Més enllà d’aplegar dades, cal entendre les emocions del consumidor. Es pot predir que compris un llibre o et descarreguis una cançó. Però no si t’enamoraràs o t’enfadaràs. S’ha d’invertir més temps en conèixer el client. Només així podrem entendre els seus comportaments. Les marques del futur seran les que provoquin emocions”.

Fotografia de Derek Thomson a Unsplash
-Temes relacionats-
up