La directiva perfecta: una combinació de lideratge i coneixement | EDE
movi-image-directiva-perfecta-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
3 min del teu temps

La directiva perfecta: una combinació de lideratge i coneixement

Mon Aug 31 13:06:30 CEST 2020

El 82% dels líders empresarials opinen que els llocs de lideratge els haurien d’ocupar perfils tècnics

Els llocs de lideratge els haurien d’ocupar persones amb experiència en l’àmbit de la tecnologia, com el desenvolupament d’aplicacions o software, segons quatre de cada cinc líders empresarials d’Espanya. Una afirmació que ha recollit resultats similars a la resta del món.

Així ho va posar de manifest la divisió espanyola de VMware en un esdeveniment organitzat al juny en el qual van compartir els resultats d’un estudi dut a terme en l’àrea EMEA. S’hi recomanava promocionar els membres de l’equip de tecnologia cap a rols de lideratge en l’empresa: elevar els departaments de tecnologia i de tecnologia informàtica (IT) per incorporar-los en la direcció i en els comandaments intermedis.

La importància de l’aportació tècnica

L’enginyera Inmaculada Santisteban, fundadora de TramitApp, un programari per a la gestió dels departaments de recursos humans, basant-se en la seva experiència amb directors d’aquest àmbit, ho resumeix dient que “el perfil està canviant i els mànagers o els caps d’equip estan deixant espai als líders”.

Javier Puebla, CEO i fundador de Talentoo destaca en aquest sentit que “el perfil directiu actual ha de ser un mentor, un inspirador”. “Amb la digitalització, el directiu té molta més informació i pot estar en contacte permanent amb el client”.

D’aquesta manera, segons Santisteban, els perfils dels directius han anat evolucionant “en paral·lel a la transformació digital d’aquestes organitzacions”. A mesura que la digitalització entrava en el mercat, l’empresa demandava comandaments capaços d’entendre-la i impulsar-la. Les empreses que van fer canvis en la direcció s’hi han adaptat millor, tal com mostrava l’estudi de VMware.

Aquesta experta també destaca que els perfils tècnics són “capaços de liderar el procés de transformació digital i adaptar-se als canvis continus i la ràpida evolució del mercat”. En altres paraules, estan més ben adaptats davant els canvis que altres perfils més tradicionals, la presència dels quals alenteix la necessària transformació interna de les empreses.

Promoure el departament de tecnologia cap a rols de lideratge

Convertir els departaments de tecnologia i d’IT, que sovint depenen només d’un dels braços de les organitzacions, en el centre d’un quadre de comandaments integral és tot un repte. No es limita pas a intercanviar els directius i comandaments actuals per les persones que s’ocupen de les tasques tècniques.

Les empreses necessiten mànagers tecnològics, però si no són líders, tampoc funcionaran”, comenta Santisteban. A més de conèixer la digitalització, la tecnologia i els canvis de mercat, aquests tècnics necessiten habilitats que sí que es trobaven en els comandaments previs.

És a dir, que pel que fa a la jerarquia, l’empresa ideal sorgiria com la interacció entre aquest coneixement que té el departament tècnic de l’empresa i l’experiència que posseeixen els comandaments actuals.

Es tracta d’una convergència de capacitats no excloent que podria resumir-se en una formació tècnica essencial per saber aprofitar les oportunitats de la digitalització.

La digitalització comença en IT

Santisteban apunta al fet que “la crisi del coronavirus ha suposat un fort impuls a la digitalització de les empreses”, en línia amb el que esmenta José Antonio Cano, director d’anàlisi i consultoria d’IDC Research España, per a qui “la COVID-19 ha accelerat la digitalització de les empreses”.

Al llarg d’aquest episodi d’acceleració, “els perfils més tecnològics han sabut adaptar-s’hi sense dificultat”, segons la fundadora de TramitApp , que dirigeix l’atenció cap als canals digitals de les organitzacions, “sense oblidar altres tipus d’habilitats més humanes que també són necessàries”.

Aquesta visió la comparteixen assagistes com Bruce Schneier o Bruno Patino, i Javier Puebla, que també destaca el vessant humanista: “En un líder, en aquests temps de digitalització, han de conjuminar-se el pla personal i humanístic, amb la visió analítica de construir processos de millora del negoci amb la tecnologia”.

En altres paraules: les empreses necessiten incloure tan ràpid com puguin perfils tècnics i, si pot ser, elevar aquests perfils a llocs de responsabilitat des dels quals dur a terme una transformació digital i fins i tot, en aquest camí, pivotar cap a altres models de negoci.

 

-Temes relacionats-
up