Així es consolida la fórmula de l'èxit del podcast | EDE
movi-image-lavanguardia-consolidad-formula-exito-podcast-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Així es consolida la fórmula de l'èxit del podcast

Tue Mar 30 11:02:10 CEST 2021

Aquest any els gegants tecnològics continuaran alimentant el creixement mundial dels podcasts, mentre que el públic valorarà l'autenticitat d'aquelles produccions especialitzades que situïn els oients al centre

La veu sempre ha tingut un enorme poder de seducció. Si a aquesta veu se li afegeix la sensació de companyia en qualsevol lloc i moment, un contingut especialitzat i moltes dosis d'entreteniment, pocs s’hi resisteixen. Aquesta és l'essència del podcast, un format que durant el confinament va guanyar milions d'adeptes a tot el món i que està en camí de consolidar-se gràcies a la profunda transformació digital de la societat.

Si el 2020 el podcast va experimentar la seva revolució particular, el 2021 la tendència és que el seu creixement sigui més gran, tant en oients com en continguts, i en presència per part de les empreses. Alguns analistes apunten que s'espera un any en el qual grans plataformes que ofereixen contingut exclusiu com la líder Spotify o Apple, principals rivals en aquest ecosistema, augmentin la seva competència amb nous actors que lluiten per tenir un paper principal, com Amazon.

Pot interessar-te: Podcast: raons que han convertit aquest format en el preferit dels 'millennials'

El valor d'un testimoni així, directe i sense artificis, només és possible obtenir-lo i compartir-lo a través de plataformes que no estan subjectes a programacions determinades ni a rellotges de contingut. L'única cosa important en el podcast és tenir alguna cosa bona per explicar i explicar-la. Toni Garrido, presentador del Podcast de Banc Sabadell

El creixement orgànic dels més petits

«Totes les grans companyies tecnològiques del món han posat el seu focus en l'àudio. Assistents de veu, audiollibres i podcast són els seus clars i definitius interessos de desenvolupament en els pròxims anys», explica Toni Garrido, presentador del Podcast de Banc Sabadell. Els experts assenyalen que aquestes companyies han de seguir innovant per oferir podcasts de gran qualitat i distribuir-los en massa aprofitant els seus milions d'usuaris. A més, en aquest univers hi ha espai per a tothom.

L'audiència ha crescut, en part gràcies a les recomanacions, i aquest factor és clau per al present (i el futur) del podcast. També destacaran les produccions més petites, que tindran un creixement orgànic perquè el públic sentirà que forma part d'un club, valorarà la proximitat i els seus continguts cada vegada més especialitzats, remarca una anàlisi de l'agència canadenca Pacific Content. «Estan desembarcant a casa nostra diferents plataformes globals de podcasts. La manera d'informar-nos, d’entretenir-nos, d’inspirar-nos i d’ajudar-nos està canviant», afirma Garrido.

Una eina especialitzada per aprendre 

«L'especialització dels podcasts farà que trobis el que t'agrada, et preocupa o t'interessa sense problemes, i és igual si és el ioga, l'economia o la geopolítica», afegeix. Tot això sense perdre la seva essència radiofònica, mitjà que el proper dissabte dia 13 de febrer celebra el seu Dia Mundial i que aquest any destaca el seu poder per promoure la diversitat. Com la ràdio, «el podcast té la capacitat d'acompanyar-te en gran part del teu dia, mentre condueixes, camines, fas esport, cuines o treballes», diu el periodista.

Garrido considera que, el podcast suma a les seves qualitats radiofòniques el fet de ser «una eina fantàstica per al desenvolupament personal que alhora permet aprendre i compartir». Amb aquesta inspiració, a finals de febrer el Podcast de Banc Sabadell estrena la seva nova temporada. Mantindrà la mateixa línia informativa i formativa en què Garrido conversa amb experts i reflexionen sobre temes com l'estalvi, la inversió, la ciberseguretat, les tendències financeres o les oportunitats del mercat. 

El Podcast de Banc Sabadell estrena la seva nova temporada a finals de febrer. Mantindrà la mateixa línia informativa i formativa amb el seu conductor, Toni Garrido  

Compartir un testimoni directe i sense artificis

En aquest sentit, el presentador posa en valor el projecte que desenvolupa Banc Sabadell. «Seria difícil a través de qualsevol altra plataforma o mitjà conèixer d'una manera tan senzilla i directa les idees i les experiències de persones que pateixen la crisi de la COVID-19 igual que tu i que decideixen compartir la seva visió i les solucions que estan posant en marxa», explica el periodista. «De vegades són increïbles plans empresarials i, d'altres, una cosa tan senzilla com preguntar als que treballen amb tu: ‘Com estàs?’», afegeix.

«El valor d'un testimoni així, directe i sense artificis, només és possible a través de plataformes que no estan subjectes a programacions determinades ni a rellotges de contingut. L'única cosa important al podcast és tenir alguna cosa bona per explicar i explicar-la», defensa. I aquests missatges els rep una audiència que va en augment. A Espanya, amb una tradició sonora molt arrelada, l'any passat una de cada quatre persones ja consumia podcasts amb assiduïtat, segons la consultoria Voxnest. 

La interacció necessària amb l'audiència

El podcast, com la ràdio, té una connexió directa amb l'audiència i els anunciants ho saben. Deloitte destaca que el negoci podria arribar als més de 3.000 milions de dòlars el 2025. No obstant això, Garrido llança un advertiment. «No és simplement un canal més perquè les empreses expliquin quins productes i serveis ofereixen», destaca. Per al periodista, aquesta plataforma els «dona l'oportunitat d'explicar qui són i a què es dediquen, d'on venen i on van i quina és la seva posició i el seu propòsit, una cosa molt necessària en uns temps en què tots hem d'aportar i compatir».

A diferència d'altres, Garrido considera que l'atractiu dels podcasts rau en els seus oients. «Ells són els que els donen sentit i aporten valor. La interacció amb qui està davant ens ajuda a créixer i a aprofundir en la temàtica i en els plantejaments. És extremament important prestar atenció als que estan a l'altre costat», diu. I en aquest 2021 els seus usuaris també creixeran en gustos i en exigència. «Hem de treballar en projectes de molta qualitat. Els millors especialistes i convidats, juntament amb els temes més interessants, són la millor barreja», conclou el conductor del Podcast de Banc Sabadell.

Pot interessar-te: Escolta l'últim programa del Podcast de Banc Sabadell, amb Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Barcelona, sobre com ha evolucionat el mercat immobiliari amb la COVID-19. 

Fotografia de Jaz King a Unsplash
-Temes relacionats-
up