El turisme liderarà la inversió publicitària el 2021 | EDE
movi-image-turismo-lidera-inversion-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

El turisme liderarà la inversió publicitària el 2021

Mon Feb 08 08:47:44 CET 2021

Els viatges i el turisme «s'enlairaran» el 2021, però també ho farà la seva inversió publicitària, que creixerà gairebé un 20 %; el sector que més ho farà el proper any amb un ascens motivat per la retirada gradual de les restriccions de mobilitat i per la demanda acumulada dels últims mesos.

Viatjar el 2021 serà més fàcil que el 2020. Si els plans de vacunació són efectius i la situació epidemiològica evoluciona de manera favorable, hi haurà menys restriccions als països i podran acollir un nombre més elevat de visitants. Però, a més d'enlairar més vols, el que també ho farà serà la inversió publicitària en aquest sector. I és que el 2021 els viatges i el turisme seran el sector que més creixi en inversió publicitària, amb un ascens del 19,5 %. Tot això malgrat que el 2020 ha estat un dels sectors que més retallada ha vist la seva inversió en publicitat, amb un ajust del 33,8 % fins als 16.400 milions de dòlars a tot el món. Enfront dels viatges i el turisme, només tres sectors, el de les telecomunicacions i els serveis públics (10,6 %), el dels mitjans i la publicació (8,4 %) i el de la indústria (5,3 %), arribaran a les xifres assolides el 2019, segons l'informe Global Advertising Trends report: The State of the Industry 2020/2021 de WARC

No hi ha dubte que el turístic ha estat un dels sectors més castigats per la pandèmia. Segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) l'octubre del 2020, Espanya havia rebut 56,8 milions de turistes menys que en els deu primers mesos del 2019. De fet, a l’últim mes, l'activitat comercial en hotels del país només va representar el 22 % de la del mateix període de l'any anterior, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb els terminals de punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. Les pèrdues econòmiques del sector arriben als 88.000 milions d'euros o, el que és el mateix, un 6,2 % del producte interior brut (PIB) nacional.

Per això no és gens estrany que a nivell estatal s'hagin assignat 1.300 milions d'euros dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2021 per al turisme, dels quals el 81,3 % procedeixen del Fons Europeu de Recuperació. 

Pot interessar-te: Gran protagonisme del Fons Europeu de Recuperació en el sector turístic


Un Cap d'Any agredolç per a la inversió publicitària

El turisme no ha estat l'únic sector que ha vist minvar la seva inversió publicitària el 2020. Segons les previsions de WARC, la despesa en publicitat ha acomiadat l'any amb una caiguda propera al 10,2 %; que es tradueix en 63.400 milions de dòlars menys —fins als 557.300 milions— com a conseqüència de la crisi de la COVID-19. Si s'exclouen els 4.900 milions de dòlars de despeses de campanya durant el cicle d'eleccions presidencials als Estats Units, el mercat va acabar l'any amb una contracció de l'11 % o, el que és el mateix, amb 68.300 milions de dòlars menys. 

En termes absoluts, les xifres són pitjors que les registrades en l'última recessió del 2009, quan el mercat publicitari es va contraure en 61.300 milions de dòlars. A més, després de tenir en compte la inflació, la disminució real del mercat publicitari és el doble de la taxa de la Gran Recessió.

La indústria publicitària, esperançada amb l'arribada de l'any nou

La televisió, amb un descens registrat del 16,1 % en despesa, ha experimentat la retallada absoluta més gran en pressupostos publicitaris. Per la seva banda, el cinema, els diaris, les revistes i la ràdio han registrat la seva pitjor dada en els 40 anys de monitoratge del WARC.

No obstant això, hi ha una certa esperança en el fet que la majoria dels mitjans experimentin creixements el 2021. Concretament, el cinema podria arribar a registrar increments del 41,2 % en despesa l'any que ve; seguit en segona posició per la publicitat exterior, amb un augment de la inversió publicitària del 20,2 %.

Per la seva banda, el vídeo online és l'únic format d'anunci amb un comportament que s’allunya de la tendència que segueixen la resta de formats. La visualització d'aquest tipus de vídeos va fer un salt aquest any quan desenes de països van imposar el confinament com a mesura per frenar la corba de contagis, de manera que la inversió publicitària va arribar a augmentar un 7,9 % fins a arribar als 52.700 milions de dòlars el 2020; una xifra que podria arribar fins al 12,8 % el 2021.

-Temes relacionats-
up