Com afecta el Blue Monday les vendes al gener | EDE
movi-image-elpais-como-afecta-blue-monday-ventas-enero-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com afecta el Blue Monday les vendes al gener

Mon Jan 18 12:53:58 CET 2021

Les marques apel·len a les emocions per atraure els consumidors, especialment en aquesta data ideada pel marketing, que coincideix amb el tercer dilluns de gener i que pot ser un impuls per al comerç

No hi ha discussió, el Blue Monday (que es podria traduir com a dilluns trist, ja que el blau és el color amb el qual s'identifica la tristesa al món anglosaxó) que se celebra avui, no té una base científica sòlida. És una estratègia de marketing, una tècnica de les marques per apel·lar a les emocions i un reclam comercial igual que el Black Friday o Sant Valentí. En aquesta ocasió, no es tracta de llançar ofertes just abans de Nadal o de promoure les compres entre les parelles que celebrin el seu amor, sinó el que s'intenta en aquesta data és fomentar les vendes amb l'objectiu de pujar l'ànim, suposadament, el dia més trist de l'any. Una empenta a les vendes que pot beneficiar el comerç en un mes de gener de rebaixes amb restriccions per la pandèmia i pel temporal.

Què és el Blue Monday?

El Blue Monday va sorgir fa 16 anys al Regne Unit a partir d'una estratègia de marketing de l'agència Porter Novelli i d’un dels seus clients, Sky Travel. Van contractar un investigador, Cliff Arnall, per trobar una manera científica de calcular quin era el dia més trist de l'any. I així van crear una campanya publicitària que identifiqués aquell dia en el calendari i animés els consumidors a comprar bitllets d'avió a destins paradisíacs. D'aquesta manera, contrarestarien aquesta tristesa amb la perspectiva d'un viatge.

El científic —suposadament vinculat a la Universitat de Cardiff, encara que després es va demostrar que no tenia relació amb el centre— va idear una fórmula matemàtica, creativa i alhora poc científica, amb factors com el clima, la monotonia laboral, el fracàs en els nostres propòsits d'inici d'any o la duresa de la costa de gener per concloure que aquest dia coincideix amb el tercer dilluns de gener. La campanya va ser un èxit, tot i que els científics han desmentit la fórmula, perquè ha calat en el públic. Tant que des d'aquell 2005 l'expressió Blue Monday inunda les xarxes socials i les campanyes de publicitat.

Les compres com a antídot per a la tristesa

«Aquesta estimació es va fer des del Regne Unit, amb unes característiques climàtiques i de costums molt diferents de les d’Espanya», assevera Elena Daprá, psicòloga clínica i experta en benestar psicològic a l'empresa. Per a ella, la tristesa, com passa amb totes les emocions, és individual i, per tant, és complicat que afecti el conjunt de la societat de la mateixa manera. «Sorgeix com a conseqüència d'una pèrdua, que pot ser personal, material o d'una situació», afegeix. El moment actual, però, sí que és capaç de capgirar el nostre ànim. «La pandèmia ha provocat una pèrdua de llibertat, d'éssers estimats, de negocis, etc.», continua.

Daprá creu que, quan un està baix d'ànims, les compres estan més meditades, es consideren més com una recompensa i es valoren. «És més eficaç comprar una experiència que un objecte perquè són més perdurables», assegura. Això era precisament el que proposaven Porter Novelli i Sky Travel.

Tanmateix, hi ha objectes que els consumidors sí que consideren efectius per fer pujar la moral. Segons l'Estudio sobre tendencias de consumo y estados de ánimo elaborat aquest gener per eBay, la roba i la tecnologia són els productes que, segons els consultats, millorarien el dia més trist de l'any dels espanyols, per sobre dels viatges o el menjar.

No necessàriament es compra més quan s'està trist, però molts experts coincideixen que consumir augmenta els nivells de dopamina i, en conseqüència, un se sent millor i la sensació de plaer es multiplica. «Encara que és important saber controlar aquests impulsos si no volem penedir-nos-en després de fer compres innecessàries», apunta Maite González, directora de Marketing de la plataforma de compravenda eBay.

El 63 % dels consultats asseguren conèixer el Blue Monday. No obstant això, si bé el 75 % reconeix que aprofita les rebaixes del gener per comprar —la despesa mitjana se situa entre els 50 i els 100 euros—, el 62 % indica que no aprofita cap descompte durant aquesta jornada en concret.

Vendre més el Blue Monday

Aquest dia arriba després del primer moment de grans vendes durant el període de les rebaixes —que tradicionalment comencen el 7 de gener. Aquest any, però, s'han vist entelades per les restriccions de mobilitat, especialment a Catalunya, on es va decretar el tancament de les superfícies de més de 400 metres. Davant d'aquest panorama, comerciants que altres anys havien passat per alt el Blue Monday poden aprofitar la data per intentar remuntar les vendes. Per exemple, propiciant les vendes a Internet, l'eina que s'ha convertit en la clau per poder seguir amb l'activitat comercial tot i les restriccions actuals.

Una jornada com el Blue Monday podria ser un estímul per a les vendes, sobretot per a les digitals. «Fomentar les vendes a través d'ofertes i descomptes sol tenir una bona acollida entre els consumidors», afirma González, que assegura que des de la seva companyia faran tot el que estigui a les seves mans per revertir el dia més trist de l'any amb una campanya de promocions específiques.

A més d'oferir descomptes addicionals a les rebaixes del gener, les marques de roba o de cosmètica, per exemple, poden donar punts extres als membres dels seus clubs de fidelització. La restauració pot idear nous plats per a l'ocasió o llançar ofertes 2x1 perquè no es passi el dia sol —aquest any amb les mesures de distanciament social pertinents. Les companyies relacionades amb el benestar, per la seva banda, poden aprofitar per fer publicitat dels seus serveis més reconfortants; mentre que les de viatges enguany tornaran a rebaixar les seves tarifes durant unes hores amb l'objectiu que els consumidors planegin viatges en el futur. L'enviament de newsletters i de missatges carregats d'optimisme a les xarxes socials també es pot sumar a l'estratègia durant aquesta jornada.

Cada vegada són més les empreses en el nostre país que any rere any aprofiten aquesta data per llançar ofertes o simplement missatges de motivació per reforçar el vincle amb els seus clients. Cal no oblidar que una de les tècniques de marketing més efectives és precisament connectar amb els sentiments de l'audiència per crear empatia.

Fotografia de Lucrezia Carnelos a Unsplash
-Temes relacionats-
up