Perspectives en renda fixa i renda variable a l’Àsia per al 2021 | EDE
movi-image-renta-fija-renta-variable-asia-2021-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Perspectives en renda fixa i renda variable a l’Àsia per al 2021

Fri May 28 13:37:02 CEST 2021

La recuperació de l'economia global pot portar amb si oportunitats en actius dels països asiàtics. No obstant això, la volatilitat i el risc de divises obliguen els estalviadors a ser cautelosos abans d'invertir en aquestes economies

El 2021 podria ser un any ple d'oportunitats d'inversió gràcies a l'arribada de les vacunes contra la COVID-19, l’apaivagament al conflicte comercial entre Washington i Pequín després de la victòria de Joe Biden als Estats Units (EUA) o la recuperació econòmica que estan experimentant alguns països, amb la Xina i altres nacions asiàtiques al capdavant. Els bancs centrals, per regla general, semblen apostar per mantenir els seus programes de compres al costat d'una tendència pels tipus d'interès propers al 0 %. A més, és probable que el dòlar continuï en una espiral a la baixa, cosa que, en teoria, hauria de conduir a un repunt del  comerç global, especialment entre aquelles economies més exposades a utilitzar aquesta divisa en els seus intercanvis, com solen ser les d'alguns països emergents.

Oportunitats a l’Àsia

Encara que dins dels països emergents es troben nacions asiàtiques tan diferents com la Xina, Vietnam, Corea de Sud o Malàisia, totes comparteixen una sèrie de característiques comunes, com una forta tendència cap a la internacionalització, unes divises volàtils, un cert risc d'inestabilitat política, l'absència d'una classe mitjana forta i un gran potencial de creixement per als propers anys.

La principal raó perquè un estalviador inclogui en la seva cartera actius de mercats emergents, en lloc de fer-ho d'altres països més desenvolupats, és que les expectatives de creixement són majors i, amb això, són més elevades les perspectives de rendibilitat en el llarg termini. A l'extrem oposat, el gran hàndicap que presenten és el risc, la qual cosa pot significar pèrdues molt més importants per als inversors.

Hi ha diversos factors que podrien fer que l'interès dels inversors per alguns països d'Àsia augmentés. Entre d'altres, cal destacar les previsions d'importants increments del producte interior brut (PIB) el 2021, uns nivells d'endeutament molt baixos i unes rendibilitats dels seus bons bastant per sobre del que es paga en el denominat Primer Món.

La conjunció d’un dòlar feble al costat d'una reactivació de l'economia dels EUA (cosa que s'està donant a l'uníson, especialment, des de l'últim trimestre del 2020) és molt positiu tant per a la renda fixa com per a la renda variable d'aquest tipus d'economies. I és que aquest escenari favorable influeix en els resultats de les empreses locals, que poden exportar més barat i, per tant, d'una manera més competitiva. A més, la conjuntura de baixos tipus d'interès ha servit per augmentar els diners en circulació, cosa fonamental perquè, per exemple, els bons emergents resultin més atractius, ja que «paguen» més, redueixen els seus riscos d'impagament (o de default) i s'eliminen els temors sobre potencials problemes de liquiditat en aquests països.

Els tipus d'interès baixos, un dòlar feble i la reactivació del comerç internacional juguen a favor de les previsions de moltes economies asiàtiques

El cas particular de la Xina

La recuperació de l'economia xinesa està cridant l'atenció dels principals inversors del planeta. Tal com assenyala Javier Rúa, expert de l'àrea de Direcció d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell, «la Xina ha demostrat gestionar excel·lentment la pandèmia i ha aconseguit que el primer gran brot fos també l'últim. Les seves indústries, comerços, oficines i, en general, tota l'activitat econòmica han destacat per un major dinamisme respecte d’Occident, fet que ha ajudat el gegant asiàtic a consolidar-se com el líder econòmic mundial».

Pot interessar-te: La Xina reprèn el lideratge del creixement econòmic mundial

De fet, diferents analistes estimen que la Xina podria experimentar un creixement del seu PIB d'entre el 15 % i el 20 % interanual durant el primer trimestre del 2021, gràcies tant a l'impacte endarrerit de les mesures d'estímul econòmic i fiscal com al pronunciat declivi que va viure el país durant el primer trimestre del 2020, amb l'esclat de la crisi sanitària. En conjunt, diversos especialistes financers afirmen que podria tenir un creixement en 2021 que superi el 9 %.

«La Xina ha demostrat gestionar excel·lentment la pandèmia, el que l'ha ajudat a consolidar-se com a líder econòmic mundial», assenyala Rúa

Entre els sectors destacats pels experts es troben el de components elèctrics, el de l’automoció o el d’automatització industrial, el que significa que pot haver-hi interessants oportunitats d'inversió en renda variable en empreses del país que operin en aquestes indústries. A més, alguns especialistes també assenyalen que les valoracions dels bons xinesos semblen atractives, en paral·lel a uns sòlids fonamentals de país, el que hauria de significar que la demanda de renda fixa governamental del país ofereixi rendibilitats potencialment importants en 2021.

Més enllà del gegant xinès

Encara que la Xina és la locomotora econòmica d'Àsia, hi ha altres països que poden obtenir un bon comportament al llarg dels propers mesos. Són els casos de Vietnam, Corea, Taiwan i l'Índia, mercats grans i amb un evident potencial en què operen companyies especialitzades en la digitalització i que compten amb una presència global. A més, en aquests estats el pes del seu deute és sensiblement baix en comparació amb el dels països europeus, el que ofereix als seus respectius governs un comodí en forma d'implementació en el futur de potencials polítiques d'estímul públic a l'activitat.

La necessitat de molts gestors de fons d'inversió d'augmentar la seva exposició als mercats emergents per mirar de trobar una major rendibilitat no eximeix d'invertir en economies, dins d'aquest grup, sòlides i estables. En aquest sentit, molts països asiàtics ofereixen un fort consum domèstic que es complementa amb un pes industrial cada vegada més elevat de la tecnologia. A més, la gran majoria d'ells estan trampejant amb certa solvència la pandèmia, una cosa que els ha permès iniciar la seva recuperació abans i, amb això, posicionar-se millor en el context de la revolució digital global que està tenint lloc.

De fet, les expectatives tecnològiques d'Àsia, en conjunt, són immillorables: d'acord a The Brookings Institution, nou de cada 10 dels pròxims consumidors de classe mitjana al món seran asiàtics, sent la seva despesa total en 2025 igual que el de la resta del planeta. D'altra banda, la regió compta, en l'actualitat, amb al voltant de 800 milions de persones dins de la generació millennial, la majoria d'ells, nadius digitals. Per si fos poc, la suma dels usuaris d'Internet a tota Àsia supera els 2.000 milions de persones, mentre que, al voltant de 4.000 milions a la regió, ja compten amb, almenys, un telèfon mòbil. Dades aclaparadores que, en si mateixos, descriuen millor que qualsevol altra cosa cap a on camina la revolució digital en el món.

En el cas particular del Japó, el país ha aconseguit, per fi, sortir de la situació de deflació en la qual portava diversos anys ancorat i compta amb un ventall d'empreses globals i diversificades que, a més, disposen de molta liquiditat, de manera que podrien oferir sorpreses al llarg dels propers mesos en forma d'adquisició d'altres companyies estrangeres. El seu índex de referència, el TOPIX, ha estat un dels pocs que va acabar 2020 en positiu, sumant un 2,6 %. De cara als propers mesos, el recent canvi de primer ministre sembla augurar una època d'estabilitat política. A nivell industrial, el govern sembla haver posat el focus en la digitalització, atès que només un 15 % de la població compta amb accés a Internet. Aquest ampli marge de millora atorga evidents oportunitats de negoci a les empreses tecnològiques locals.

Fotografia d'Alain Pham a Unsplash
-Temes relacionats-
up