2020, l'any de l’«economia de la confiança»? | EDE
movi-image-2020-economia-confianza-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

2020, l'any de l’«economia de la confiança»?

Tue Oct 13 11:36:46 CEST 2020

Molts inversors estan recolzant-se en els seus assessors financers per intentar capejar la situació actual dels mercats de la millor manera possible, i això està provocant que aquests professionals facin un pas més enllà en la relació que tenen amb els seus clients.

Incertesa en els mercats, volatilitat, empitjorament en les dades macroeconòmiques, augment en el nombre de contagis... Fa uns mesos que els inversors acumulen notícies que, molt probablement, els han fet amoïnar-se per la situació de les seves carteres, especialment, amb relació als productes de renda variable que tenen contractats. Les correccions en les cotitzacions de molts valors han afectat significativament la rendibilitat d'alguns vehicles com ara els plans de pensions, els fons d'inversió o els Unit Linked, fet que pot afectar psicològicament molts estalviadors, fins al punt de prendre decisions financeres irracionals que no siguin positives per als seus interessos pensant en el llarg termini. En aquesta conjuntura, no només l'accés a fonts d'informació fiables sinó, sobretot, l'acompanyament tècnic i moral que pot oferir un professional especialitzat, com un assessor financer, són essencials per navegar en condicions òptimes i estar tan ben posicionats com sigui possible de cara a la recuperació.

Decisions formades i meditades

Un dels elements diferenciadors d'aquesta crisi global respecte d'altres que hi ha hagut en el passat (juntament amb, potser, la recessió de 2008), és que l’omnicanalitat creixent en l'accés a Internet per part de la societat –smartphones, tablets, ordinadors...– provoca una sobreinformació que, en el cas específic de la indústria financera, pot contribuir a estendre el sentiment de pànic entre els inversors. En tot aquest maremàgnum de xifres, dades, notícies i comentaris és més necessari que mai que els professionals aportin tranquil·litat als estalviadors, els ajudin a discernir allò que realment els pot aportar valor i respondre tots els dubtes lògics que puguin sorgir. En aquest sentit, un assessor financer és un expert que, per la seva formació i especialització, és capaç d'entendre els desitjos i les necessitats del seu client i, en virtut d'això, construir amb ell una estratègia d’inversió adaptada al seu perfil, a la seva aversió al risc i a l'horitzó temporal per a les finances segons l'edat de cada estalviador.

Un assessor financer és un expert que entén el seu client i construeix amb ell una estratègia d'inversió adaptada al seu perfil i a la seva aversió al risc

L’assessor financer és, en realitat, un divulgador de l’educació financera, en el sentit que ensenya a gestionar l’economia personal d’una manera més eficient. A més d'un planificador present i futur del patrimoni d'una persona o d'una empresa, és una figura capaç de generar confiança mútua amb els seus clients, fomentant que aquests puguin compartir amb ell les seves pors i metes, a més de tranquil·litzar-los tant en moments de caigudes rellevants de la renda variable com, a l'extrem oposat, quan l'eufòria inunda els mercats a causa d'un període alcista.

Et pot interessar: Gestió activa vs. gestió passiva: què m'interessa com a inversor

A través de la construcció d'un pla financer a llarg termini, però flexible, de manera que es pugui adaptar a les condicions de les borses de cada moment i a la realitat personal i econòmica del client, l'assessor recolza i aconsella sobre la millor manera d'assolir els objectius econòmics que s'han fixat, però no és un garant per a la consecució de rendibilitat. És a dir, no se li pot fer responsable de, per exemple, no preveure una crisi com l'actual que s'està vivint en els mercats de tot el món. En canvi, sí que són les seves missions fonamentals analitzar el que està passant, oferir alternatives a l'inversor i expressar les seves opinions fundades segons el coneixement que té com a expert i a conseqüència d'haver recorregut a diferents fonts, basades fins i tot en l'ajuda de la intel·ligència artificial, per obtenir una visió holística del que està passant.

L'assessorament professional i la COVID-19

El confinament imposat per evitar els contagis ha impulsat la utilització de noves formes de comunicació per part dels assessors financers amb els seus clients, més digitals, però que estan servint per subratllar que el seu paper és més necessari que mai en la transmissió de tranquil·litat i confiança. En una època de màxima volatilitat al mercat, la presa de decisions d'inversió deixen de tenir tant protagonisme per cedir el testimoni a l'assessorament, que, entre altres fites, ha de servir per demostrar a l'estalviador que la situació de crisi és conjuntural i no estructural. És més, els professionals han de ser capaços de transmetre un optimisme moderat, en el sentit que poden existir oportunitats interessants per invertir en bones companyies amb negocis sòlids i que gaudeixen de valoracions atractives. En resum, demostrar que és positiu per a qualsevol cartera optar per una estratègia basada en la diversificació i en la visió a llarg termini, considerant l'actual fase de mercat com una cosa passatgera.

No obstant això, en un context en què la possibilitat de concertar cites presencials és més limitada, l'assessor ha de recolzar-se en les eines telemàtiques per complir amb la seva doble missió en relació amb els seus clients: psicològica i pedagògica. Paradoxalment, el desenvolupament de les noves tecnologies li permet poder atendre de manera ràpida i eficaç els seus usuaris, per exemple, a través de trucades telefòniques periòdiques per respondre de manera personal i propera les inquietuds, o concretant sessions en streaming en què compartir anàlisis i avaluar possibles estratègies. De fet, una enquesta realitzada per la principal associació d'assessorament financer, EFPA Espanya, amb el títol Sentiment de la indústria i inversors davant la crisi de la COVID-19, revela que la majoria d'aquests professionals han estat proactius durant la pandèmia, anticipant-se als seus clients i posant-se en contacte amb ells de seguida que comencen les correccions en els mercats.

Segons les conclusions d'aquest document, els assessors han estat capaços, a més, d'incloure noves habilitats i d'augmentar altres que ja posseïen per millorar el servei que ofereixen, entre les quals cal destacar: dur a terme el treball intensiu de mineria de dades del sector financer per concretar la informació rellevant per al client dins de la sobreabundància existent; ser més flexibles en l'atenció personal, modificant les seves agendes per adaptar-se a les noves pautes del teletreball de la societat; integrar en la seva gestió apps i eines digitals que faciliten la relació amb els inversors, com ara sistemes de missatgeria instantània, chats o serveis de compartició d'arxius en el núvol; i donar un pes més important a la part més «humana» del seu treball, sabent escoltar els problemes particulars dels seus clients, aprofitant per conèixer-los més i millor, i amb tota aquesta informació, perfilar encara més les seves carteres per poder complir en el futur amb els objectius vitals i personals que s'han marcat.

Et pot interessar: Els inversors valoren la presa de decisions empresarials basades en dades

Fotografia d'Anne Nygård a Unsplash
-Temes relacionats-
up