Tailàndia més enllà del turisme: oportunitats en sostenibilitat i automoció | EDE
movi-image-tailandia-oportunidades-sostenibilidad-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

Tailàndia més enllà del turisme: oportunitats en sostenibilitat i automoció

Mon Aug 31 10:42:49 CEST 2020

Tot i que la COVID-19 ha tingut un gran impacte al país asiàtic, els experts confien que la recuperació serà ràpida

Tradicionalment, Espanya i els nostres veïns europeus han mirat molt de reüll els països que integren l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN, en la seva sigla en anglès), i especialment Tailàndia, ja que aquesta regió representa aproximadament el 10% del PIB d’Àsia, segons l’ICEX España. Entre diversos països del continent asiàtic, com ara Malàisia, Indonèsia, Brunei, Vietnam, Cambodja, Laos, Myanmar, Singapur i Filipines, Tailàndia va ser el 2019 la segona destinació de les exportacions espanyoles, només per darrere de Singapur.

“Tailàndia ja és un dels principals mercats i un país que convé tenir en el radar quan parlem de l’ASEAN. A més, pot ser una òptima porta d’entrada per a algunes empreses”, afirma Tomás González, president de l’Associació Empresarial Espanya-ASEAN (ASEMPEA).

Molt de potencial de millora

Com esmenta la guia de l’oficina comercial de l’ambaixada d’Espanya a Bangkok, Tailàndia forma part de l’àrea de comerç més poblada del món, gràcies a la xarxa d’acords signats amb els països de la regió Àsia-Pacífic. Ressalta, a més, la seva consolidació com a potència regional amb la voluntat dels líders polítics i econòmics.

Les relacions entre la Unió Europea (UE) i Tailàndia es regeixen per l’Acord de Cooperació UE-ASEAN, signat el 1980, i que estableix tres àrees de cooperació: la comercial, l’econòmica i la de desenvolupament. El cop d’estat que va tenir lloc al país asiàtic al maig del 2014 i la presa de poder de la Junta Militar fins al 2019 van fer que deixés de ser beneficiari del Sistema de Preferències Generalitzades atorgat per la UE el 2015. “Europa, com a bloc econòmic, està perdent pes davant d’altres països de la zona”, valora González.

Pel que fa a Espanya, el president d’ASEMPEA destaca la creació el 2020 de la Cambra de Comerç Espanyola a Tailàndia i explica que entre 30 i 40 empreses tenen algun tipus d’establiment al país. “A més, hi ha un bon nombre de companyies que duen a terme operacions puntuals i podrien establir-s’hi a mitjà termini si aquestes operacions acaben convertint-se en sistemàtiques”, continua.

González apunta que el comerç entre Espanya i Tailàndia té molt de marge de millora. “Per fer-nos-en una idea, enfront de la Xina i el Japó, que conjuntament sumen la tercera part de les exportacions tailandeses, Espanya no arriba ni al 0,1%”. Segons ICEX España, Tailàndia ocupa el lloc 47 com a client i el 44 com a proveïdor del total de països.

L’informe comercial i econòmic elaborat per l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Bangkok destaca les oportunitats que representen, d’una banda, l’equipament del sector exportador tailandès, necessitat de tecnologia i semimanufactures per al seu desenvolupament, i, per una altra, els grans projectes d’infraestructura. Sectors com l’automoció, la biotecnologia, les energies renovables i les maquinàries d’envasat i embalatge són alguns dels destacats.

Obrint-se a l’estranger

Però establir-se al país no ha estat fàcil per a les empreses estrangeres. La legislació no ha afavorit aquestes inversions i hi ha sectors vetats als forans, com el de les telecomunicacions, l’agricultura, la ramaderia i la mineria. També és pràcticament impossible prosperar sense comptar amb un agent local, en particular a l’hora de fer els despatxos a la importació o de participar en concursos públics.

“Afortunadament, això està canviant amb rapidesa i el Board of Investment tailandès ajuda notablement en el procés i s’acaben solucionant molts dels problemes. Malgrat tot, les inversions estrangeres no són gaire fàcils de fer en comparació amb altres països. Es pot millorar, i cal dir-ho”, assevera González.

Això és, en paraules del president d’ASEMPEA , “bàsic” per a sectors com l’automoció o el turisme, dos dels motors més importants de l’economia tailandesa. I també per a d’altres com les energies renovables, en auge perquè el Govern vol complir els compromisos adquirits per reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a mitjà termini.

“Espanya és capdavantera en diverses tipologies d’energies renovables, com l’eòlica i la solar, i per descomptat té unes possibilitats de mercat molt importants que ja s’han traduït en la implantació d’algunes empreses espanyoles del sector”, explica.

No obstant això, les expectatives de creixement al país s’han vist minvades per la pandèmia del coronavirus. Encara que un estudi publicat a la revista London Post situa Tailàndia, Indonèsia, Vietnam i Singapur entre els deu millors països del món per invertir aquest any tenint en compte l’escenari post-COVID-19, González afirma que l’impacte de la pandèmia ha estat molt acusat.

“Tailàndia és un país fortament exportador i la COVID-19 ha frenat el comerç de manera important. A més, el fet que bona part del PIB del país provingui del turisme té molt a veure, evidentment, amb la pronosticada contracció de l’economia tailandesa. El Banc Mundial parla d’una reducció del 5% per al 2020, encara que es preveu una recuperació raonablement ràpida per als anys vinents”, conclou.

 

 

Fotografia de Pablo Torrado a Unsplash
-Temes relacionats-
up