Com ha estat el consum dels espanyols aquesta Setmana Santa? | EDE
movi-image-abc-consumo-espanoles-semana-santa-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com ha estat el consum dels espanyols aquesta Setmana Santa?

Fri Apr 16 08:19:48 CEST 2021

La Setmana Santa ha estat marcada, per segon any consecutiu, per la crisi de la COVID-19; però, a diferència de l'any passat, el 2021 s'ha incrementat el consum local, cosa que ha donat una treva a sectors com el de la restauració i el de la restauració

Les restriccions imposades per evitar la propagació de la COVID-19 han marcat i limitat les activitats que els espanyols han pogut fer durant aquesta Setmana Santa. Per segon any consecutiu, les recomanacions per evitar els contagis per coronavirus han provocat un impacte negatiu en molts sectors que depenen del turisme. Però, a diferència del 2020, que va coincidir amb el primer estat d'alarma, el resultat ha estat més optimista. El tancament perimetral de les comunitats autònomes ha fet que amb prou feines hagi existit mobilitat entre regions, la qual cosa ha incrementat el consum dins de les mateixes autonomies.

L'Observatori Cetelem sobre la despesa en aquestes dates ja avançava al març que, per a molts ciutadans, les activitats socials com ara sortir amb els amics (52 %), viatjar dintre de les limitacions (34 %) i sortir a menjar fora (32 %) estarien entre les seves prioritats. Amb tot, ha millorat el consum dels espanyols aquestes vacances?

El tancament perimetral implantat a les comunitats autònomes ha passat factura al turisme nacional, de manera que el consum local ha estat la clau per a la supervivència de sectors com l'hostaleria, l'oci o la restauració a Espanya. Així mateix, el delivery es consolida com l'alternativa enfront de les limitacions sanitàries. Segons l'informe Consumo y compra dentro y fuera del hogar después del Covid-19, elaborat per l'Associació d'Empreses de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), el 47 % dels consumidors espanyols ha demanat menjar a domicili les últimes setmanes, i un 31 % afirma que ara gasta més en aquest servei que abans de la crisi.

En canvi, les mesures de restricció, que recentment s'han endurit davant la possibilitat d'una quarta onada, han fet que, en l'actualitat, només un de cada quatre espanyols consumeixi en restaurants quan la situació ho permet.

Amb tot, Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, assenyala que l'activitat comercial a Espanya, segons el pagament amb targetes, durant la primera setmana d'abril ha augmentat un 57,45 % en comparació amb el mateix període de l'any anterior. El sector de l’alimentació va ser el que va tenir més pes, seguit del de la salut, el del bricolatge i el de la restauració. Els articles en què menys han gastat els espanyols en l'últim mes ha estat en electrònica i en peces de roba.

Aquesta Setmana Santa s'ha disparat el turisme d'interior

Com ha estat el turisme aquesta Setmana Santa?

L'Associació Espanyola d'Experts Científics en Turisme (AECIT), en el seu estudi El turismo después de la pandemia, recorda que, abans de la crisi sanitària, el turisme representava més del 10 % del producte interior brut (PIB) mundial i generava una ocupació del 20 % de la població global. A Espanya aquestes xifres eren d'un 12 % del PIB i d'un 12,7 % pel que fa a ocupació.

El benestar serà, segons els experts d'aquest sector, la clau per a la recuperació econòmica. «La salut, la recuperació del contacte amb la natura i les activitats a l'aire lliure, també amb altres persones però sense aglomeracions, la no massificació... tots aquests valors aniran a l’alça, i poden beneficiar particularment el medi rural, l’anomenada (i castigada) 'España vaciada'. Més important que el destí en si és l'experiència que siguem capaços d'oferir per connectar amb el nostre públic objectiu», conclouen.

Pulso destaca un augment del turisme d'interior. Per exemple, amb el tancament perimetral de la Regió de Múrcia i la majoria dels hotels de costa tancats, el turista ha preferit allotjar-se en establiments de turisme rural, que han estat al 90 % de la seva capacitat segons dades de l'Associació d'Empresaris d'Hotels i Allotjaments Turístics de la Costa Càlida (Hostetur). L'activitat comercial i els pagaments en hotels en aquesta comunitat van registrar un augment del 1.391 % en relació amb el mateix període del 2020, segons Pulso. Al País Basc ha passat el mateix: els allotjaments rurals han tingut un balanç positiu, ja que durant la Setmana Santa les pernoctacions han estat superiors al 88 %. Les últimes dades de Pulso afegeixen que en aquesta regió s'ha gastat un 40,5 % més en hotels i viatges que en l'última setmana de març.

Com han afectat les restriccions a la restauració en les diferents comunitats autònomes?

Pel que fa al consum en el sector de la restauració, cal destacar que ha estat desigual en tot el país. Les diferents limitacions imposades per cada comunitat han marcat l'èxit o no de la restauració en cada regió. «En alguns llocs han treballat com mai des de l'inici de la crisi i en altres ha estat un desastre», resumeix José Luis Yzuel, president d’Hostelería de España.

Pot interessar-te: Com afronta la restauració aquest 2021?

Les comunitats amb més densitat de població (com la Comunitat de Madrid, el País Basc o Catalunya) han aguantat millor que altres la limitació de la mobilitat. En canvi, en municipis on la Setmana Santa depèn del turisme exterior, com Toledo o Valladolid, gairebé no s'ha facturat ni un 30 % del que es facturaria en un any pre-COVID-19. Per exemple, a Lleó, la facturació de bars i restaurants s'ha reduït durant aquests dies fins a un 70 % respecte del 2019, segons les estimacions d'Hostelería de España.

Al Principat d'Astúries la caiguda ha estat més acusada, ja que l'activitat hotelera no essencial ha estat tancada tota la Setmana Santa. A l'altre extrem hi trobem la Comunitat de Madrid, on la Setmana Santa ha donat un respir al sector de la restauració. Segons el director general d'Hostelería Madrid, Juan José Blardony, en aquesta regió s'ha registrat un gran consum pel fet que les mesures són menys restrictives. Durant els dies festius, la restauració madrilenya ha facturat uns 87 milions d'euros. Un 20 % més que un cap de setmana normal. Tot i això, els experts estimen que en una situació de normalitat s'haurien facturat uns 128,8 milions d'euros.

A mig camí hi ha la restauració catalana. En aquesta regió, la festivitat religiosa també ha suposat un alleujament després de mesos de dures restriccions per al sector. La patronal Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) estima unes pèrdues de 80 milions d’euros en bars i restaurants, que justifiquen per les limitacions horàries imposades. El consumidor local ha estat fonamental per mantenir l'activitat en aquest sector.

En aquesta mateixa línia, Andalusia va encarar la Setmana Santa, una de les seves festes més importants, amb una ampliació d'horari en bars i comerços. Gràcies a això ha pogut impulsar les vendes. Segons Pulso, l'activitat comercial d'acord amb els moviments amb targetes als locals de restauració andalusos va representar un augment del 2.351 % respecte del mateix període de l'any anterior, quan el país estava completament confinat.

Amb tot, el balanç d'aquestes festes deixa un panorama desigual a Espanya. El bon temps ha animat el turisme local que, unit a l'avanç en la campanya de vacunació, han resultat clau perquè els sectors més perjudicats per la crisi hagin mantingut l'activitat.

Fotografia de Σελήνη a Unsplash
-Temes relacionats-
up