Moratòria de quotes a la Seguretat Social: Aquestes són les activitats econòmiques que podran beneficiar-se’n | EDE
movi-image-moratoria-cuotas-seguridad-social-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Moratòria de quotes a la Seguretat Social: Aquestes són les activitats econòmiques que podran beneficiar-se’n

Tue May 05 08:23:19 CEST 2020

Perruqueries, estancs, forns de pa, agències de publicitat i altres vuit activitats econòmiques podran optar a aquesta moratòria

Els propietaris d’una perruqueria, un estanc, un forn de pa o una agència de publicitat ja poden acollir-se a la suspensió durant sis mesos del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social sense haver de fer front al pagament d’interessos en el futur.

Aquesta és una de les mesures que el Govern ha posat en funcionament per alleujar la situació de les empreses durant la COVID-19. La iniciativa es va aprovar per Reial Decret el passat 31 de març, però el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha necessitat un mes per desenvolupar-la i detallar-la.

El passat 28 d’abril es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’Ordre Ministerial que explica les condicions de la moratòria, cosa que fa que avui sigui ja una realitat. Qui es pot acollir a aquesta moratòria?, quins terminis ha fixat el Govern? T’ho expliquem en detall:

  • La mesura no s’aplica per ingressos o volum de negoci, sinó per sectors econòmics.
  • Dotze activitats podran beneficiar-se del retard en el pagament de les seves quotes sense cap tipus de penalització (els ho especifiquem a continuació). 
  • Les empreses i autònoms que no formen part d’altres sectors podran sol·licitar també ajornaments, però hauran d’assumir un tipus d’interès del 0,5%, molt inferior a l’habitual (3%).
  • Podran acollir-se a aquesta mesura empreses i treballadors per compte propi inclosos en qualsevol règim de la Seguretat Social l’activitat de les quals no es trobi suspesa amb motiu de l’estat d’alarma.
  • Les empreses podran endarrerir les cotitzacions compreses entre abril i juny.
  • Els treballadors autònoms podran ajornar les quotes corresponents a maig, juny i juliol.
  • Si se’ls concedeix la moratòria, els pagaments que havien de realitzar el maig, per exemple, s’ingressaran el novembre i així successivament amb la resta de mensualitats.
  • Les empreses han de sol·licitar aquesta moratòria entre els dies 1 i 10 del mes en què haurien de fer front al pagament a la Tresoreria General de la Seguretat Social a través del sistema RED.
  • En el cas dels treballadors autònoms que no tinguin autoritzat RED, podran utilitzar el servei de la seu electrònica de la Seguretat Social.

Pot interessar-te: Covid-19: preguntes i respostes de les mesures del Govern per a empreses i autònoms

Aquestes són les condiciones aprovades pel Ministeri. La mesura, com el mateix Govern ha explicat, és nova perquè, fins ara, les moratòries autoritzades s’havien cenyit a criteris geogràfics com a conseqüència de catàstrofes naturals. Un bon exemple és el cas del terratrèmol de Lorca de l’any 2011. Mai s’havien realitzat a nivell sectorial.  I quines són aquestes dotze activitats econòmiques? Inclouen el sector agrari, la indústria manufacturera, la construcció i els serveis:

  1. Comerç al detall de pa i productes de forn de pa, confiteria i pastisseria en establiments especialitzats
  2. Agències de publicitat
  3. Activitats odontològiques
  4. Perruqueries i altres tractaments de bellesa
  5. Lampisteria, instal·lacions de sistemes de calefacció i aire condicionat
  6. Instal·lació de fusteria
  7. Comerç al detall en establiments no especialitzats, amb predomini en productes alimentaris, begudes i tabac
  8. Altres comerços al detall en establiments no especialitzats
  9. Altres cultius no perennes
  10. Altres cultius perennes
  11. Altres activitats d’impressió i arts gràfiques
  12. Fabricació de tancaments metàl·lics
 

La iniciativa forma part del paquet de mesures que ha posat en funcionament el Govern amb l’objecte de mitigar els efectes de la pandèmia per a empreses, autònoms i treballadors.

Pot interessar-te: Serà suficient el bazuca europeu per recuperar l’activitat econòmica i empresarial?

Fotografia d'Aw Creative a Unsplash
-Temes relacionats-
up