Hi ha vida financera després de la jubilació? | EDE
movi-image-elmundo-vida-financiera-despues-jubilacion-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Hi ha vida financera després de la jubilació?

Tue Nov 12 09:12:56 CET 2019

La vida després de la feina és una oportunitat per utilitzar la nostra experiència laboral en altres interessos. Invertir i gestionar el nostre patrimoni és una opció. Envoltar-se d’experts que indiquin el rumb a seguir i tenir clar quin percentatge dels nostres estalvis volem invertir serà el primer pas en aquest nou període vital.

El 70% de les persones que encara no s’han jubilat pretén seguir invertint durant els seus anys daurats al voltant d’un 13% dels seus estalvis, segons l’Estudi Global d’Inversió (GIS) de Schroders; mentre que els que ja gaudeixen d’aquest merescut descans assignen al voltant del 19% de la seva guardiola a aquesta finalitat. Un percentatge que s’eleva fins al 21,6% en el cas dels jubilats espanyols, que decideixen fer front a l’increment en el cost de la vida que es menja, segons aquest estudi, un 51% de les seves rendes.

Hi ha temps i s’ha de fer. El truc per invertir després de la jubilació està en saber planificar, “i tenir en compte les circumstàncies familiars i les seves necessitats”, explica Guillermo Santos, soci d’iCapital.

La clau, diu Santos, és “haver fet bé les coses durant la vida laboral i, una vegada jubilat, replanificar financerament el patrimoni amb un bon assessorament, tant mobiliari com immobiliari, adequant el risc i adaptant-se als retorns que ofereixen els diversos actius per no agafar-se els dits”. François Derbaix, cofundador i Co-CEO d’Indexa Capital, assenyala, a més, dos aspectes a tenir en compte. “La capacitat d’assumir riscos (en funció de dades objectives com l’edat, el patrimoni líquid, els ingressos, les despeses i l’horitzó d’inversió) i la tolerància al risc (segons la gana inversora i la major o menor rendibilitat esperada)”. Descobreix com és el teu perfil inversor aquí. Una macedònia que dibuixa el perfil de l’inversor, que necessita trobar l’equilibri entre la rendibilitat esperada i el risc que està disposat a assumir.

Opcions d’inversió

Tal i com deia Jean-Paul Sartre: “Com més sorra s’hagi escapat del rellotge de la nostra vida, més clar hauríem de poder-hi veure a través del seu cristall”. I no s’equivocava. Per això, tenir clar com definir una bona cartera d’inversió passa per saber quant s’està disposat a arriscar. D’aquesta manera, l’inversor es pot centrar en renda fixa, “on es focalitzen els riscos en els tipus d’interès i en l’emissor dels bons”, o en renda variable que, “tot i que se li doni poc pes, és una correcta elecció del gestor si es compta amb un bon assessorament i es busca una rendibilitat més alta”, apunta el soci d’iCapital.

També hi ha els bens immobles, que poden convertir-se en una bona forma d’inversió sempre que no hi hagi càrregues hipotecàries i es disposi d’algun habitatge factible de ser venut o llogat. I els plans de pensions, en els quals es pot seguir fent aportacions després de la jubilació sempre que no s’hagi iniciat el cobrament de la prestació.

Rescatar el pla o no rescatar-lo, aquesta és la qüestió que s’haurà de dirimir en funció de la situació personal i professional de cadascú.

En el cas que la resposta sigui sí, François Derbaix recomana seguir una sèrie de consells:

  1. No rescatar els diners el mateix any de la jubilació, “per no sumar aquests ingressos als de la feina i pagar un tipus impositiu marginal més alt”.
  2. Si es tenen aportacions anteriors a l’1/1/2007 “les hauràs de redimir en forma de capital en un únic cobrament en els dos anys posteriors a la jubilació per beneficiar-te d’una deducció del 40%”.
  3. Redimir el que queda en forma de renda, “és a dir, de mica en mica, repartint el rescat al màxim nombre d’exercicis fiscals possibles per minimitzar impostos”.
  4. Redimir el menys possible, “perquè la teva inversió duri el màxim temps que puguis”. D’aquesta manera, “la inversió en el pla de

L’esperança de vida més alta i les menors taxes de natalitat, unides a l’evolució del mercat laboral han obligat els Governs a adoptar reformes que garanteixen, en la mesura d’allò possible, el sistema: Incrementar l’edat de jubilació (descobreix quan podràs jubilar-te), el nombre d’anys per al càlcul de la base reguladora i el temps de cotització per obtenir el 100%. Condicions que suposaran una menor taxa de cobertura de les pensions públiques, que passaran, segons estimacions de la Comissió Europea, del 80% actual al 60% el 2030 i al 50% el 2050. Raons més que suficients per anar pensant en el futur després de la vida laboral. Perquè hi ha vida després de la jubilació. També en matèria financera.

-Temes relacionats-
up