L'efecte de la segona onada de la COVID-19 en l'activitat comercial a Espanya | EDE
movi-image-efecto-segunda-ola-covid-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

L'efecte de la segona onada de la COVID-19 en l'activitat comercial a Espanya

Wed Dec 02 13:17:55 CET 2020

Sectors com el de la restauració i del tèxtil acumulen en moltes regions una caiguda de més del 40 % en la facturació, segons Pulso Banc Sabadell, i no preveuen una millora que els permeti salvar l'any

Europa i el món sencer es blinda per intentar frenar la segona onada de la COVID-19. Al Regne Unit, el Parlament ha aprovat el confinament fins a principis de desembre i el tancament d'establiments d'activitats no essencials, com botigues de roba i locals de menjar que no ofereixin servei per emportar. La mateixa situació passa a França, ja que els seus ciutadans hauran de romandre tancats durant tot el mes de novembre. A Portugal la situació és semblant, aproximadament 120 municipis es troben en confinament parcial; és a dir, hi ha el deure de quedar-se a casa excepte per realitzar activitats essencials. Com a Àustria, on s'han tancat bars, restaurants, museus, teatres, cinemes i, fins i tot, s'ha anul·lat la celebració de casaments i aniversaris. En definitiva, la paraula confinament està cada dia més present en les autoritats dels diferents països davant el ràpid augment del nombre de contagis per coronavirus. 

Espanya estarà els pròxims sis mesos, fins al 9 de maig, en un nou estat d'alarma, sempre que la situació sigui similar a l'actual, tal com va aprovar recentment el Govern. Aquesta situació provocada per la segona onada del coronavirus està repercutint de manera directa en l'economia i en les previsions de recuperació. De fet, les perspectives de futur continuen empitjorant i, segons les últimes xifres de la Comissió Europea, l'economia espanyola caurà aquest any un 12,4 %, mentre que al juliol s'estimava un descens del 10,9 %. Al seu torn, això repercuteix en l'activitat comercial, ja que s'han registrat canvis en els volums de compres, en els canals de distribució i, en definitiva, en el comportament dels consumidors.

Pot interessar-te: La compra física, cap a un model de vida 'on the go'


La restauració, un dels sectors més afectats

De manera específica, l'hostaleria i la restauració són algunes de les activitats més afectades, ja que diversos governs autonòmics estan optant per limitar o tancar la seva activitat per frenar els contagis. Per aquest motiu, el sector està mostrant un descens de gairebé el 20 % durant les últimes quatre setmanes, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb els terminals de punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. Catalunya va ser la primera regió a fer aquest pas i des del 16 d'octubre els bars i els restaurants de la regió estan tancats i, tot i que poden servir menjar a domicili, la caiguda en l'activitat d'aquests locals supera el 41 % en l'últim mes. La Rioja i Navarra van ser les següents a aplicar la mesura, de manera que a les dues comunitats se supera un descens de més del 60 % durant les últimes quatre setmanes. Amb posterioritat, altres comunitats autònomes s'hi han anat sumant, com Castella i Lleó que, després d'un primer cap de setmana amb la restauració tancada, registra un descens del 36 % en els últims set dies.

 

 

movi-image-efecto-segunda-ola-covid-grafico

 


 

Gràfic: Dades de l'activitat comercial en el sector de la restauració a Navarra, on es veu un descens a partir del 22 d'octubre, data en què es van tancar els bars i els restaurants, segons Pulso

La restauració pot registrar una caiguda de la facturació d'entre un 40 % i un 47 %, segons Marcas de Restauración

Fins que l'esperança de la vacuna no es converteixi en una realitat, per al que queda d'any les previsions tampoc no són gaire positives. En concret, es calcula una caiguda de la facturació d'entre el 40 % i el 47 % o, el que és el mateix, una disminució d'entre 15.000 i 17.000 milions d'euros, segons les estimacions de la patronal Marcas de Restauración a partir de les projeccions elaborades per l'empresa d'investigació de mercats NPD Group. Només en el període comprès entre el 15 de març i el 30 de juny, la pandèmia va provocar en el conjunt del sector la pèrdua de 7.000 milions d'euros de vendes en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Els prop de 300.000 bars i restaurants que hi ha a Espanya es troben davant d'una situació molt complicada i és probable que 90.000 tanquin, fet que provocarà la destrucció d'uns 400.000 llocs de treball, segons Marcas de Restauración.

El comerç tèxtil tampoc millora

Els establiments de roba no estan en el focus del tancament de moment, per bé que sí que mantenen una reducció de l’aforament de manera generalitzada. Tot i això, en regions com Castella i Lleó s'han tancat els centres i els parcs comercials, el que ha portat al tancament de les botigues. En aquest context, el sector tèxtil tampoc registra xifres positives, ja que encadena un descens en l'activitat de més del 20 % durant les últimes quatre setmanes, segons les dades de Pulso. Aquesta xifra segueix la tendència negativa dels mesos anteriors, ja que al setembre les vendes en botigues físiques i online es van enfonsar un 34 %, un 32,8 % a l'agost, un 22,5 % al juliol, un 25,8 % al juny, un 72 % al maig i un 90 % a l'abril, segons el baròmetre que elabora la patronal Acotex. Així doncs, el benefici acumulat anual se situa ja en un descens del 40,7 % respecte del 2019.

El sector textil acumula un descenso anual del 40,7%, según Acotex

Això es produeix malgrat les rebaixes i les promocions que han mantingut els establiments gairebé de manera permanent, segons Acotex. El Black Friday i el Nadal són els dos pròxims períodes de grans compres, els quals poden suposar un senyal d'esperança per revertir les dades de consum del sector tèxtil. No obstant això, les primeres xifres sobre contractació per a la campanya nadalenca auguren un descens del 34,5 % en comparació amb l'any passat, segons Randstad. En el sector del comerç es reduirà en un 26,1 %, en el de l'hostaleria en un 23,6 % i en el del transport i la logística en un 17,7 %.

Davant d'aquesta situació generada per la segona onada de contagis de la COVID-19, també s'ha produït un canvi a l'alça en el nombre de deutors concursats. En el tercer trimestre de l'any han pujat un 51,1 % respecte del trimestre anterior, és el primer increment des del començament de la pandèmia i el major augment intertrimestral en gairebé vuit anys, des del 2012. Del total, un 21,2 % de les empreses tenen com a activitat econòmica principal el comerç, i un 11,5 %, l'hostaleria. 

Pot interessar-te: Alternatives al concurs de creditors

Fotografia d'Ezra Jeffrey-Comeau a Unplash
-Temes relacionats-
up