Quan arribarà realment la recuperació econòmica? | EDE
movi-image-llegara-recuperacion-economica-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
3 min del teu temps

Quan arribarà realment la recuperació econòmica?

Mon Sep 21 08:52:06 CEST 2020

Els experts indiquen el 2022 com a l’any de la recuperació

Tenint en compte dades procedents de diferents fonts, les previsions per a l’economia espanyola del juny del 2020 mostren que no hi haurà recuperació fins al 2022. Fins llavors, la producció no arribarà al nivell anterior a la pandèmia.

Com la majoria de països afectats per la pandèmia, s’espera que Espanya estigui al tancament del 2021 per sota de les xifres del final del 2019, sobretot tenint en compte que el nostre país és un dels més afectats pel virus i que ha sofert un dels confinaments més durs. La recuperació serà desigual per sectors. Per això, en relació amb la recuperació, les diferents previsions apunten més aviat a una corba en ✔ o en L que a una en U, malgrat l’opinió de la major part dels executius enquestats per EY. L’horitzó de pronòstic és el 2022, és a dir, el temps de recuperació previst, en aquest moment, és de dos anys.

El Banc d’Espanya va rectificar la seva predicció d’abril, que augurava una caiguda del PIB d’entre el 6,6% i el 13,6% l’any 2020, en considerar poc realistes escenaris més benignes, ja que la durada de les restriccions ha estat més llarga del que s’anticipava. Però sí que manté la corba de recuperació en ✔ del PIB real, tenint en compte que l’any 2022 només s’hauria recuperat el 95% del PIB del 2019.

La Comissió Europea va passar d’unes previsions de creixement del PIB Español de l’1,6% per al 2020 (similars a les de l’OCDE i l’FMI), per sobre de la mitjana europea (1,4%), a preveure un enfonsament del 9,4% a conseqüència de la COVID-19. Es tracta de la major caiguda del PIB espanyol des de la Guerra Civil. Així, Espanya se situa entre els tres països europeus més afectats per la crisi sanitària, juntament amb Grècia i Itàlia, per a les quals la davallada és, respectivament, del 9,7% i del 9,5% del PIB, davant d’una mitjana europea del 7,7%. La corba de recuperació en l’àmbit europeu i la de l’economia espanyola tenen forma de ✔. Ara bé, en el cas de l’espanyola és més oberta i prolongada que la de la mitjana.

A més, les previsions de l’FMI i les últimes previsions del Govern espanyol recollides en el Programa d’Estabilitat remès a Brussel·les presenten números bastant semblants, i destaca que per a aquest últim el dèficit quedarà lleugerament per sota del de l’any 2012 (10,7%) i el deute passarà del 95,5% al 115,5% del PIB. L’objectiu és que la corba de recuperació s’acosti més a la forma de ✔ que a la L. Altres fonts coincideixen que la corba de recuperació de l’economia espanyola serà en ✔, encara que la prolongació en el temps i el grau d’obertura varien lleugerament.

La contracció del PIB mundial de 2020 se situa en el 3%, segons l’FMI, i es considera la pitjor recessió des de la Gran Depressió. Es preveu un repunt d’activitat l’any 2021 del 5,8%, sempre que la virulència de la pandèmia s’hagi apagat la segona meitat de l’any.

D’un dèficit del 2,8% a causa dels augments en les pensions i en els salaris del sector públic el 2019, la Comissió Europea eleva el dèficit espanyol al 10,1% per al 2020. La taxa d’atur, sense comptabilitzar els ERTO, es dispara al 18,9%, mentre es calcula un deute del 115,6% del PIB. Per a l’any 2021 Brussel·les preveu un repunt del 7% del PIB, amb una mitjana europea del 6,3% i una retallada del dèficit espanyol fins al 6,7%. També petites millores en l’atur i el deute, amb un 17% i un 113,7%, respectivament.

 

 

movi-image-llegara-recuperacion-economica-infografia

 


 

Fotografia de jankolario a Unplash
-Temes relacionats-
up