COVID-19 i empresa: tot sobre els tests de detecció a la feina | EDE
movi-image-covid-empresa-test-deteccion-trabajo-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

COVID-19 i empresa: tot sobre els tests de detecció a la feina

Wed Jun 24 09:03:53 CEST 2020

El Ministeri de Sanitat ha publicat una sèrie de guies perquè els controls realitzats per les companyies es facin amb totes les garanties legals.

L’arribada de la ’nova normalitat’ a tot Espanya marca la posada en marxa d’una economia que s’ha paralitzat durant mesos i on les empreses van tornant de mica en mica a la rutina amb grans canvis.

Malgrat el final de l’estat d’alarma, el SARS-CoV-2 continua present a Espanya, per la qual cosa és fonamental continuar frenant-ne l’expansió; per aquest motiu, per exemple, continua sent obligatori l’ús de la mascareta sempre que no es pugui respectar la distància de seguretat.

En aquest marc cap a la nova normalitat, el Govern ha publicat l’Estrategia de diagnóstico, vigilancia y control en la fase de transición de la pandemia de Covid-19, en la qual s’inclou un manual d’ús sobre la realització de proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID-19 en l’àmbit de les empreses, amb una sèrie de pautes, obligacions i procediments que s’han de seguir. L’objectiu és “detectar, amb la màxima rapidesa possible, qualsevol cas que pugui suposar una infecció activa i, per tant, un focus de transmissió de la malaltia”, especifica el document del Ministeri de Sanitat.

Et pot interessar: Com garantir la seguretat dels treballadors?


El paper de les empreses

La crisi sanitària ha tingut un gran impacte en el teixit empresarial d’arreu del país. Segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social, al juny, la Seguretat Social ha recuperat menys del 30 % de les empreses perdudes pel coronavirus, que en són 91.240 des de l’inici de la pandèmia. Unes xifres alarmants si es té en compte el paper crucial que tenen les companyies a l’hora de prevenir i detectar el SARS-CoV-2, tal com reconeix Sanitat en el seu manual, ja que poden ser una gran font de detecció del virus entre els seus empleats.

Les empreses tenen un paper crucial a l’hora de prevenir i detectar el SARS-CoV-2

Amb la declaració de l’estat d’alarma del país, el teletreball va ser el mètode pel qual van optar moltes empreses. No obstant això, malgrat que continua sent l’opció recomanable sempre que sigui possible, moltes companyies tornen a obrir les oficines, garantint que es compleixen les mesures de seguretat i prevenció.

D’acord amb les instruccions sanitàries que recull el manual, per garantir una tornada segura als llocs de treball i recuperar la força del teixit empresarial, les companyies hauran d’adoptar “mesures de caràcter organitzatiu, de protecció col·lectiva i personal d’aquells treballadors especialment vulnerables i en funció del nivell de risc, d’estudi i maneig de casos i contactes que s’han produït a l’empresa i de col·laboració en la gestió de la incapacitat temporal”.

Les empreses hauran de seguir els mètodes de prevenció, detecció i actuació estipulats pel Govern en el Procedimiento de actuación para los servicios de prevención de riesgos laborales frente a la exposición al SARS-CoV-2, una guia fonamental per a les companyies, ja que s’hi detallen els procediments que cal seguir a l’hora de fer les proves, les diferents mesures d’higiene i l’equipament de protecció especial necessari en alguns sectors, entre d’altres.

Les companyies hauran de prestar una atenció especial a les persones més vulnerables a la malaltia

Et pot interessar: Com afecta les empreses la finalització de l’estat d’alarma?

A més, les empreses han de prestar una atenció especial a aquelles persones més vulnerables a la COVID-19, atès que, en cas de contagi, poden patir conseqüències més greus, per la qual cosa cal extremar les mesures de prevenció i vigilància per garantir la seva màxima protecció.

El Ministeri de Sanitat ha definit com a grups vulnerables les persones amb les patologies següents: diabetis, malaltia cardiovascular (inclosa hipertensió), malaltia pulmonar crònica, immunodeficiència i càncer en fase de tractament actiu. De la mateixa manera, també considera especialment sensibles les embarassades i les persones de més de 60 anys. 

Per garantir la màxima protecció, empreses com Banc Sabadell han desenvolupat un protocol d’actuació específic i adaptat als requeriments.

Proves de detecció de la COVID-19 en l’àmbit laboral

Tot i que a l’abril algunes empreses nacionals van començar a fer les proves per detectar si els seus empleats donaven positiu en COVID-19, el Ministeri de Sanitat els ha recomanat no fer tests ràpids de diagnòstic, tal com es recull a les Instrucciones sobre la realización de pruebas diagnósticas para la detección del COVID-19 en el ámbito de las empresas.

El Ministeri de Sanitat ha recomanat a les empreses no fer tests ràpids de diagnòstic

En aquest manual d’ús es detalla que “la realització de proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID‐19 haurà de ser prescrita per un facultatiu d’acord amb les directrius, les instruccions i els criteris acordats a aquest efecte per l’autoritat sanitària competent”, és a dir, els tests ràpids o serològics no es poden dur a terme per decisió de la companyia.

La prova PCR és l’única recomanada per l’OMS per a la detecció precoç de la malaltia, i s’ha de fer a tot cas sospitós en les primeres 24 hores. Qualsevol persona que presenti algun dels símptomes associats al virus del SARS-CoV-2, com ara febre, tos i sensació de falta d’aire, és susceptible de ser un focus d’infecció.

Segons el Ministeri, els serveis de prevenció de riscos laborals estan cridats a col·laborar amb les autoritats sanitàries per frenar el virus, però “han de limitar la realització de proves diagnòstiques […] als àmbits d’actuació descrits i establerts pel Ministeri de Sanitat”. 

La companyia no pot forçar els treballadors a sotmetre’s a estudis anticossos o PCR

És a dir, l’empresa no pot forçar els treballadors a sotmetre’s a estudis d’anticossos o PCR de caràcter preventiu (realitzats en persones asimptomàtiques o amb indicis evidents). Així ho recorden des del sindicat UGT, que subratlla que aquests estudis “no es poden utilitzar per decidir si [els empleats] es reincorporen a la feina”.

Tanmateix, les empreses poden fer els tests, ja que no hi ha res que els ho prohibeixi expressament. Si es dona el cas i el treballador presenta símptomes que està infectat o hi ha la sospita que ho estigui, ha de romandre 14 dies, com a mínim, en confinament, i continua no sent obligatori fer-se una PCR per reincorporar-se a la feina. Com que el facultatiu del Sistema Nacional de Salut és la figura encarregada de fer la prova, també serà qui determinarà la possible baixa per accident de treball (incapacitat temporal) relacionat amb la COVID-19.

Per a Salut Laboral de Comissions Obreres, la prioritat és evitar que els empleats s’hagin de sotmetre a aquestes proves i recorden que sempre han de ser voluntàries. Els sindicats advoquen perquè les empreses deixin de costat les PCR i apostin per mesures de prevenció i distància, proveint-se de material higienicosanitari i garantint que l’entorn laboral sigui segur per als seus treballadors.

Higiene i mesurament de temperatura

A més de les proves PCR, el Ministeri de Sanitat estableix, al Procedimiento de actuación para los servicios de prevención de riesgos laborales frente a la exposición al coronavirus (SARS-COV-2), un altre tipus de mesures que han de dur a terme les empreses per frenar l’expansió del virus i garantir que els seus centres de treball són un espai segur per als seus empleats

De entre todas, la higiene de manos se señala como la “principal” para prevenir y controlar la infección. Además, es tan sencillo como fomentar el uso del clásico jabón de manos y distribuir en varios puntos dispensadores de gel hidroalcohólico para que los trabajadores puedan mantener a raya la COVID-19 sin tener que estar yendo al baño repetidamente para lavarse las manos.

Reforçar la higiene, mantenir la distància de seguretat i reforçar les polítiques de desinfecció són clau

Mantenir la distància mínima de seguretat física de 2 metres és una altra de les mesures que recull el document, la qual es pot complir redistribuint els llocs de treball (col·locant les taules en ziga-zaga) i posant adhesius i distintius que marquin aquesta distància.

Les companyies també hauran de reforçar els seus serveis de sanejament, ja que, d’acord amb el Ministeri, les polítiques de neteja i desinfecció de llocs i equips de treball “s’hauran d’intensificar” amb desinfeccions diàries de totes les superfícies, “fent èmfasi” en les de contacte freqüent com ara poms, baranes, botons, etc. 

Et pot interessar: L’organització en torns com a mesura preventiva

Juntament amb aquestes mesures, l’arribada de la COVID-19 ha popularitzat l’ús de càmeres termogràfiques i altres dispositius de mesurament de temperatura. Aquestes càmeres, presents en aeroports, escoles i establiments, també es podrien fer servir a les empreses, tot i que el marc jurídic que regula ambdues proves de detecció és diferent. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va emetre un comunicat en el qual mostrava “la seva preocupació per aquesta mena d’actuacions, que s’estan fent sense el criteri previ i necessari de les autoritats sanitàries”.

Una identificació del possible infectat pel mesurament de temperatura en directe podria ser discriminatori

Comprovar si algú té febre és, per a l’AEPD, una identificació del possible infectat en directe i, per tant, un possible motiu de discriminació: “Una eventual denegació d’accés a un centre educatiu, laboral o comercial estaria revelant a tercers, que no tenen cap justificació per haver de saber-ho, que la persona afectada […] pot haver estat contagiada pel virus”.

Tanmateix, per a l’àmbit laboral, l’Agència considera que les empreses tenen l’obligació de garantir la salut i la seguretat dels seus treballadors, per la qual cosa, davant la pregunta “la meva empresa té dret a mesurar la meva temperatura?”, la resposta és “sí”: les companyies poden dur a terme aquest control si ho consideren necessari.

Quins controls es poden fer fora de l’entorn laboral?

A principis de març, fins i tot abans de l’establiment de l’estat d’alarma, una cadena de gimnasos a Catalunya es va avançar a tots els locals i va començar a prendre la temperatura als seus socis com a “mesura de prevenció”.

És cert que, a més de les empreses, els comerços han de portar un control sobre totes les persones que accedeixin als seus recintes, però és legal? D’acord amb l’AEPD, la instal·lació de càmeres termogràfiques i dispositius semblants implica el tractament de dades personals, encara que és lícit en establiments oberts al públic, sempre que es notifiqui al client prèviament, sigui amb cartells o adhesius abans d’entrar.

Els establiments poden instal·lar controls de capacitat i mesurament d’entrada i sortida dels usuaris

Controlar la capacitat és una altra de les mesures més implantades per les botigues i els centres comercials per garantir que es compleix la distància de seguretat entre els usuaris. Al mercat hi ha diferents sistemes que mesuren l’entrada i sortida dels usuaris, diferencien entre clients i personal de botiga, avisen quan la capacitat s’ha superat i estan vinculats a pantalles digitals.

Et pot interessar: Aprendre a gestionar el risc de la meva empresa

 

Fotografia de Kelly Sikkema a Unsplash
-Temes relacionats-
up