La col·laboració entre empreses, una oportunitat en temps de crisi | EDE
movi-image-lavanguardia-colaboracion-empresas-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La col·laboració entre empreses, una oportunitat en temps de crisi

Thu May 07 08:37:04 CEST 2020

Apostar per la sinergia empresarial és una estratègia que pot beneficiar les pimes per obtenir més rendibilitat i diversificar riscos

La pandèmia del coronavirus ens ha situat en un escenari en què la recerca del bé comú ha esdevingut una prioritat mundial per sobre de les necessitats individuals. Molts experts vaticinen que aquesta situació donarà lloc a una societat més col·laborativa, cosa que també es reflectirà en el món empresarial.

L’informe 10 tendencias post-COVID-19 de la consultora d’innovació digital Opinno avança que, en el futur, les empreses seran cada cop més col·laboratives: «La col·laboració de la sanitat publicoprivada, les xarxes veïnals i el suport entre partits de colors diferents deixen clar que la unió fa la força i que tots junts som més forts. Les empreses han d’aprendre a col·laborar i a treballar en plataforma amb startups, investigadors, universitats, institucions acadèmiques i filantròpiques; aquest ecosistema els permetrà avançar-se i protegir-se davant de futures crisis.»

Una visió que comparteix Tomás Guillén, conseller delegat d’Strategy Business Capital, al seminari web «Reenfoque estratégico hacia ¿la nueva normalidad?», organitzat recentment per l’Associació d’Empreses Familiars d’Alacant (AEFA), Aquora Business Education, l’Escola de Negocis Fundesem i l’Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant (Ineca). Segons Guillén, la creació de sinergies és necessària per «crear un bon múscul amb el qual es pugui resistir l’entorn desfavorable, com també generar creixement i desenvolupament».

«Es produiran enormes oportunitats perquè les empreses s’estan replantejant les seves cadenes globals actuals (en els sectors aeronàutic, de la moda, de les energies renovables, de la medicina) i això obrirà “finestres d’oportunitat temporals” cap a la recerca de proveïdors nous», explica Juan Millán, soci director de Gedeth Network, una companyia que ofereix suport a la internacionalització d’empreses. «Per a això, moltes empreses en necessitaran d’altres per cobrir les referències o habilitats que demanen. La recompensa, si això s’aconsegueix, serà enorme», afegeix.

La creació de sinergies serà necessària per resistir en un entorn desfavorable

En aquest sentit, els empresaris de petites i mitjanes empreses, un dels col·lectius més castigats per aquesta crisi i que més reptes té al davant, poden trobar una oportunitat per fer créixer els seus negocis estrenyent els llaços amb altres empreses i creant projectes en comú.

A la recerca del benefici mutu

A l’hora d’escollir una estratègia de cooperació amb una altra empresa, és recomanable tenir en compte les necessitats i els objectius de les dues companyies, com també els sectors als quals pertanyen, els seus models de negoci i fins i tot la seva mida.

Un dels tipus de col·laboració empresarial que més impacte té en l’àmbit de la marca és el co-branding, una aliança en què dues empreses s’uneixen per impulsar la seva imatge, reforçar el seu posicionament i augmentar la notorietat sota un mateix producte. Segons expliquen a Llorente y Cuenca, «el co-branding té un impacte directe en el desenvolupament del negoci: millora la posició competitiva de les companyies, en reforça la diferenciació respecte de la competència i obre portes a la diversificació». Es tracta, per tant, d’una estratègia win-win de la qual les dues empreses en surten reforçades.

Una altra col·laboració habitual en el món empresarial és l’adquisició, és a dir, la compra i la presa del control total o parcial de l’accionariat d’una empresa per part d’una altra companyia. L’absorció, en canvi, consisteix en la integració del patrimoni i el capital d’una empresa en una altra de més forta, mentre que la fusió es produeix quan dues empreses decideixen extingir-se i unir els seus capitals per constituir una companyia nova.

La unió de forces entre diverses companyies també comprèn un altre tipus de cooperació, com les sinergies d’inversió, en què es comparteixen elements comuns com la maquinària, el transport o la planta de treball, o les sinergies de venda, en què les dues empreses uneixen els seus canals de distribució i de venda. Una altra possibilitat és que dues empreses optin per col·laborar aprofitant les capacitats d’un mateix equip directiu. N’hi ha d’altres que s’embarquen en una joint venture, una aliança estratègia en què les dues empreses, sense perdre la seva individualitat, s’uneixen amb l’objectiu de llançar un projecte temporal en comú. Aquest tipus de col·laboració sol ser habitual quan una empresa vol accedir a un mercat estranger, per a la qual cosa recorre a l’experiència d’una companyia nacional.

Reduir costos, optimitzar recursos i disminuir riscos són alguns dels avantatges de crear sinergies

Per sobreviure en la situació actual, una col·laboració necessària per a aquelles empreses que necessiten impulsar la seva digitalització ha de ser buscar un soci tecnològic que detecti les necessitats tecnològiques de la companyia i li aporti les eines i les estratègies necessàries per adaptar-se als nous reptes del mercat. Tal com explica Juan Millán: «Per poder adaptar-se als nous reptes, com la intel·ligència artificial o la cadena de blocs, tal com passa amb la internacionalització, cal ser grans.»

Per què m’hauria d’aliar amb una altra empresa?

Un dels principals beneficis de les sinergies, especialment si es tracta de la suma de forces de dues petites empreses, és la racionalització de costos i l’optimització de recursos. A més a més, també poden suposar un augment de les vendes, la millora i l’ampliació de productes o serveis ja existents o la disminució dels riscos.

Un altre avantatge de la sinergia empresarial, tal com indica un article de l’escola de negocis ESERP, és l’augment de la productivitat i de la innovació, atès que el fet de disposar de diversos equips de professionals implicarà l’obtenció de millors resultats en menys temps i una perspectiva de treball més àmplia i creativa.

Et pot interessar: Creativitat: una de les claus per superar la crisi

En el panorama actual, l’aliança és una de les claus en les quals posa més l’èmfasi Tomás Guillén en el seminari web perquè les petites i mitjanes empreses sobrevisquin en un futur proper: «Hem d’assumir que hem de configurar el nostre model de negoci en un nou escenari. Cada cop estarem més connectats a l’ecosistema i la unió de les petites empreses en col·laboracions és essencial perquè siguin més fortes.» «Els cicles de producte/servei s’estan escurçant, la qual cosa demana una adaptació constant», apunta Juan Millán. «Comptar amb socis que ens aportin altres habilitats o experiències ens fa ser menys vulnerables.»

Empreses que triomfen unint forces

Mattel és un exemple de com treure profit de les aliances amb altres empreses. El 2013, per celebrar el primer aniversari del robot Curiosity, la companyia creadora de l’emblemàtica Barbie es va aliar amb la NASA per crear una versió de la nina inspirada en una astronauta: «Barbie exploradora de Mart.» Però aquesta no ha estat la seva única estratègia de co-branding, atès que també ha col·laborat amb marques com Puma o Tommy Hilfiger.

L’acord estratègic existent entre Telefónica i Microsoft és una altra mostra de com dues companyies poden sumar la seva experiència amb èxit per tirar endavant un projecte en comú, en aquest cas, fomentar la transformació del sector de les telecomunicacions.

El pacte entre Pizza Hut i el Grup Telepizza per esdevenir l’operador líder mundial de la pizza, l’aliança entre Nike i Apple per llançar l’Apple Watch Series 2, l’adquisició de Tiffany & Co. per part de Louis Vuitton… Són molts els exemples d’empreses que han apostat per les sinergies per fer créixer els seus negocis amb èxit.

Fotografia d'Unsplash a Unsplash
-Temes relacionats-
up