Black Friday, més digital i planificat que mai | EDE
movi-image-black-friday-digital-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Black Friday, més digital i planificat que mai

Tue Nov 17 08:51:19 CET 2020

La planificació online o les compres sense contacte físic seran clau en un Black Friday marcat per les limitacions de mobilitat i d'aforament, que empenyen el consumidor a buscar la seguretat i la proximitat a l'hora de realitzar les seves compres i que espera més descomptes en els comerços per l'acumulació de stock dels últims mesos.

Les restriccions de mobilitat i d'aforament impediran veure llargues cues de gent al carrer esperant per fer-se amb els grans descomptes que envaeixen any rere any les botigues a la jornada del Black Friday, que tindrà lloc el pròxim 27 de novembre. La COVID-19 influirà en la manera triada per la majoria dels consumidors per fer les compres de Nadal, els quals, a més, esperen trobar més descomptes aquest any. No hi ha dubte que aquestes dues grans campanyes —la que evoca que els usuaris faran les seves compres en més de la meitat dels casos, segons Think With Google, i la que l’online serà el canal del Black Friday i del Nadal— estaran marcades per les restriccions de la mobilitat a la major part d'Europa, però de la mateixa manera que ja va passar amb les rebaixes d'estiu, els comerços i els clients adaptaran els seus espais i faran ús de la digitalització per reduir l'impacte de la pandèmia. 

Pot interessar-te: Així serà el Black Friday més esperat per empreses i consumidors

El Black Friday es va popularitzar als Estats Units a la dècada dels setanta, però a Espanya se celebra des del 2011, any en què va canviar la normativa que regula les promocions i els períodes de rebaixes. Tradicionalment, es tracta d'una jornada amb descomptes concentrats en la qual es produeixen compres massives que fan que els números vermells de molts negocis passin a estar en negre (d'aquí el seu nom). Es tracta d'una campanya que en els últims anys ha guanyat molta popularitat a Espanya i que, en molts casos, ha marcat l'inici de la compra dels regals per al Nadal. L'any passat, el Black Friday va suposar una despesa mitjana de 262 euros per espanyol; i el total de diners ingressats pels comerços a Espanya va créixer un 18 % respecte de l'any anterior, segons dades de Criteo. 

Quines són les expectatives de despesa dels espanyols aquest any?

Ara, després d'un període de contenció de la despesa per la irrupció de la pandèmia, sembla que els espanyols recuperaran al Black Friday les compres que no han efectuat en els últims mesos. I és que la meitat de la població creu que hi haurà més descomptes que l'any passat a causa de l'acumulació de stock i de la necessitat de reactivar el consum. Segons l'estudi Black Friday 2020 de Privalia, si bé és cert que mentre que el 2019 un 62 % de la població va planejar gastar-se entre 100 i 300 euros, per a l'edició d'aquest any el percentatge de persones que es preveu que tinguin aquest nivell de despesa cau fins al 57 %. No obstant això, les compres de més de 300 euros podrien augmentar fins al 19 %, davant del 10 % del període anterior. 

Més enllà dels mateixos descomptes, que suposen el motiu principal de compra per al 83 % dels enquestats per Privalia, també és important per als consumidors comptar amb enviaments gratuïts, productes de qualitat i la possibilitat de retornar les seves compres. 

Pot interessar-te: La importància de comptar amb un bon servei de paqueteria

Però, en quins productes o serveis buscarà el consumidor aquestes ofertes? Si l'any passat un 34 % dels espanyols volia aprofitar els descomptes per comprar bitllets d'avió i packs d'escapades, l'estudi esmentat revela que el 2020 un de cada tres espanyols no comprarà viatges donada la incertesa creada per la COVID-19. De fet, només un 2,5 % té en ment buscar ofertes d'aquest tipus.

Pel que fa a la resta de categories, les preferències es mantenen i la moda (71 %) i el calçat (60 %) continuen sent les opcions més triades. També destaca la tecnologia (39 %), que ha acabat aconseguint un dia exclusiu de descomptes amb el Cyber Monday, que se celebra el dilluns següent al Black Friday des de 2005, aproximadament. La moda infantil, amb un 31 %; l’esport, amb el 29 %, i la llar, amb el 20 %, són altres categories a la llista del «més desitjat» pels espanyols.

Pot interessar-te: L'evolució de la COVID-19 consolida la inversió a la llar


La venda online es dispara a les portes de la campanya nadalenca

Encara que aquest any els gustos siguin una mica diferents, el que no ha canviat respecte de l'edició anterior és la tendència al consum online. Les compres per Internet ja cotitzaven a l'alça abans de la COVID-19, però després de l'arribada d'aquest virus s'han convertit en l'autèntica alternativa. I aquest fet està influint de manera decisiva en l'experiència dels usuaris a l'hora de comprar. Tant és així que l'opció online convenç cada vegada més: un 27 % dels consumidors espanyols que solen fer les seves compres a botigues físiques diuen que no ho faran aquest any, segons Think With Google. 

Com a conseqüència d'això, durant aquest Black Friday es preveu que les empreses de paqueteria i logística moguin 50 milions d'enviaments, un volum un 30 % superior al registrat l'any passat, segons les dades de l'Organització Empresarial de Logística i Transport d’Espanya (UNO Logística). «Les ofertes del Black Friday es prolongaran diverses setmanes per incentivar el consum, i això produirà el major pic d'activitat de l'any. De fet, els enviaments del Black Friday representaran el 50 % del total de la campanya nadalenca, que preveiem que aquest any sumi 100 milions de lliuraments», explica Francisco Aranda, president d’UNO Logística.

Una altra de les conseqüències en l’experiència de compra dels usuaris és que, arran de la pandèmia de la COVID-19, els consumidors cada vegada prioritzen més la seguretat i la higiene a l'hora de comprar en establiments físics, de manera que consumidors i comerciants hauran d’unir esforços per evitar que es produeixin les aglomeracions i les llargues cues típiques d'aquestes campanyes. Per a això, representen un paper vital tant la digitalització com les noves alternatives; per exemple, la recollida a la botiga sense contacte, una modalitat que s'ha popularitzat en els últims mesos. En concret, el 50 % dels consumidors que planegen fer compres aquest Nadal afirmen que triaran botigues que ofereixin una experiència sense contacte, i el 46 % declara que recorreria a opcions per comprar online i recollir-ho a la botiga o sense contacte, segons dades de Google. 

A més, planificar les compres també serà determinant perquè no es produeixin aglomeracions als establiments i perquè les compres mantinguin aquest esperit jovial dins de la complicada situació. Així doncs, el 82 % dels compradors planegen fer les seves compres amb antelació per evitar les multituds, i el 79 % realitzarà totes les seves compres alhora per fer menys viatges que en anys anteriors.

Pot interessar-te: La compra física, cap a un model de vida 'on the go'

Ja abans de la pandèmia, la planificació formava part de l'experiència de compra a la botiga i solia començar molt abans d'arribar al comerç físic. No obstant això, avui dia això és encara més cert, ja que la comoditat i la disponibilitat s'han convertit en prioritats afegides a la seguretat i a la higiene. De fet, un 74 % dels consumidors van manifestar que buscarien idees de regal online i no en botigues físiques i el 60 % vol confirmar de manera online si un article està en stock abans d'anar a comprar-lo, segons es desprèn de les previsions de Think With Google. A més, les recerques relacionades amb available near me (disponible a prop meu) han crescut més d'un 100 % a tot el món des de l'any passat, i això subratlla la importància de comptar amb informació de l'inventari precisa perquè el consumidor pugui encertar en la seva presa de decisions. 

Fotografia de Charles Deluvio a Unsplash
-Temes relacionats-
up