Serà el 2021 l'any del ‘creixement sincronitzat' als mercats financers? | EDE
movi-image-2021-crecimiento-sincronizado-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Serà el 2021 l'any del ‘creixement sincronitzat' als mercats financers?

Tue Mar 23 10:33:44 CET 2021

Després d'un 2020 marcat per la COVID-19, aquest any es presenta com el de la recuperació, impulsada per les polítiques fiscals i d'expansió econòmica dels governs que ajuden que la borsa es converteixi en una de les millors alternatives d'inversió

Si hi ha una lliçó que ha deixat el 2020 en marxar ha estat que no hi ha res escrit i menys quan es tracta de preveure el comportament dels mercats financers. Així ho afirma Nicolás Fernández, director d'Anàlisi de Banc Sabadell al webinar Perspectives dels mercats el 2021. Expectatives amb la mirada posada en les vacunes contra la COVID-19, organitzat pel HUB, Empresa de Banc Sabadell: «L'any passat començàvem recomanant prudència als mercats, però ningú esperava l'arribada de la COVID-19 i una caiguda als mercats que va arribar fins al 30 % i al 40 % depenent dels índexs. Per això, tant els mercats com els inversors han de poder adaptar-se a qualsevol escenari».

Ara, amb la mirada posada en el nou any, Federico Servetto, director d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell, comenta que «s'observen condicions per a una recuperació continuada de l'activitat mundial enmig de forts estímuls fiscals i monetaris». I és que els bancs centrals mantindran la liquiditat i els tipus d'interès en nivells mínims per assegurar que les condicions financeres continuen sent tan positives com sigui possible 

Pot interessar-te: Com seran les inversions amb més potencial del 2021?

Tant és així que el 2021 presenta un escenari macroeconòmic favorable per a les borses, ja que torna una certa sincronització del creixement. És a dir, que els principals motors de l'economia mundial creixen simultàniament. A això cal afegir-hi l'arribada de la vacuna contra la COVID-19, un fet a què la borsa porta reaccionant positivament des que l'Agència Espanyola del Medicament (AEM) la va aprovar el passat 21 de desembre, independentment de les dades de l'increment de contagis per COVID-19. En aquest sentit, Nicolás Fernández apunta que, de cara al 2021, el mercat hauria de notar aquest fet de manera positiva ja a la primera meitat de l'any. 

Disminueixen els riscos relacionats amb la COVID-19

Els riscos de l'any nou; és a dir, els relacionats amb la COVID-19 —el més gran conegut fins avui dia, són cada vegada més baixos i és qüestió de temps que s'arribi a controlar definitivament la pandèmia. No obstant això, l'increment de contagis i els nous tancaments que se segueixen produint generaran volatilitat a curt termini, segons comenta Fernández, que afegeix que els veritables riscos per als mercats són els que no es poden preveure.

Per tant, Si bé és cert que el risc és inherent a qualsevol inversió, no és menys cert que no estar disposat a assumir cap risc et fa perdre moltes oportunitats. Servetto assenyala que, per aconseguir superar aquest repte, l'alternativa passa per invertir en aquells actius que es veuran afavorits per la recuperació. Així, gràcies a la superació de la pandèmia i als estímuls monetaris i fiscals que faran que el 2021 sigui un any de fort rebot del creixement econòmic global, es preveu que els mercats, i sobretot aquells actius més vinculats al cicle econòmic, presentin uns bons resultats.

Pot interessar-te: Principals diferències entre els valors cíclics i els defensius o anticíclics


L'auge de la borsa com a única alternativa

En concret, Servetto assenyala les borses com la primera gran línia d'inversió, ja que —assegura— es beneficiaran de la millora de les expectatives empresarials i d'uns beneficis més dinàmics i amb una tendència a l'alça. Això s'explica pel fet que, amb un increment de les vendes, la reducció dels costos ja implementada farà pujar els marges i, a més, les polítiques monetàries expansives contribuiran a un entorn estable en les valoracions.

Per tant, tot i que continua estant present la incertesa sobre com serà la recuperació als diferents països, no hi ha cap dubte que el mercat d'accions no tindrà cap rival clar el proper any. Els tipus d'interès continuaran baixos després dels anuncis dels bancs centrals d’estimular l'economia: La Reserva Federal (FED) argumentava el passat mes de desembre que seguiria amb els tipus d'interès baixos i amb la compra de deute.

De fet, als Estats Units (EUA), fa temps que es parla del TINA (There is no Alternative) Effect, per referir-se a la importància de la borsa com a única alternativa d'inversió, fins al punt que últimament ja ha derivat en el TRINA (There is Really no Alternative) Effect. Tanmateix, no hem d’oblidar que un excés d'estímuls fiscals i monetaris, tal com assenyala Fernández, podria portar a un repunt de les expectatives d'inflació i tipus que afectarien la valoració de les borses i que ja no les convertiria en l'única opció.

Pot interessar-te: Deflació o inflació: cap on es dirigeix l'economia mundial el 2021?


Quins són els potencials de creixement estimats? 

L'escenari actual de tipus d'interès tan baixos és positiu, ja que no es pot exigir a les borses potencials de creixement molt forts, assegura Fernández. Així, estima un potencial del + 6 % per a l'EURO STOXX 50 i del + 3 % per a l'IBEX 35 a desembre de 2021 i recomana invertir en borses emergents asiàtiques (la Xina), a la dels EUA (S&P 500) i a índexs europeus cíclics amb una pitjor evolució acumulada. I és que, després dels rebrots de finals del 2020, s'espera una millor evolució de les companyies de petita capitalització i dels sectors i els valors més cíclics de qualitat i més castigats, combinats amb opcions defensives que es vegin afavorides per un retorn a la normalitat.

Fotografia d'Akil Mazumder a Pexels
-Temes relacionats-
up