El mercat laboral que ve: agilitat i readaptació | EDE
movi-image-mercado-laboral-que-viene-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

El mercat laboral que ve: agilitat i readaptació

Mon Jun 08 09:54:25 CEST 2020

Els nous reptes d’aquesta nova realitat marquen el sector dels recursos humans

La incertesa, un cop més, és el que envolta les percepcions de futur que tenen les institucions educatives, els joves i les empreses. Segons un estudi fet per JobTeaser, empresa especialitzada en el reclutament de talent júnior, la preocupació principal del 63 % dels joves és trobar feina. Perquè, encara que el 76 % de les empreses afirmen que continuen contractant, o com a mínim ho fan parcialment, la crisi de la COVID-19 ha alentit el mercat laboral: gairebé el 46 % de les empreses enquestades han congelat parcialment els processos de reclutament, un 25 % els han anul·lat i amb prou feines un terç de les empreses continuen reclutant personal. Ens enfrontem a un mercat laboral diferent que exigirà dels empresaris agilitat en els canvis, readaptació a la nova situació i redefinició del tipus de professionals que sol·liciten.

Per això mateix, iniciatives empresarials que estimulin el desenvolupament professional de les noves generacions són fonamentals. Un exemple d’aposta pel talent és el programa Young Talent Programme de Banc Sabadell, que selecciona 50 joves acabats de graduar per incorporar-los a l’entitat. Es tracta de la segona edició d’aquest programa, que, en aquests moments marcats per la incertesa, s’interpreta com un missatge de confiança, una resposta positiva a la crisi de la COVID-19 i un suport al procés de reconstrucció social dels mesos vinents.

Capacitat d’adaptació

Un dels reptes que més preocupen les empreses en la situació actual és com es poden reorganitzar en remot. A més, les companyies també s’han vist obligades a transformar els seus processos de selecció per adaptar-se a les noves limitacions que planteja l’escenari actual: el 47 % es comuniquen amb els seus candidats multiplicant els canals (per videoconferència, correu electrònic i telèfon).

Per aportar llum a l’incert futur del mercat laboral, Aurora Sanz, sòcia directora de laboral de Grant Thornton, va moderar una aclaridora conversa amb Luis Conde, soci i fundador de Seeliger & Conde. D’aquesta conversa se n’extreuen conclusions interessants: el mercat laboral després de la COVID-19 canviarà la nostra manera de viure i de treballar i canviarà també els perfils soft que les empreses requeriran, els quals tindran, tots, un denominador comú: la rapidesa en l’execució. 

Et pot interessar: Saber gestionar el talent, un actiu per a les empreses que volen atreure professionals i fidelitzar-los

En aquest aspecte, coincideixen amb l’opinió dels participants en el seminari web El talento en tiempos de COVID-19: los headhunter responden, organitzat per Gympass. En aquesta taula rodona es va destacar el fet que és l’hora de reinventar-se i buscar noves oportunitats. Després d’haver passat una fase d’impacte i assimilació, ara entrem a la fase de la transformació, on l’acceleració de la transformació digital o indústria 4.0 ens dona l’oportunitat de desenvolupar àrees que en una altra època no hauríem tingut. És l’hora de reflexionar, però no paralitzar-se. 

Et pot interessar: Escolta les claus de Rebeca Navarro sobre teletreball al podcast de Banc Sabadell 

La pandèmia de la COVID-19 ha accelerat canvis que ja s’estaven produint abans a les empreses. Hem vist com les companyies ja estaven revisant les seves cadenes de subministrament per amortir els riscos de la seva desequilibrada concentració geogràfica, i això implica nous desenvolupaments operatius en països menys exposats a riscos geopolítics, assenyala Rafael Cabarcos, president de l’Asociación Española de Dirección y Desarrollo de Personas (AEDIPE). “Al mercat laboral hi havia temes greus no resolts com ara els derivats dels fluxos migratoris, l’atur estructural dels països de la franja mediterrània, l’atur dels joves i l’emergència de noves competències professionals”, afegeix. 

“El panorama actual reforça el procés de transformació digital i accelera els canvis. Hi haurà destrucció de certes ocupacions, creació d’altres i reconversió d’unes altres”, explica Marc Calero, director de Planificació Estratègica de Persones de Banc Sabadell

Redissenyant el dia a dia a l’oficina

Amb el coronavirus s’està produint un canvi de mentalitat general en termes d’ús de les tecnologies, capacitat d’escolta i teletreball, amb tot el que això representa: “La redistribució de l’horari de treball, els torns, la conciliació, les vacances i les oficines físiques, que seran més socials, ja que acabarem saturats de les reunions virtuals i necessitarem relacionar-nos entre nosaltres en espais físics ad hoc. Les oficines seran un ecosistema híbrid entre espais privats i col·laboratius de grups reduïts. Sorgeixen amb força les videoconferències com a eina alternativa per comunicar-se, comitès més reduïts, més comandament i més acció”, apunta Luis Conde.

El coronavirus ha marcat un abans i un després. Com organitzaran les companyies els nous processos de treball i les seves relacions amb els col·laboradors? “Les empreses han de respondre a la pregunta de què necessiten realment a les seves oficines físiques. El teletreball, que ja s’havia començat a instal·lar, es multiplicarà exponencialment amb conseqüències molt positives com ara estalvi d’espais, disminució dels trasllats, optimització de temps, conciliació familiar…”, apunta Rafael Cabarcos.

Et pot interessar: La fi de les grans i superpoblades oficines?


Headhunters, paper clau

En moments com l’actual, més que mai, és cabdal fer un examen intern en les organitzacions que els permeti saber quins professionals poden ser clau per a la recuperació i que, a més, les ajudi a disposar de talent diferencial. En aquest context, adquireixen un protagonisme especial els headhunters. “A banda de detectar nous perfils poc comuns, haurem de fer visible i enfortir el talent intern mitjançant els assessments (avaluacions), com també fomentar l’R+D, la diversitat i la inclusió de gènere col·laborant en el posicionament de les dones en responsabilitats directives”, afegeix el soci i fundador de Seeliger & Conde. 

“El repte és tenir un ecosistema que nodreixi internament les necessitats de les empreses. Això es fa per mitjà de processos sistemàtics que potenciïn les capacitats que té l’empresa i la incorporació selectiva de professionals que serveixin per catalitzar aquests processos d’alt desenvolupament”, assenyala Cabarcos. En aquest sentit, és imprescindible tenir en compte la qualitat del lideratge i la cultura de l’empresa, ja que “són els que definiran el grau d’atracció que té l’organització per atreure i preservar el talent diferencial que es requereix”, afegeix. 

La cultura organitzativa de les companyies prevaldrà sobre totes les coses, segons Marc Calero, qui afegeix que “es buscaran perfils més tècnics, més especialitzats i, primer de tot, perfils humans, que empatitzin i generin innovació”.

Noves feines

Podem dir que en el mercat laboral que ve hi haurà nous perfils focalitzats en tasques com mantenir els protocols de seguretat i higiene. Malgrat la situació excepcional que vivim, hi ha hagut activitats econòmiques per a les quals ha estat impossible tenir un respir, com ha estat el cas del sector sanitari, la indústria farmacèutica i la indústria alimentària, per esmentar alguns exemples. D’altres han vist repuntar la contractació, com ara el sector de la distribució, l’e-commerce, la tecnologia i el transport. I tots els sectors continuaran demanant mà d’obra en els pròxims mesos, perquè són indústries essencials i, en alguns casos, han aconseguit sortir reforçades de la crisi.

Segons fonts d’Adecco, algunes empreses ja sol·liciten personal que abordi la desescalada als centres de treball: controladors de temperatures als accessos, sanitaris o perfils preventius a les empreses per dissenyar nous protocols de seguretat, i perfils per al sector tèxtil com ara desinfectadors de roba o d’espais. Aquests primers perfils ens fan plantejar un escenari en el qual la readaptació dels llocs de treball després del coronavirus serà fonamental en molts casos. Reciclar-se amb vista a les noves formes productives o als protocols sanitaris serà essencial per a molts perfils.

Et pot interessar: Com dissenyar un escenari de desescalada adequat a la meva empresa 

Una altra de les formes de negoci que estaran en auge serà l’externalització de serveis. És el cas de sectors com l’e-commerce. En general, dins de l’externalització de serveis, les empreses buscaran aquells processos històricament rígids i funcions més administratives per externalitzar-los amb enfocaments de variabilització i solucions de RPA/automatització, intel·ligència artificial, data, cloud i aplicacions de suport al negoci, segons Adecco.

Fotografíi de Joshua Hoehne a Unsplash
-Temes relacionats-
up