Quin valor aporten els professionals de la sostenibilitat a les empreses | EDE
movi-image-valor-profesionales-sostenibilidad-empresas-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Quin valor aporten els professionals de la sostenibilitat a les empreses

Tue May 18 09:19:33 CEST 2021

A Espanya, el 52 % de les grans empreses compta amb comissions en els seus consells d'administració que inclouen la sostenibilitat com una de les funcions específiques

La pandèmia de la COVID-19 està tenint impacte en gairebé tots els models de negoci, en la manera de desenvolupar les activitats i en la manera de gestionar els recursos. I, arran de la pandèmia, la sostenibilitat és un dels aspectes que més protagonisme està agafant. En concret, un 86 % dels professionals enquestats per a l'informe Impacto del COVID-19 de la RSC/Sostenibilidad y en el rol de sus profesionales, elaborat per l'Associació Espanyola de Directius de Responsabilitat Social (DIRSE) i la consultora EY, considera que la funció del responsable de sostenibilitat en les empreses canviarà en aquest nou panorama i, a més, la majoria creu que seran transformacions permanents.

En aquest context, destaca que el 52 % de les grans empreses compta amb comissions delegades en els seus consells d'administració que, de forma explícita, inclouen la sostenibilitat entre les seves competències. I, d'aquest 52 %, la meitat són comissions específiques de sostenibilitat i, l'altra meitat, tenen aquestes competències assignades a altres comissions ja existents, segons l'informe Sostenibilidad en los Consejos y en la Alta Dirección: cómo se tratan los asuntos ESG en la gran empresa española, elaborat per PwC i l'associació Women Action Sustainability (WAS). 

Aquest informe posa de manifest la necessitat de continuar avançant en aquest àmbit perquè els aspectes lligats a la sostenibilitat tinguin més pes en la definició de l'estratègia de les empreses i en els seus models de negoci. I és que, només en un 38 % dels casos, els directius que pertanyen al comitè de direcció tenen una responsabilitat directa sobre la sostenibilitat, i quan això passa, normalment està compartida amb altres funcions. 

Funcions dels departaments de sostenibilitat

Aquest estudi recull les funcions que, habitualment, assumeixen els comitès de sostenibilitat creats en les grans empreses: la posada en marxa de les polítiques i els procediments generals, la definició d'objectius i indicadors, la planificació estratègica de la gestió dels aspectes no financers i l'aportació d'informació rellevant per a la relació amb els grups d’interès. «A més, donen suport a funcions com ara estratègia, comunicació, relacions institucionals, innovació, gestió de riscos, reputació, marca i relació amb inversors, entre d'altres», assenyala l'informe.

Els departaments de sostenibilitat de les grans empreses compten amb una mitjana de 5,6 professionals en la seva estructura organitzativa

Es tracta, així mateix, de departaments que compten amb una mitjana de 5,6 professionals en la seva estructura organitzativa. No obstant això, la gestió recau en treballadors amb perfils generalistes, amb una llarga trajectòria dins de les empreses, però que no tenen una expertesa específica prèvia en l'àmbit de la sostenibilitat. En aquest sentit, «el comitè ha d'estar integrat per professionals amb funcions amb rellevància clau en la sostenibilitat, alineada amb els resultats del negoci i també amb el propòsit i la cultura corporativa», apunta Mònica Chao, presidenta de WAS. En la mateixa línia opina Pau Gascons, soci responsable de Sostenibilitat i Canvi Climàtic de PwC Espanya, per a qui és fonamental «que les organitzacions elevin les qüestions ESG (environmental, social and governance) en l’àmbit dels consells d'administració i comitès de direcció amb els perfils adequats, i fins i tot vinculant part de la retribució a la consecució d'objectius ESG». 

«Habitualment, els professionals de la sostenibilitat es mouen en estructures organitzatives complexes i breguen amb noves regulacions, creen i gestionen equips transversals i generen aliances internes, dins de les organitzacions, i externes; moltes vegades són fantàstics ambaixadors de les marques i de les empreses», argumenta Chao. 

«Els professionals de la sostenibilitat són els catalitzadors d’allò que alguns han anomenat la transició ecològica», Chao, de WAS

Els resultats d'aquests professionals impacten en el compte de resultats, per l'assoliment d'eficiències en energia i en l'ús de recursos, identifiquen i proposen solucions per millorar la gestió de riscos, acceleren processos de llicències i la implantació de noves normatives. A més, contribueixen a millorar el sentiment de pertinença dels equips a l'organització i a la reputació de l'empresa aconseguint millors certificacions i ràtings, i ajuden a desenvolupar nous productes i serveis, alineats amb les noves tendències.

Avui, segons la presidenta de WAS, els professionals de la sostenibilitat, des de la seva experiència i coneixement, poden ser els guies que contribueixin al fet que les organitzacions i la societat es transformin per respondre als grans desafiaments, treballant en la canalització dels fons per a la recuperació 'verda' de la manera més eficient. «Són els catalitzadors d’allò que alguns han anomenat la transició ecològica», assegura.

Aquest estudi també analitza la quota femenina en els comitès de sostenibilitat, que, en qualitat de presidents, s'eleva fins al 52 %, mentre que com a conselleres arriba al 46 %.

Les 10 claus per a l'impuls de la sostenibilitat a l'empresa

Aquest informe aporta 10 recomanacions de PwC i WAS per ajudar les companyies a enfrontar-se a aquest nou escenari en el qual es vinculen, entre altres, els aspectes financers amb la sostenibilitat.  

 

  1. Presència en el consell d'administració. No hi ha un model únic viable, però la sostenibilitat ha d'estar representada en el màxim òrgan de direcció de les empreses a través de consellers amb el perfil adequat.
  2. Presència en el comitè de direcció. La companyia en conjunt ha d’interioritzar la sostenibilitat en l'estratègia, però no pot prescindir d'una Direcció de Sostenibilitat.
  3. Suport intern a la funció de sostenibilitat. Ha de ser una aposta de l'alta direcció que aprofiti, faci visible i potenciï el talent existent, i el doti de recursos suficients per al ple desenvolupament de la funció.
  4. Perfils estratègics amb capacitat per assumir altres funcions relacionades. La funció de sostenibilitat exigeix un perfil amb especialització, amb capacitat per actuar en clau estratègica i assumir altres funcions relacionades si cal.
  5. Responsabilitat individual dels professionals. Els responsables de sostenibilitat han de liderar l'impuls de la sostenibilitat i capacitar-se i posicionar-se per a això.
  6. Formació a nivell consell- alta direcció. El desenvolupament de capacitats en matèria de sostenibilitat requereix temps i formació rigorosa i impartida per professionals qualificats.
  7. El propòsit corporatiu exigeix gestionar aspectes que van més enllà del curt termini. És imprescindible comptar amb les capacitats que aporta la funció de sostenibilitat a l'hora de definir correctament el propòsit de l'organització.
  8. Doble materialitat. Les organitzacions han de pensar sota aquesta òptica per assegurar-se que equilibren l'efecte de les qüestions no financeres sobre l'entitat amb l'efecte de l'entitat sobre l'entorn.
  9. Mètriques. Els indicadors clau de sostenibilitat han de formar part del quadre de comandament estratègic de l’empresa.
  10. Retribució vinculada a objectius de sostenibilitat. La retribució ha de ser una altra eina per traslladar els objectius al conjunt de l'organització i per interioritzar-los de manera natural, també quan es parla de sostenibilitat.
 
 
 
 

Pot interessar-te: Quatre punts de confluència entre governs i empreses en matèria de sostenibilitat

 

 

 
Fotografia de Romain V a Unsplash
-Temes relacionats-
up