movi-image-lavanguardia-inversion-inmobiliaria-rentable-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Claus per escollir una inversió immobiliària altament rendible

25/10/2019

L’inversor immobiliari no viu només de l’habitatge: els locals comercials, les oficines, els garatges i els magatzems són altres actius a la seva disposició

Són bons temps per al totxo. Comprar immobles per llogar és una forma d’invertir que avui sembla que està més en forma que mai, especialment al mercat de l’habitatge, amb les hipoteques més assequibles fins ara. Si bé és cert que el creixement de la rendibilitat que ofereix el mercat immobiliari s’ha alentit respecte a l’any passat, aquesta rendibilitat és, segons el portal Idealista, fins a 30 vegades superior que la que ofereixen els bons de l’Estat a 10 anys: 0,2 %.

La inversió immobiliària és percebuda com un actiu capaç d’oferir un retorn pràcticament assegurat. Això sí, és un guany determinat per la seva ubicació. Les grans capitals continuen sent, en general, els llocs més rendibles, encara que hi ha molts altres municipis espanyols amb potencial i altres modalitats d’inversió immobiliària capaces d’oferir rendiments de gran atractiu. Els locals, les oficines, els garatges i els magatzems i el sòl industrial en són alguns exemples.

Rendibilitat de l’habitatge

Segons les últimes dades publicades pel Banc d’Espanya, a Espanya la rendibilitat bruta per lloguer d’habitatge se situa en el 3,9 %, una xifra que arriba fins al 10,7 % si hi afegim la revaloració del preu, és a dir, la plusvàlua que s’obté per vendre aquest mateix immoble. En general, els municipis costaners i les grans ciutats ofereixen millors guanys. Però disposar d’una propietat amb el metre quadrat més car no és sinònim de rendibilitat, com pot ser el cas de Sant Sebastià o Barcelona. Al contrari.

Altres capitals com ara Lleida i Santa Cruz de Tenerife ofereixen uns marges de recuperació del capital invertit molt més ràpids que altres grans capitals que requereixen més anys per recuperar el capital. En concret, segons un estudi elaborat per Fotocasa, el municipi espanyol que ofereix més rendibilitat és Algesires, a Cadis, amb un 6,6 %, seguida molt de prop per Tortosa (Tarragona), amb un 6,4 %. A aquesta llista s’hi sumen altres regions com ara San Fernando (Cadis) i Cartagena (Múrcia).

“En el segon trimestre de l’any, la rendibilitat bruta de la compra d’oficines per a lloguer al mercat ha crescut fins al 9,6 %”.

Recuperar ràpidament la inversió

Per obtenir el valor d’un immoble és necessari calcular-ne la rendibilitat bruta per lloguer, un percentatge que resulta de dividir els diners anuals obtinguts per un habitatge en lloguer entre el preu de venda. Dividir el preu de venda entre el preu del lloguer, l’operació inversa, s’anomena PER (Price Earnings Ratio), que equival al nombre d’anys que es trigaria a pagar el preu d’un habitatge mitjançant el lloguer en unes condicions determinades.

Malgrat aquests indicadors, el mercat immobiliari no és estàtic. A més, l’inversor ha d’analitzar el període en què trigarà a recuperar una inversió determinada en un moment donat i, també, la possibilitat que amb el temps l’actiu augmenti de valor o, en qualsevol cas, no es devaluï. Però l’inversor no viu només de l’habitatge, sinó que els locals comercials, el sòl industrial, les oficines, els garatges i els magatzems són altres actius a la seva disposició.

Les oficines, les més rendibles

Segons un estudi d’Idealista, les oficines són les inversions immobiliàries més rendibles. En concret, en el segon trimestre de l’any la rendibilitat bruta de la compra d’oficines per a lloguer en el mercat ha crescut fins al 9,6 %, cosa que li ha fet augmentar la diferència respecte a altres inversions més convencionals com ara l’habitatge i el local. A diferència del parquet d’habitatge, les inversions de Sevilla (9,7 %), Saragossa (8,8 %) i Màlaga (8,6%) es troben en el podi de la rendibilitat, per davant de Madrid (6,9 %) i Barcelona (6,2 %).

Es tracta d’una alternativa que cada vegada és més present al mercat (ja en són més de 70 les empreses que cotitzen a la borsa espanyola) i que facilita l’explotació d’inversions menys accessibles per a l’inversor particular.

Fotografia de Nick Wood a Unsplash
-Temes relacionats-
up