Com beneficiar-se fiscalment del traspàs dels fons d'inversió i dels plans de pensions | EDE
movi-image-beneficiarse-traspaso-fondos-inversion-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Com beneficiar-se fiscalment del traspàs dels fons d'inversió i dels plans de pensions

Mon Nov 16 11:15:50 CET 2020

Tot i que es tracta, en principi, d'un procediment gratuït, pot comportar costos per a l'estalviador que cal tenir en compte. A canvi, però, realitzar-lo pot incrementar la diversificació d'una cartera i millorar-ne les perspectives de rendibilitat

Molts estalviadors aposten per mantenir contra vent i marea les seves inversions en moments d'alta volatilitat als mercats, com passa des de fa alguns mesos com a conseqüència de la crisi sanitària i econòmica derivada de la COVID-19. No obstant això, molts d’altres opten per fer canvis a les seves carteres; però no amb l'objectiu d'operar a curt termini, sinó de reequilibrar la distribució dels seus actius de cara a adaptar les carteres a la nova conjuntura intentant identificar oportunitats potencials que se solen produir als mercats en èpoques d’incertesa. És a dir, escullen la flexibilitat com a element clau en aquest tipus d'entorns de manera que, prenent decisions meditades basades en la racionalitat i que contribueixin a la consecució dels objectius vitals, s'implementen algunes variacions en la gestió d'actius.

Sota aquest prisma de la flexibilitat, i sempre intentant salvaguardar els interessos de l'estalviador, a més de les decisions relacionades amb el portafolis d'inversions, hi ha altres alternatives que s’han d’avaluar com, per exemple, el traspàs dels fons d'inversió i dels plans de pensions. Hi ha productes, com els dipòsits a termini, en els quals el capital invertit queda immobilitzat i no estan pensats per ser gestionats fins al seu venciment si no es vol incórrer en penalitzacions, això que significa que, en els moments en què canvien les condicions del mercat, es pot estar perdent rendibilitat. En canvi, en el cas dels fons i dels plans hi ha un mecanisme, anomenat traspàs, que permet moure el capital d'un producte de la mateixa tipologia a un altre, sigui o no de la mateixa entitat gestora, sense que tingui conseqüències fiscals negatives. D'aquesta manera, es permet al seu partícip implementar una gestió activa si, per exemple, no està content amb la seva evolució o si ha decidit fer canvis en la seva estratègia d'inversió per diversificar d'una manera diferent.

Pot interessar-te: Vull traspassar el meu pla de pensions


Un procés automatitzat

La legislació espanyola permet el traspàs en aquest tipus de productes sense que se n’hagi de rebre el reemborsament i, per tant, aquesta operació no tributa a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). De fet, a nivell comptable no es considera que el capital arribi en cap moment a ingressar-se en els comptes de l'estalviador, ja que es mou de manera directa des del compte corrent del fons o del pla en qüestió al compte de l'altre. Seguint amb la normativa, l'ordre de traspàs l’ha de tramitar l'entitat comercialitzadora de destinació, on es cursarà una ordre informàtica a l'entitat gestora d'origen. Si no hi ha cap incidència, en el termini de vuit dies hauria de completar-se l'operació, tot i que en el cas de les companyies estrangeres es podria estendre fins als 15 dies. Com que, en realitat, és un procediment de reemborsament i subscripció d'un producte financer, sempre haurà d’ajustar-se a les normes de subscripció i reemborsament previstes per a aquest producte.

La llei permet el traspàs en fons d'inversió i plans de pensions, i aquesta operació no tributa a l'impost sobre la renda de persones físiques (IRPF)

 

Cal destacar que aquestes regles no s'apliquen en el cas específic dels fons d'inversió cotitzats o ETF (Exchange-Trade Funds), ja que l'inversor està obligat, primer, a vendre les participacions per, després, tornar-les a adquirir al mercat, fet que implica que ha de tributar els imports derivats de l'operació com a guanys o pèrdues patrimonials.

Particularitats en el cas dels plans

Tot i que la legislació permet que, en casos excepcionals, els partícips d’un pla de pensions puguin rescatar els seus diners (com, per exemple, per atur de llarga durada o per una malaltia greu), hi ha un mecanisme més senzill per poder traspassar el capital d'un producte a un altre, sense penalització fiscal i sense costos i, sobretot, sense haver d'esperar que es produeixi una situació extraordinària per fer-ho. Per mitjà d'aquesta operació, es traspassen els drets consolidats (la suma de les aportacions realitzades juntament amb els beneficis generats), totalment o parcialment, i es pot dur a terme no només d'un pla de pensions a un altre, sinó també entre la resta d'instruments específics d'estalvi que hi ha, com és el cas dels plans de previsió assegurats (PPA). Això sí, no està permès fer-ho amb els plans de pensions d'ocupació, perquè les condicions d'aquest producte són diferents.

Tampoc no és possible dur a terme un traspàs d'un pla de pensions a un fons d'inversió, o viceversa, ja que són productes totalment diferents que, de fet, gaudeixen d'una fiscalitat diferent; mentre que el primer tributa com a renda del capital, els fons es consideren rendes laborals.

Per què hauria de fer un traspàs?

En principi, aquesta operació no presenta cap inconvenient per al partícip que la realitza i, en canvi, sí que pot oferir un gran nombre d’avantatges. El traspàs no afecta les condicions del producte que es contracta ni està subjecte a cap tributació ni retenció, encara que sí que és possible que suposi algun cost, ja que, per exemple, alguns fons d'inversió apliquen comissions de subscripció o de reemborsament, mentre que hi ha alguns plans de pensions que inclouen garanties d'assegurança dels riscos. Per això és convenient analitzar amb deteniment totes les possibles comissions que es podrien aplicar i fer el corresponent càlcul abans de decidir executar l'operació. Tota aquesta informació ha d'aparèixer al fullet del producte en qüestió. A més, algunes entitats apliquen bonificacions per traspàs, que també cal conèixer prèviament a la realització de qualsevol moviment.

Tot i que els traspassos no suposen un cost per a l'inversor, en poden comportar d’altres, com comissions o garanties d'assegurança

Dur a terme aquesta acció permet augmentar de manera considerable el ventall de moviments de l'inversor i li dona llibertat per prendre decisions sobre la distribució de la seva cartera, buscant adaptar-se en tot moment a les condicions canviants del mercat, com el que pot estar passant ara. La diversificació sempre ha estat una de les eines més potents de què disposa qualsevol estalviador per intentar obtenir rendibilitat pels seus diners pensant a llarg termini. A més, la normativa permet la diversificació sense que fer-ho comporti cap mena de penalització.

Probablement el gran avantatge de realitzar un traspàs és que no implica cap tipus de retenció ni de tributació, almenys fins que no es produeixi el reemborsament definitiu. També és important recordar que les promocions o els regals que es produeixin com a conseqüència d'un traspàs sí que estan subjectes a tributació, per la qual cosa s'haurà d'incloure a la declaració de la renda.

Fotografia d'Unsplash a Unsplash
-Temes relacionats-
up