Per què és una bona opció apostar pels plans de pensions de cicle de vida? | EDE
movi-image-apostar-planes-pensiones-ciclo-vida-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
4 min del teu temps

Per què és una bona opció apostar pels plans de pensions de cicle de vida?

Wed Dec 23 08:39:26 CET 2020

És una de les vies més interessants per a qualsevol estalviador que vulgui planificar una jubilació tranquil·la, gràcies al fet que, assessorats per gestors professionals, adapten de manera automàtica la cartera d'inversions a la situació del partícip.

Al llarg de la vida d'una persona se succeeixen diferents etapes, cadascuna d'elles amb les seves metes i les seves necessitats. No necessita el mateix algú que s'independitza per primera vegada que aquest mateix individu, anys més tard, quan contracta la seva primera hipoteca o té un fill. Com tampoc no tindrà els mateixos objectius en apropar-se a la maduresa, a l'edat de jubilació o quan, després d'abandonar la seva vida laboral, es jubila. En el cas de l'estalvi passa una cosa semblant, ja que en cada moment i en cada situació es disposa d'unes capacitats d'estalvi diferents, a causa tant dels ingressos periòdics que es generen com de les despeses que cal atendre.

La indústria de la inversió s'adapta a l'edat de cada persona gràcies a l'ampli ventall de productes financers que es comercialitzen en l'actualitat i entre els quals destaquen els plans de pensions, per la seva vocació de servir de complement, en el futur, als ingressos de la jubilació. N’hi ha de moltes classes: per exemple, segons els subjectes que els constitueixen, hi ha plans individuals, plans d'empresa i plans associats. Si, en canvi, es tenen en compte les seves obligacions, n’hi ha d'aportació definida, de prestació definida o mixtos. Fins i tot, si l'estalviador es fixa en els actius en què s'inverteix el capital, hi ha plans de pensions de renda fixa, renda variable, renda variable mixta o garantits, que és la classe més conservadora de totes.

Avantatges importants

Entre totes aquestes variants de plans de pensions, cal destacar els que es coneixen com a plans dinàmics o de cicle de vida que, especialment en els darrers anys, han guanyat una gran popularitat perquè són capaços d'adaptar de manera automàtica el seu binomi entre rendibilitat i risc per combinar-se amb l'edat dels seus partícips i les seves característiques particulars. En realitat, es tracta d'una gamma d'instruments financers dissenyada per col·locar el capital en diferents inversions, d'acord amb la data estimada de jubilació que es té prevista. Tal com afirma Esther Pichardo, directora d'Estalvi i Pensions de BanSabadell Vida i Pensions, «els productes de cicle de vida permeten una gestió adaptada al termini que li queda a cada client per cobrar el pla, adapta automàticament les inversions amb el transcurs dels anys i redueix el risc quan s'està a prop de cobrar el pla».

Els productes de cicle de vida adapten automàticament el seu binomi entre rendibilitat i risc per combinar-se amb l'edat dels seus partícips i les seves característiques particulars

D'aquesta manera, una persona que aposti per aquest pla mantindrà els dos beneficis principals que tenen els plans de pensions. D'una banda, anar estalviant de manera periòdica per tal de disposar, en el futur, d'una jubilació tranquil·la i sense sobresalts, en què les seves necessitats econòmiques es vegin satisfetes tant per la pensió pública que rebi com pel complement generat a través del rendiment que ha aconseguit amb els seus diners en aquest producte. D'altra banda, es gaudeixen dels mateixos avantatges que tenen en l'actualitat els plans de pensions a Espanya; per exemple, que els diners que s'aportin a un pla al llarg de l'any es descompten de la base imposable de l’ impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), encara que el recent projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2021 proposi retallar fins a deixar en 2.000 euros l'aportació màxima dels plans de pensions individuals amb dret a deducció en la declaració de la renda, enfront dels 8.000 euros actuals.

Pot interessar-te: Avantatges fiscals després dels 65 anys

Juntament amb aquests avantatges, els plans de cicle de vida en sumen un altre: que els partícips deixen els seus diners en mans d'especialistes financers amb experiència que, a més d'adaptar les inversions a les característiques pròpies de l'edat de cada estalviador, analitzen l'entorn econòmic del mercat en tot moment per tal que es mantingui o, fins i tot, s'incrementi la rendibilitat. Tal com assenyala Esther Pichardo, «un dels principals beneficis dels productes de cicle de vida és que inverteixen diferent en funció de l'edat i que adapten l'estratègia d'inversió a mesura que es fan anys».

Com obtenen rendibilitat?

D'acord amb l'informe Preventing Ageing Unequally, elaborat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), el 2050 a Espanya hi haurà 76 persones jubilades per cada 100 treballadors. Una dada molt preocupant tenint en compte que, fa tot just un lustre, aquesta proporció era de 30 jubilats per cada 100 empleats. Des de fa anys, el debat sobre la sostenibilitat del sistema de pensions està instal·lat entre l'opinió pública, i sembla que seran necessàries algunes reformes profundes en el futur proper per fer-lo més viable. Potser per això, i segons les dades de la patronal del sector assegurador Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa), avui gairebé 10 milions d'espanyols tenen contractat algun producte exclusiu per a la jubilació.

Pot interessar-te: L'hivern demogràfic: un de cada quatre espanyols tindrà 65 anys o més el 2035

Aquesta preocupació dels ciutadans sobre els riscos actuals del sistema i les conseqüències per a la seva futura jubilació ha provocat un increment en l'oferta de plans de pensions al mercat. Per això, abans de contractar-ne un, convé tenir clars alguns aspectes com el tipus de pla que es vol tenir (plans que requereixen la gestió activa pel client, decidint en cada moment el canvi de pla en funció dels mercats, o plans que deleguen la gestió en l'equip de gestors experts de l'entitat gestora); o com el nivell de risc que s'està disposat a assumir i que, molt probablement, influirà en la rendibilitat final que s'obtingui. Per exemple, donat el context actual de tipus d'interès pròxims a zero, en els últims anys s'ha observat una major presència dels plans de pensions amb més pes de la renda variable, com són els casos dels de renda fixa mixta i els de renda variable mixta.

El concepte clau en aquests productes és l'horitzó temporal: a llarg termini, més pes de la renda variable i menys de la renda fixa; a curt termini, l'estratègia oposada

En aquest context, les entitats financeres estan oferint, cada vegada més, plans de pensions basats en el cicle de vida que es configuren a partir de dues variables: la data estimada de jubilació i el perfil de risc. Tal com analitza Esther Pichardo, a mesura que s'aproxima el dia d'abandonar la vida laboral, pensant a curt termini, el pes de la renda variable disminueix, s'ajusten els percentatges i la durada de la renda fixa d'acord amb el perfil del partícip. «Els plans de pensions, que són productes amb un horitzó temporal a llarg termini, haurien d'invertir així, per aprofitar les oportunitats dels mercats quan encara falta temps per cobrar-lo, i reduint el risc i la volatilitat quan s'acosta el moment de cobrar el pla», afegeix.

És a dir, que el concepte clau en aquest tipus de productes és la inversió a llarg termini, ja que, d'aquesta manera, es pot mitigar l'efecte que té la volatilitat en moments puntuals del cicle econòmic en els mercats; mentre que la rendibilitat té unes perspectives de creixement més altes. Com més jove és l'estalviador, més preponderància s'atorga a la inversió en actius de renda variable, i amb el pas dels anys es modifica fins que, a poc a poc, perd protagonisme a favor de la renda fixa. D'aquesta manera, s'intenta aconseguir més beneficis controlant el risc, tasca del gestor que és fonamental per anar modificant de manera gradual la configuració de la cartera.

Pot interessar-te: Com seran les pensions del futur?

Això no vol dir que, en una estratègia a llarg termini, aquests productes no apostin per la renda fixa, però ho fan amb una major durada, ja que els tipus d'interès a llarg termini són normalment superiors als de curt termini i, com que l'horitzó temporal és llunyà, és millor aprofitar-ho. En edats properes a la jubilació, la durada de la renda fixa serà a curt termini.

En conclusió, encara que es sigui molt jove i s’acabi de començar a treballar, és important dedicar temps a planificar les finances futures, ja que, si una persona molt jove subscriu un pla de pensions de cicle de vida, podria invertir en actius de més risc i optar a guanys molt rellevants quan, d'aquí a molts anys, decideixi retirar-se. En definitiva, podrà maximitzar el seu benefici acotant el risc i d'una manera còmoda i tranquil·la, ja que ni tan sols haurà de canviar de pla de pensions per adaptar-se a les condicions canviants del mercat o de la seva pròpia situació vital.

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA: Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre jubilació amb el guiatge dels millors experts.  

Fotografia d'Anthony a Pexels
-Temes relacionats-
up