Les empreses opten per 'telecelebrar' el Nadal per reconèixer | EDE
movi-image-elpais-empresas-telecelebrar-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Les empreses opten per 'telecelebrar' el Nadal per reconèixer

Mon Dec 28 08:23:35 CET 2020

Els sopars presencials donen pas a formats virtuals, cistelles de Nadal més generoses o iniciatives solidàries

Com tantes coses avui dia, les celebracions nadalenques a les empreses s'han vist molt afectades per les restriccions sanitàries per prevenir el contagi de la COVID-19. Les reunions físiques pràcticament han desaparegut. Qualsevol esdeveniment presencial en el món laboral és gairebé una quimera.

Això no vol dir, però, que a les oficines s'estiguin obviant aquestes dates. Per contra, han nascut un munt d'iniciatives que volen replicar a distància aquest tipus de trobades. En paral·lel, també s'ha disparat el nombre d'empreses que han decidit «engreixar» les cistelles de Nadal, repartir vals regal o destinar aquesta despesa a donacions. «A Banc Sabadell no volíem deixar de celebrar l'excel·lent treball realitzat per totes les persones que formem part del banc en un context especialment difícil», relaten des de l'entitat. «Per això es van plantejar diverses alternatives i han estat els empleats i les empleades els que han decidit donar a institucions socials el pressupost assignat a la celebració nadalenca». Uns fons que, finalment, s'han decidit repartir entre el Banc dels Aliments, Cáritas, Aldeas Infantiles i la Creu Roja «perquè dediquen un gran esforç a ajudar les persones afectades per la crisi social provocada per la COVID-19».

Mantenir la motivació

Els experts adverteixen que en aquests últims mesos, caracteritzats per la implantació del teletreball, la comunicació entre l'empresa i els treballadors corre el risc d'haver-se deteriorat, i això acaba perjudicant l'ambient laboral i la motivació de l'empleat. Aquesta època nadalenca, per tant, «és una ocasió perfecta per dur a terme iniciatives que, encara que sigui de manera remota, puguin fer que el treballador se senti valorat i generar un orgull de pertinença», explica Oriol Mas, director general de Randstad Direct, Training i Human Capital Consulting. En aquest sentit, «sempre que les circumstàncies ho permetin, és recomanable complir amb aquells incentius i recompenses que portàvem a terme l'any passat o considerar-ne alguns de nous que permetin premiar el compromís mostrat en els mesos més difícils d'aquest 2020».

Celebrar a distància

Com? Si altres anys triomfaven les rifes i els karaokes al vestíbul de l'empresa o en un restaurant, ara les alternatives són realment variades i en molts casos també s'inclou la parella o la família de l'empleat: pel·lícula i fast food en autocinemes des del mateix cotxe; cursos de cocteleria que es fan des de casa —a més, envien tots els elements necessaris— per després connectar-se i brindar junts; jocs d'escape room virtuals per als quals es requereix una disfressa —el kit necessari es reparteix a domicili— o sessions de monòlegs i de teatre que permeten interactuar.

Per exemple, Planeta Impro, organitzadora d'espectacles d'improvisació, ha canviat les funcions presencials a les seus de les empreses per connexions en streaming a través d'alguna app de videoconferències. Els seus actors treballen junts des d'un plató o, una opció més econòmica, des dels seus mateixos domicilis; mentre que els espectadors poden enviar els seus comentaris a través del xat de l'aplicació, i els directius, encendre la càmera al final de la funció per felicitar les festes.

Sopars al menjador de casa

Pel que fa a la part gastronòmica, les opcions també són innombrables. Glovo, per exemple, ofereix un servei de delivery que funciona aquests dies principalment per a sopars a Barcelona i a Madrid, però també per a empreses que tenen disseminats els seus empleats per diverses ciutats. Els treballadors reben un val per encarregar el dinar al restaurant que prefereixin i rebre’l a domicili en la data indicada.

El sector del catering, per la seva banda, també s'ha adaptat: «Els esdeveniments que requereixen els nostres serveis es planifiquen amb força temps i la incertesa actual no permet generar la confiança necessària als clients», admet Jesús Baranda, president de l'Associació Empresarial de Catering (AEC), que explica que, donada la desaparició d’esdeveniments presencials, han hagut d'incorporar a l'oferta el lliurament de caixes delivery «per donar resposta als nostres clients amb algun tipus de format no presencial, no per rendibilitat del producte en si mateix».

El sector que s'està veient beneficiat és el de les cistelles de Nadal. Aquest any s'hi han unit empreses que fins ara no tenien aquest detall amb els empleats i altres han decidit millorar els productes en quantitat o en qualitat. O com a alternativa, lliurar vals per gastar-los en productes o en restaurants.

AIXÍ TAMBÉ ES FA EQUIP?

Si l'objectiu de les tradicionals trobades nadalenques és principalment construir una visió compartida i reforçar la confiança entre directius i treballadors, hi ha experts que consideren que aquesta funció no s'aconsegueix en les versions virtuals. Així ho creu Juan Carlos Cubeiro, especialista en talent i conseller de Human Age Institute, una associació sense ànim de lucre que agrupa més de 700 organitzacions amb l'objectiu d'impulsar el talent com a motor per a la transformació. Cubeiro considera que per fer equip és necessària la presencialitat. «El contacte humà és insubstituïble. No cal mitificar la tecnologia, perquè no serveix per a tot. Un holograma mai no tindrà la calidesa de la gent real», assenyala.

A més, ressalta que ja estem cansats de trobades virtuals, de manera que és cada vegada més difícil mantenir l'atenció dels convocats. Així mateix, aquests esdeveniments no compten amb aquests minuts previs o posteriors dels actes presencials que permeten intercanviar opinions amb altres assistents; una raó més per ser pacient i posposar activitats de team building per a quan es puguin desenvolupar de manera presencial.

«Un esdeveniment virtual en cap cas pot ser un esdeveniment presencial traspassat a una plataforma online. Cal dissenyar-lo expressament per a aquest entorn, integrar tots els tipus d'audiència i pensar molt bé en els objectius», apunta Sandrine Castres, directora general d'MCI a Espanya i Portugal, empresa especialitzada en l'organització d'esdeveniments i congressos, que ha observat que, amb el pas dels mesos, ha augmentat el nivell d'exigència a les experiències virtuals «i els pressupostos, també». Així i tot, la despesa mitjana per treballador és molt inferior als 65-120 euros per persona que calculen que habitualment invertia una empresa en sopars o en esdeveniments nadalencs presencials.

Fotografia de Compare Fibre a Unsplash
-Temes relacionats-
up