L’eficiència del treball en remot: solucions per adaptar les empreses a la nova realitat | EDE
movi-image-eleconomista-eficiencia-trabajo-remoto-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

L’eficiència del treball en remot: solucions per adaptar les empreses a la nova realitat

Wed Jun 10 08:33:14 CEST 2020

Entorn del 30 % de la població ocupada ha treballat a distància durant el confinament

La crisi a causa de la COVID-19 ha provocat un canvi de paradigma en el model laboral. D’un dia per l’altre, moltes empreses s’han vist obligades a apostar pel teletreball traslladant l’oficina a casa dels seus empleats, cosa que al nostre país estava molt poc estesa. Segons un estudi elaborat per Eurofound, la Fundació Europea de les Condicions de Vida i de Treball, entorn del 30 % de la població ocupada ha treballat a distància durant el confinament. L’experiència ha estat nova, però ha estat també positiva?

Tal com afirma Nacho Mas, CEO de Startup Valencia: “Des de Startup Valencia fa anys que subratllem la necessitat de la transformació digital de l’economia i de les empreses. La COVID-19 ha accelerat d’una manera extraordinària el procés, i estem comprovant que en dos mesos s’ha evolucionat en matèria de digitalització fins a límits insospitats. De fet, moltes empreses han normalitzat activitats com ara l’e-learning, la gestió de processos en línia i, sobretot, el teletreball”. I és que tot indica que aquesta manera de treballar ha arribat per quedar-se, Internet ha obert un ventall de possibilitats a les empreses per acostar les persones que no estan juntes físicament. La distància ja no és un problema, perquè els equips poden disposar de la mateixa coordinació i metodologia de treball de manera descentralitzada, però amb el mateix control i seguiment.

Tanmateix, perquè aquest procés de digitalització funcioni cal saber com s’ha de desenvolupar i cal tenir en compte que no totes les companyies tenen les mateixes necessitats. Per aquesta raó, és cabdal avaluar què requereix cada empresa i implementar les solucions que més convinguin en cada cas. Per això mateix, tal com assenyala el CEO de Startup Valencia, és important guiar les empreses en aquesta nova etapa marcada pels canvis i la incertesa.

Amb aquest objectiu neixen les trobades digitals vinculades a Virtual Digital Summit, que “reuniran mensualment experts per debatre solucions que ajudin a reprendre i millorar l’activitat de les empreses en la transformació digital forçosa que estem vivint, en la qual destaca la capacitat d’adaptació de les empreses emergents (start-ups)”, explica Mas. Aquest projecte, que té el suport de Banc Sabadell a través de BStartup, pretén ser “un radar d’idees que facilitin els processos de digitalització per a les empreses tradicionals i, alhora, un aparador per a iniciatives innovadores interessants”, sosté Yolanda Pérez, directora de BStartup.

El nou paper del treball en remot

La primera d’aquestes trobades digitals se centra precisament en com es pot implementar el treball en remot d’una manera òptima. “Cada entitat física ha de tenir la seva homòloga digital, i això no tan sols comprèn processos associats als contractes, els torns i el control de la presencialitat, sinó que també afecta tasques com els comunicats d’empresa, el portal de l’empleat, les enquestes i les valoracions d’acompliment de cada empleat, la interacció amb els companys de feina, etc.”, exemplifica Bernat Farrero, cofundador de Factorial HR, empresa que estarà present en la trobada i que s’encarrega d’estudiar com es poden digitalitzar entitats connectant tots els treballadors entre si i amb l’empresa i automatitzant qualsevol procés administratiu que no requereixi una valoració creativa humana.

Et pot interessar: Virtual Digital Summit: solucions per adaptar la teva empresa a la nova realitat. Eficiència del treball remot, el 16 de juny a Hub Empresa de Banc Sabadell

Treballar en remot té avantatges i inconvenients. D’una banda, facilita l’accés al treball des de qualsevol lloc. A més, proporciona més flexibilitat horària a favor de la conciliació i redueix costos, tant per a l’empresa —en la despesa del lloguer d’un local, en les factures dels subministraments o en materials— com per als empleats, que s’estalvien les despeses associades al transport, per exemple.

Un dels aspectes més importants per poder treballar des de casa consisteix a disposar d’una bona infraestructura de comunicació. Hi ha molts programes que faciliten la comunicació interna i el treball en remot. Alguns dels exemples que han aconseguit més popularitat durant el confinament són Skype, Zoom i Slack. Skype, un dels programes més veterans, permet fer trucades de veu i videotrucades i, a més, té xat. Zoom, una de les eines que han irromput amb més força durant el confinament, ofereix un servei de videotrucades que es poden fer en diferents sales virtuals; també té xats i el seu sistema permet compartir fitxers. I dins de les aplicacions que utilitzen les companyies per comunicar-se i organitzar-se internament destaca Slack, un programa de missatgeria que permet crear grups als quals accediran els diferents membres de l’empresa, depenent de la funció de cada finestra.

Però les solucions tecnològiques que haurien d’implementar les empreses en aquesta nova realitat van més enllà dels sistemes de missatgeria i comunicació per videotrucada: “Sistemes de treball ofimàtic col·laboratiu, eines de gestió de projectes i productivitat, gestió de la facturació, clients i proveïdors, etc. Tot això, amb una bona gestió d’usuaris i contrasenyes, i sempre en el núvol. El programari instal·lat on-premise ha perdut el seu sentit, no funciona en un context de teletreball, és contrari al sentiment general i és molt menys segur”, afirma el cofundador de Factorial HR.

Et pot interessar: Teletreball en equip? Eines imprescindibles per ser més productiu

“Si una cosa ens ha ensenyat aquest període —diu Farrero— és que podem ser productius des de qualsevol lloc, sempre que tinguem els mitjans adequats. La tecnologia ha canviat el paradigma de treball col·laboratiu de les empreses”. A més, parlem d’una revolució que ha afectat tots els sectors, “tenint en compte que alguns trigaran més a adaptar-se a aquesta nova realitat, tindran més dificultats per gestionar el canvi”, indica.

L’experiència de l’usuari: de l’offline a l’online

En aquests moments, la proximitat amb el client és fonamental, el tracte personalitzat i la bidireccionalitat són punts clau en les empreses que marquen la diferència. L’experiència de client ara s’ha traslladat a l’entorn en xarxa, i les marques són conscients que han d’empatitzar i connectar amb el públic independentment que la relació sigui a través d’una pantalla o de més d’una. En aquest sentit, les xarxes socials són les grans aliades per a les companyies, ja que permeten bastir un pont de comunicació directa.

A la comunicació a través de xarxes socials s’hi afegeix el reforçament de sistemes d’atenció al client com els chatbots. I és que la proximitat no funciona si no hi ha resposta a l’altra banda, i no serveix de res obrir un canal d’atenció al client si no està actiu per resoldre els problemes. Per optimitzar aquesta atenció i garantir-la durant les 24 hores, les empreses estan utilitzant la intel·ligència artificial. Atendre correctament els clients és un dels requisits més importants que cal tenir en compte; d’això en dependran les vendes d’avui i, sobretot, les de demà, ja que una bona atenció és sinònim de fidelitat.

Coneixent el nou consumidor

El consumidor de després de la COVID-19 ha canviat els seus hàbits de consum: tal com es reflecteix a Pulso, l’eina de Banc Sabadell per analitzar la recuperació econòmica, l’usuari ara és més digital i comprar a través d’e-commerces ja no és una barrera per a ell, al contrari. De fet, l’electrònica es va situar com un dels sectors que més van facturar durant els mesos de confinament, una tendència que es manté en plena desescalada.

Per això mateix, la big data i l’analítica de dades són dos dels aspectes més importants per a les empreses, perquè proporcionen dades molt valuoses sobre els consumidors que poden ser analitzades per crear estratègies competitives. A través d’aquestes dades es creen patrons i es poden desenvolupar algorismes que personalitzin les campanyes de venda. La intel·ligència artificial, la Internet de les coses i els models col·laboratius també han adquirit una gran rellevància, ja que amb aquests elements es redueixen costos i, alhora, s’incrementa l’abast.

Et pot interessar:  De la big data a l’smart data: què necessita realment la meva empresa?

La digitalització ha representat una taula de salvació per a moltes empreses que durant la quarantena han pogut continuar treballant gairebé amb normalitat. Disposar d’una infraestructura organitzativa digital que inclogui la pàgina web, el servei d’atenció al client, la cadena de subministraments i el magatzem i el transport ha estat clau per poder continuar operant. Per aquest motiu, moltes companyies s’estan plantejant bolcar els seus negocis a la xarxa per ampliar el target i arribar a més gent. Un web no reportarà vendes immediates, però sí que pot crear una infraestructura per captar nous clients. Diversificar les vendes a través de diferents canals pot ser la solució per a molts negocis que s’han estancat a causa de la crisi del coronavirus.

Nacho Mas, CEO de Startup Valencia, és contundent: “Aquesta crisi està demostrant dues coses: la primera és que qui havia apostat per la digitalització ha pogut continuar la seva activitat, i això es converteix en una oportunitat molt important per sortir-ne reforçats. I la segona és la rellevància de l’adaptació tecnològica de les empreses, fonamental per implementar canvis com el ja comentat del treball en remot”.

En aquest sentit, Mas encoratja totes les empreses a adoptar una mentalitat i un modus operandi propis de les empreses emergents (start-ups). De fet, destaca la cerca de sinergies amb aquestes empreses com una bona opció per enriquir la nostra empresa amb el know-how propi en matèria de digitalització d’aquest tipus d’empreses: “Per sortir d’aquesta crisi, les empreses emergents ho tenen clar: adoptar canals d’atenció digital, digitalitzar la pime i desenvolupar productes que millorin l’eficàcia de l’ús del núvol. Aquesta agilitat i el component de l’aposta per la innovació fan que les empreses emergents s’adaptin i afrontin millor la situació actual”.

-Temes relacionats-
up