Com està canviant la sostenibilitat la indústria de les utilities? | EDE
movi-image-cambiando-sostenibilidad-utilities-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Com està canviant la sostenibilitat la indústria de les utilities?

Thu Mar 11 13:22:08 CET 2021

Conformen una de les categories més defensives i segures dels mercats, i això pot suposar una bona opció en moments d'incertesa. Hi ha diverses maneres d'invertir-hi, d'acord amb el perfil de risc de cada estalviador

La sostenibilitat cerca aconseguir un òptim equilibri entre les esferes econòmica, social i ambiental d'una entitat, procura que s'estableixi un balanç adequat entre la generació de riquesa i la utilització dels recursos humans, materials i naturals. Quan una organització és capaç de garantir la seva continuïtat i el seu posicionament en el llarg termini i contribuir, en paral·lel, al progrés present i futur de la societat, es converteix llavors en una empresa sostenible. Una estratègia que privilegiï aquest posicionament no ha de ser vista només com una cosa altruista, ja que, a una companyia, li permet reduir els riscos físics amb l'entorn (com un desproveïment en el subministrament d'aigua, per exemple), afavoreix el compliment de la legislació, promou acords de comunicació amb les comunitats en què opera i les ajuda a generar valor davant els stakeholders.

Entre l'elevat nombre d'indústries que s'estan veient fortament impactades per la sostenibilitat, cal destacar, especialment, les d'utilities, nom pel qual es coneixen les companyies cotitzades dedicades a prestar serveis d’energia, gas i electricitat. El perfil tipus d'aquestes empreses sol ser el d'entitats amb ingressos estables, que pertanyen a un sector molt consolidat i ofereixen un benefici per acció competitiu, a més, presenten un potencial de rendibilitat elevat a llarg termini. Per contra, també solen tenir un comportament molt violent en moments de depressió del cicle econòmic, ja que es veuen molt afectades, per exemple, per la caiguda del consum o pels canvis reguladors restrictius, i això afecta la seva cotització. 

Et pot interessar: Quins sectors en Borsa poden sortir més beneficiats de les ajudes europees per a la reconstrucció

Reptes en la seva transformació digital

La transformació digital està provocant importants canvis en el sector de les utilities, genera oportunitats en el big data o la gestió de les dades, que tenen un gran impacte en el negoci de moltes empreses. A més de crear nous perfils laborals i estratègies col·laboratives, des del punt de vista de negoci pròpiament dit, les noves tecnologies permeten, per exemple, posar en pràctica eines de comportament predictiu, de detecció de fuites en les xarxes de distribució, facilitar una millor optimització dels recursos o afavorir la presa de decisions basades en la construcció d'escenaris potencials que calibren la repercussió que tindrà cada escenari per a una entitat.

En tota aquesta nova realitat, una «obsessió» per a les companyies és la de ser capaços de generar un valor més gran als seus clients, als seus accionistes i als stakeholders, en general, amb l'objectiu de diferenciar-se dels competidors i obtenir un avantatge competitiu. Això implica assumir, integrar i invertir en una sèrie de reptes que ajudin, entre altres fites, a minimitzar els riscos de les operacions, augmentar la satisfacció dels usuaris i els serveis de personalització, retenir talent digital i incrementar les iniciatives d'inclusió en matèria de recursos humans o innovar en fonts d'energia renovables que siguin respectuoses amb el medi ambient i el preservin.

Possiblement, el principal repte per a les utilities 4.0, especialment durant aquest procés de transició digital, sigui el canvi climàtic i la responsabilitat mediambiental, ja que les està obligant a replantejar les seves estratègies de negoci per ser més respectuoses amb els ecosistemes naturals, invertir importants recursos econòmics i humans per descobrir i promoure noves formes de generació d'energia que siguin el més sostenibles possible. Una tasca molt exigent en un moment en què els clients són cada vegada més digitals i estan més hiperconnectats a través de dispositius mòbils, i exigeixen un tracte més personalitzat, un diàleg més fluid i més informació i transparència sobre els processos relacionats amb les companyies.

Per si no fos prou, a aquesta demanda d'augment d'atenció per part dels clients i a l'evident aposta per la sostenibilitat, s'hi suma el gran canvi tecnològic en xarxes i oferta de serveis i productes que viu la indústria. I és que en els últims anys s'estan desenvolupant amb força les anomenades Smart Grids, que són xarxes de distribució elèctrica que es combinen amb les tecnologies d'informació i de comunicació (TIC) per recollir quantitats ingents de dades gràcies a la implementació de comptadors intel·ligents. Encara falta camí per recórrer, però, perquè les empreses puguin aprofitar al màxim tota aquesta nova informació de valor afegit, per exemple, per mitigar riscos o conèixer millor les necessitats dels consumidors.

En tota aquesta tendència cap a un coneixement més important dels stakeholders, la sostenibilitat és un element clau per ordenar les prioritats de la indústria, en àrees com l'aprofitament màxim de l'energia obtinguda de fonts renovables de cara a reduir l'ús d'altres sistemes més tradicionals i menys respectuosos amb l'entorn, o per reduir els costos de generació elèctrica i augmentar els retorns d'eficiència energètica, evitant fuites i altres problemes a les xarxes, o afavorint una millor administració d'actius, de manera que s'obtingui un ús més racional dels recursos.

Per què invertir ara en les utilities?

Tradicionalment, i des del punt de vista financer, les utilities són companyies molt sòlides, tant en els seus balanços com en el seu comportament en el mercat. Segons l'informe Utilities 50 2020 de Brand Finance, el valor total de les marques més valuoses del món del sector energètic supera els 176.000 milions d'euros. A més de la seva aposta per la sostenibilitat i la transició cap a la transformació digital, si es pot aprofitar per a alguna cosa la conjuntura econòmica que es viu a conseqüència de la crisi sanitària global, és per incrementar el posicionament de la cartera en utilities, ja que una de les seves característiques més interessants és que solen tenir un comportament anticíclic, és a dir, que significa que no depenen tant de l'evolució del cicle econòmic com d’altres de companyies (encara que això no impliqui que no es vegin afectades pels vaivens als mercats), sinó d'altres elements, com ara canvis reguladors o en les tarifes, o la finalització dels contractes de subministrament amb l'Administració.

En aquest sentit, cal esmentar que, per definició, el sector de les utilities és un dels més defensius que existeixen. Això vol dir que les accions de les companyies d'aquesta categoria es veuen menys influïdes per les variacions econòmiques, no creixen excessivament en èpoques de bonança, i tampoc es veuen gaire afectades quan la tendència econòmica és negativa. En moments d’incertesa molts especialistes prefereixen la seguretat d'aquest tipus de valors que les expectatives de rendibilitat d'altres, precisament per equilibrar les carteres i evitar que, en moments de caigudes elevades, els estalviadors puguin deixar-se portar per la seva part més emocional i prendre decisions d’inversió que siguin dolentes pensant en el llarg termini.

A més, algunes companyies d'aquest sector tenen importants perspectives de negoci relacionades amb les noves tecnologies. Per exemple, d'acord amb l'informe Utilities: Lead the charge in eMobility, només a Espanya s'espera que el mercat de la mobilitat elèctrica superi els 90.000 milions d'euros el 2040. A escala global, el document Tech Trends: Power and Utilities Perspective, de Deloitte, reflecteix que el ritme del canvi tecnològic per a aquestes empreses 

Tal com passa en altres tipus d'inversions, les companyies de serveis públics no estan exemptes de riscos. Potser el risc més important té a veure amb una de les grans tendències globals dels últims anys: el canvi climàtic. I és que, encara que moltes d'aquestes companyies tinguin importants expectatives en aquesta florent indústria, per exemple, convertir-se en generadores d'energia basada en fonts renovables, altres veuran com el seu model de negoci entra en col·lisió i pot posar en seriós risc la seva pròpia viabilitat.  

Fotografía de Sasikan Ulevik en Unsplash
-Temes relacionats-
up